Новий Завіт 2023
27 березня–2 квітня. Maтвій 14; Maрк 6; Іван 5–6: “Не лякайтесь”


“27 березня–2 квітня. Maтвій 14; Maрк 6; Іван 5–6: “Не лякайтесь”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Новий Завіт. 2023 (2022)

“27 березня–2 квітня. Maтвій 14; Maрк 6; Іван 5–6”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2023

Зображення
Ісус ходить з учнями, які носять корзини з хлібом

27 березня–2 квітня

Maтвій 14; Maрк 6; Іван 5–6

“Не лякайтесь!”

Читаючи Maтвій 14; Maрк 6 та Іван 5–6, пошукайте істини, які мають для вас значення. Ви можете ставити собі запитання, подібні до наступних: “Як розповіді в цих розділах стосуються мене?” “Які послання я знаходжу для свого життя?” або “Чим я хочу поділитися з моєю сім’єю чи з іншими?”

Записуйте свої враження

Що могло надихнути Петра залишити безпеку свого човна посеред Галілейського моря під час бурхливого шторму? Що змусило його повірити, що якщо Ісус міг ходити по воді, то він теж зможе? Ми не можемо знати точно, але мабуть Петро зрозумів, що Син Бога прийшов не лише робити дивовижне для людей, але дати силу таким людям, як Петро, також робити щось дивовижне. Зрештою, запрошення Ісуса було: “Іди вслід за Мною” (Лука 18:22). Петро прийняв це запрошення один раз, і був готовий прийняти його знову, навіть якщо це означало, що йому потрібно було дивитися в очі своїм страхам і робити щось неможливе. Можливо, Господь не попросить нас зійти з човна посеред шторму або віддати наш маленький шматочок хліба, коли треба нагодувати тисячі людей, але Він може попросити нас прийняти скерування, навіть, коли ми до кінця його не розуміємо. Якими б не були Його запрошення для нас, вони іноді можуть дивувати або навіть лякати. Але чудеса можуть ставатися, якщо ми, як Петро, відкладемо вбік наші страхи, наші сумніви і наше обмежене розуміння та з вірою підемо за Ним.

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Іван 5:16–47

Ісус Христос шанує Свого Батька

Стосунки між Небесним Батьком і кожним з Його дітей мають бути священними. У цих віршах Ісус Христос дав нам натхненну модель для наслідування у наших стосунках з Небесним Батьком. Прочитайте Іван 5:16–47 і позначте або відмітьте кожний раз, коли використовується слово Отець. Як Син шанує Батька і як ви можете наслідувати Його приклад? Що ви дізнаєтеся про почуття Батька щодо Сина? Що, згідно з натхненням, ви маєте робити, аби покращити свої стосунки з Небесним Батьком?

Див. також Іван 17; Джеффрі Р. Холланд, “Велич Бога”, Ліягона, лист. 2003, сс. 70–73.

Зображення
хлібини й риба

Ісус дивовижним чином нагодував п’ять тисяч чоловік п’ятьма хлібами і двома рибинами.

Maтвій 14:15–21; Maрк 6:33–44; Іван 6:5–14

Спаситель може звеличити те невелике, що я можу запропонувати, заради досягнення Його цілей.

Чи відчували ви коли-небудь свою неспроможність задовольнити усі потреби, які ви бачите навколо вас: у себе вдома, у стосунках чи у суспільстві? Учні Ісуса, мабуть, відчували цю неспроможність, коли Він попросив їх нагодувати понад п’ять тисяч голодних людей, а в наявності було лише п’ять хлібин та дві рибини. Коли ви будете читати про чудеса, які сталися після цього, подумайте, як Бог може використати те невелике служіння, яке ви можете запропонувати, аби благословити людей навколо вас. Як Він звеличував ваші зусилля, коли ви служили Йому? Поміркуйте про наступне твердження сестри Мішель Д. Крейг: “Ми з вами можемо віддати те, що маємо, Христу, а Він помножить наші зусилля. Того, що ви можете запропонувати—більш ніж достатньо, навіть попри ваші людські немочі і слабкості, якщо ви покладаєтеся на благодать Бога” (“Божественне невдоволення”, Ліягона, лист. 2018, с. 54).

Maтвій 14:22–33; Лука 6:45–52; Іван 6:15–21

Ісус Христос запрошує мене відкласти мої страхи та сумніви і застосувати мою віру в Нього.

Уявіть собі деталі сцени, описаної в Maтвій 14:22–33; Maрк 6:45–52 та Іван 6:15–21. Уявіть, що могли відчувати Петро та інші учні. Що ви дізналися стосовно учнівства зі слів та дій Спасителя у цих віршах? Що ви дізналися зі слів та дій Петра? (Див. також 1 Нефій 3:7). Що Господь запрошує робити вас, що може бути схожим на крок з човна? Що ви знаходите у цих віршах такого, що додає вам сміливості для застосування вашої віри в Ісуса Христа?

Іван 6:22–71

Як учень Ісуса Христа, я маю бути готовим повірити і прийняти істину, навіть коли це важко.

Коли Ісус назвав Себе “хліб життя” (Іван 6:48), для багатьох це була “жорстока мова” (див. Іван 6:60). Як можуть слова Петра в Іван 6:68–69 допомогти вам у часи, коли вчення Спасителя здається важким для прийняття або щоб жити за ним? Що вражає вас у свідченні Петра? Які “слова життя вічного” (Іван 6:68) допомагають вам виконувати зобов’язання наслідувати Спасителя?

Див. також M. Рассел Баллард, “До кого ми підемо?”, Ліягона, лист. 2016, сс. 90–92.

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього вечора

Матвій 14:15–21.Подумайте, як ви можете допомогти вашій сім’ї уявити, скільки хліба і риби потрібно, щоб нагодувати п’ять тисяч чоловік. Чого нас може навчити диво в Maтвій 14:15–21 про Спасителя? Ви можете поділитися випадком, коли ви відчували, що у вас було недостатнього того, що ви могли запропонувати, а Спаситель звеличив ваші зусилля.

Матвій 14:22–33.Вашій сім’ї може бути цікаво розіграти в ролях історію, описану в цих віршах. Чому учні могли боятися? Чому Петро зміг подолати свій страх і вийти з човна? Як він виявив віру, навіть коли почав тонути? У чому ми іноді схожі на Петра?

Іван 5:1–16.Попросіть членів сім’ї звернути увагу на місця у цих віршах, де використовуються фрази “стати здоровим” чи “уздоровитися”. Яким способом Ісус Христос може зробити людей здоровими? Коли і як Він зробив нас здоровими?

Іван 6:28–58.Дайте кожному члену сім’ї з’їсти шматочок хліба і обговоріть користь, яку ми отримуємо від хліба та іншої корисної їжі. Потім опрацюйте разом ці вірші і пошукайте, чому Ісус Христос назвав себе “хлібом життя” (див. Іван 6:35). Що може означати—“їсти” хліб життя? (Див. Д. Toдд Крістофферсон, “Хліб живий, що з неба зійшов”, Ліягона, лист. 2017, сс. 36–39).

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Запропонований гімн: “Безмежна мудрість і любов”, Гімни, № 106.

Як покращити особисте вивчення

Прагніть отримати власні духовні підказки. Під час вашого особистого та сімейного вивчення не обмежуйте себе уривками з Писань, описаними у цих навчальних планах. Вірогідно, Господь має послання для вас у цих розділах, які тут не обговорювалися. З молитвою шукайте їх.

Зображення
Ісус піднімає Петра з води

Against the Wind (Проти вітру), художниця Ліз Лемон Свайндл