Новий Завіт 2023
24–30 квітня. Іван 7–10: “Я—Пастир Добрий!”


“24–30 квітня. Іван 7–10: “Я—Пастир Добрий!” За Мною йдіть—для Початкового товариства. Новий Завіт 2023 (2022)

“24–30 квітня. Іван 7–10”, За Мною йдіть—для Початкового товариства: 2023

Зображення
Ісус поруч з жінкою, яка впала на землю

Не засуджую і Я тебе, художниця Ева Колєва Тімоті

24–30 квітня

Іван 7–10

“Я—Пастир Добрий!”

Читаючи Іван 7–10, думайте про дітей, яких навчаєте. Багато ідей з цього навчального плану, призначених для дітей старшого віку, можна адаптувати і для дітей молодшого віку або навпаки.

Зображення
піктограма “Обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Нагадайте дітям про те, що ви попросили їх робити на попередньому уроці. Попросіть їх розповісти, як вони діяли за цим запрошенням.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Іван 7:14–17

Виконання заповідей допоможе мені дізнатися, що вони істинні.

Ісус навчав, що ми здобудемо свідчення про істини, якими Він ділився, якщо будемо жити за ними. Спокій, який ми відчуваємо, коли дотримуємося заповідей, є свідченням того, що ці заповіді істинні. Поміркуйте, як ви можете навчати дітей цієї істини.

Вправи на вибір

  • Повторіть Іван 7:17 словами, зрозумілими дітям. Дайте їм зрозуміти, що дотримання заповідей сприяє нашому наближенню до Ісуса Христа. Наприклад, ви можете заспівати разом таку пісню, як “Вірність завітам” або “Вибирай правдивий шлях” (Збірник дитячих пісень, сс. 68–69, 82–83). Попросіть дітей уважно слухати, які благословення ми отримуємо за виконання заповідей.

  • Поділіться досвідом, коли ви, живучи за певною заповіддю, здобували свідчення, що вона від Бога, наприклад, сплата десятини або здатність пробачити людину, яка виявила недобре ставлення. Попросіть дітей подумати про досвід, здобутий завдяки виконанню певної заповіді. Попросіть їх розповісти про те, як вони почувалися, коли були слухняні.

  • Запропонуйте дітям намалювати, як вони дотримуються якоїсь заповіді. (Допоможіть їм придумати приклади). Запропонуйте їм показати свої малюнки одне одному і поговорити про щастя, яке до них приходить завдяки дотриманню певної заповіді.

Іван 8:29

Ісус слухався Свого Батька.

Ісус Христос завжди робив те, що було приємним Його Небесному Батькові. Як ви можете допомогти дітям наслідувати Його приклад?

Вправи на вибір

  • Допоможіть дітям повторити, що Ісус сказав про Небесного Батька в Іван 8:29: “Я завжди чиню, що Йому до вподоби”. Нехай вони розкажуть, що виконав Ісус і як це зробило щасливим Небесного Батька. Щоб допомогти їм з відповідями, покажіть кілька ілюстрацій з Альбому “Євангелія в мистецтві”.

  • Спитайте дітей, що робить їх щасливими. Або попросіть когось із батьків розповісти про випадок, коли дитина зробила те, що принесло їм відчуття задоволення, або щастя. Що ми можемо робити для того, щоб зробити щасливим Небесного Батька? Запропонуйте дітям намалювати себе за виконанням цих справ і забрати ці малюнки додому як нагадування.

Іван 10:1–16

Ісус знає мене і любить мене.

Притча про доброго пастиря може допомогти дітям зрозуміти, що Ісус любить їх і знає, хто вони.

Вправи на вибір

  • Роздайте дітям зображення того, про кого говориться у притчі про доброго пастиря: овечку, пастиря або вовка. Прочитайте дітям вибрані вірші з Іван 10:1–16 і попросіть їх піднімати вгору свої зображення, коли вони чують, що ви читаєте про певного персонажа. Допоможіть дітям поміркувати про те, чим Ісус подібний до пастиря для нас. Свідчіть, що Спаситель любить нас і буде скеровувати нас назад до Нього.

  • Покажіть ілюстрацію із зображенням Ісуса і ягнят з навчального плану для цього тижня, що знаходиться у посібнику За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Звідки ми знаємо, що Ісус любить ягнят? Чому ми можемо сказати, що ягнята люблять Ісуса? Як ми показуємо Ісусу, що любимо Його?

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Іван 7:14–17

Виконання заповідей допоможе мені дізнатися, що вони істинні.

Ви і діти, яких ви навчаєте, мабуть, мали досвід життя за євангельськими істинами і пізнали, що вони істинні. Як під час навчання ви можете будувати на цьому досвіді?

Вправи на вибір

  • Кожен із віршів з Іван 7:14–17 напишіть на окремих маленьких аркушах і розмістіть їх у неправильному порядку. Попросіть дітей викласти їх у правильному порядку й звірити з Іван 7:14–17, чи правильно вони це зробили. Запропонуйте дітям розділитися на пари й поділитися зі своїм партнером власним розумінням кожного вірша. Як послушність Божим заповідям допомогла їм дізнатися, що заповіді істинні?

  • Поділіться прикладами з Писань, де видно, які благословення люди отримували за дотримання в житті євангельських істин, зокрема, прикладом Даниїла (див. Даниїл 6) або Єлисавети (див. Лука 1:5–14). Які благословення були нам дані за дотримання заповідей?

  • За кілька днів до уроку запропонуйте комусь із дітей написати про те, коли він або вона отримав(ла) свідчення про певну заповідь, живучи за нею. Під час уроку попросіть цю дитину розповісти те, про що вона написала.

Іван 8:31–36

Істина може зробити нас вільними.

Деякі люди вважають, що життя за євангелією їх обмежує. Як на прикладі Іван 8:31–36 ви можете допомогти дітям зрозуміти, що життя за євангелією насправді робить нас вільними?

Вправи на вибір

  • Запропонуйте дітям прочитати Іван 8:31–36 і розповісти, що, на їхню думку, означає бути рабом гріха. Як учення Ісуса допомагають нам бути вільними?

  • Покажіть замок, який символізуватиме гріх, і ключ, який покаже, як істини євангелії можуть зробити нас вільними. Наприклад, знання про Спокуту Спасителя може дати нам свободу покаятися й отримати прощення наших гріхів. Або ж знання про Слово мудрості може дати нам свободу від згубних звичок.

Зображення
Христос навчає у храмі

Ісус навчав: “Правда вас вільними зробить!” (Іван 8:32).

Іван 10:1–18

Ісус для мене, як пастир.

Вивчаючи притчу про доброго пастиря, зверніть увагу на істини щодо наших стосунків зі Спасителем. Як знання цих істин благословить дітей?

Вправи на вибір

  • Напишіть на дошці добрий пастир і наймит. Поясніть, що наймит—це людина, яку наймають на певну роботу за гроші. Попросіть дітей написати знайдені ними відмінності між добрим пастирем і наймитом, керуючись Іван 10:1–18. Чому вам захочеться йти за добрим пастирем, а не за наймитом? Чому Ісус для нас, як пастир?

  • Намалюйте двері або покажіть зображення дверей. Прочитайте разом Іван 10:7–9 і запитайте дітей, чим Ісус схожий на двері. Відповідно до вірша 9, які благословення приходять до тих, хто “входить” дверима? Яким чином ми входимо дверима, підготовленими для нас Ісусом Христом?

Зображення
піктограма “