Новий Завіт 2023
17–23 квітня. Матвій 18; Лука 10: “Що робити мені, щоб вічне життя осягнути?”


“17–23 квітня. Матвій 18; Лука 10: “Що робити мені, щоб вічне життя осягнути?”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Новий Завіт. 2023 (2022)

“17–23 квітня. Матвій 18; Лука 10”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Новий Завіт. 2023

Зображення
милосердний самарянин

The Good Samaritan (Милосердний самарянин), художник Дан Бур

17–23 квітня

Maтвій 18; Лука 10

“Що робити мені, щоб вічне життя осягнути?”

Коли ви будете з молитвою читати й обдумувати Матвій 18 і Лука 10, звертайте увагу на тихі підказки Святого Духа. Він розкаже вам, як ці вчення та історії стосуються вас. Записуйте отримані вами підказки.

Записуйте свої враження

Коли ви запитуєте про щось Господа, ви можете отримати відповідь, на яку не очікували. Хто мій ближній? Будь-хто, кому потрібна ваша допомога і любов. Хто найбільший у Царстві Небесному? Дитина. Чи достатньо сім разів пробачати того, хто образив? Ні, ви маєте пробачати сімдесят разів по сім. (Див. Лука 10:29–37; Maтвій 18:4, 21–22). Неочікувані відповіді від Господа можуть запропонувати нам змінити те, як ми думаємо, що відчуваємо і як діємо. Якщо ви прагнете дізнатися волю Господа, через те що дійсно хочете навчатися у Нього, Господь навчить вас жити так, що це приведе вас до вічного життя з Ним.

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Матвій 18:21–35

Я маю прощати інших людей, якщо хочу отримати прощення від Господа.

Пропозиція Петра, що він міг пробачити когось сім разів, може здатися дуже щедрою, але Ісус навчав вищому закону. Його відповідь: “Не кажу тобі—до семи раз, але аж до семидесяти раз по семи!” (вірш 22)—навчала не про кількість, а про Христове ставлення до прощення. Коли ви читаєте притчу про немилосердного боржника, подумайте про випадки, коли ви відчували милість Бога і Його співчуття. Чи є хтось, кому треба відчути ваше милосердя і співчуття?

Старійшина Девід Е. Соренсен дав наступне важливе застереження: “Хоча ми маємо простити ближнього, який робить нам шкоду, ми повинні вдаватися до конструктивних заходів, щоб цього більше не сталося. … Прощаючи, ми не мусимо приймати зло чи терпіти його. … Але, борючись з гріхом, ми не повинні дозволити ненависті чи злобі контролювати наші думки чи дії” (“Прощення замінить гіркоту любовʼю”, Ліягона, трав. 2003, с. 12).

Лука 10:1–20

Хто такі сімдесятники?

За зразком, встановленим у старозавітні часи (див. Вихід 24:1; Числа 11:16), Ісус Христос “призначив інших Сімдесят”, крім Своїх Дванадцятьох апостолів, бути Його свідками, проповідувати Його євангелію і допомагати Йому в Його роботі. Цей зразок діє й у відновленій Церкві. Сімдесятники також покликані допомагати Дванадцятьом в їхній місії як особливих свідків Ісуса Христа для всього світу.

Див. також Учення і Завіти 107:25–26, 33–34, 97.

Лука 10:25–37

Щоб отримати вічне життя, я маю любити Бога і любити свого ближнього як себе.

Корисно пам’ятати, що притча про милосердного самарянина була відповіддю Ісуса на запитання: “Що робити мені, щоб вічне життя осягнути?” та “Хто мій ближній?” (Лука 10:25–29). Коли ви будете читати цю притчу, пам’ятайте про ці запитання. Які відповіді ви знайшли?

На той час, коли жив Ісус, ворожість між юдеями та самарянами тривала століттями. Самаряни були нащадками юдеїв, які жили в Самарії й укладали шлюби з язичниками. Юдеї вважали, що самаряни стали нечистими завдяки своєму зв’язку з язичниками і стали відступниками. Юдеї подорожували багато кілометрів в обхід, аби не проходити Самарією. (Див. також Лука 9:52–54; 17:11–18; Іван 4:9; 8:48).

Чому, на вашу думку, Спаситель вибрав ненависного юдеям самарянина за взірець співчуття і любові до ближнього? На які справи надихає вас ця притча?

Див. також Moсія 2:17.

Лука 10:38–42

Ми вибираємо “найкращу частку”, коли приймаємо щоденний вибір, який веде до вічного життя.

У Лука 10:38–42 Ісус лагідно запросив Марту переглянути те, на що вона витрачала свій час. Процитувавши ці вірші, сестра Керол Ф. Мак-Конкі навчала: “Якщо ми хочемо бути освяченими, ми повинні навчитися сідати біля ніг Святого Ізраїля і приділяти час святості. Чи відкладаємо ми телефон, нескінченний список справ та мирські клопоти? Якщо ми молимося, вивчаємо Слово Боже і дослухаємося до нього, то запрошуємо Його очищуючу і зцілюючу любов у свої душі. Приділіть час, щоб освятитися, аби сповнитися Його священним і освячувальним Духом” (“Велич святості”, Ліягона, трав. 2017, с. 11). Ви, можливо, захочете переглянути, як ви проводите ваш час, займаючись навіть хорошими справами. Чи є щось більш “потрібне” (вірш 42), що вимагає більше вашої уваги?

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього вечора

Матвій 18:1–11.Чому Ісус хоче, щоб ми стали схожими на малу дитину? Які у дітей є якості, які ми можемо розвивати в собі, щоб ставати більше схожими на Христа? (Див. Moсія 3:19).

Зображення
Ісус з дітьми

Ісус хоче, щоб Його учні стали як малі діти.

Maтвій 18:15.Як ми можемо застосувати пораду, надану в Maтвій 18:15, під час спілкування у нашій сім’ї? Як це благословить нашу сім’ю?

Матвій 18:21–35.Чого ця притча навчає нас про Ісуса Христа? Чого вона навчає нас про те, як ставитися до інших?

Лука 10:25–37.Членам сім’ї може бути цікаво, відповідно вдягнувшись, розіграти сценку за цією притчею. У чому ми іноді схожі на різних персонажів цієї притчі? Чим Спаситель схожий на милосердного самарянина? Як ми можемо бути схожими на милосердного самарянина?

Ви можете заспівати разом гімн або дитячу пісню, в якій відображено істини цієї притчі. Одним з прикладів таких гімнів є “Я йтиму за Христом” (Гімни, № 129), але також є багато інших. Членам сім’ї може бути цікаво знаходити подібні гімни або пісні і пояснювати, як вони стосуються цієї притчі.

Лука 10:38–42.Чи буває важко вмістити духовні справи у розпорядок дня вашої сім’ї? Історія про Марію та Марту може сприяти отриманню натхнення на сімейній раді чи на домашньому вечорі стосовно того, як зробити це краще. Сім’єю ви можете скласти перелік способів як вибирати “найкращу частку” (Лука 10:42).

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Запропонована пісня: “Всіх люби”, Збірник дитячих пісень, с. 39.

Як покращити наше навчання

Сприяйте створенню атмосфери любові. Те, що члени сім’ї відчувають одне до одного і як ставляться одне до одного, може глибоко вплинути на дух у вашій домівці. Допоможіть усім членам сім’ї виконувати свою частку у встановленні домівки, де панує любов і повага, щоб усі почувалися в безпеці, коли будуть ділитися своїм досвідом, запитаннями і свідченнями. (Див. Навчати, як навчав Спаситель, с. 15).

Зображення
Христос з Марією і Мартою

Christ in the Home of Mary and Martha (Христос у домі Марії і Марти), художник Уолтер Рейн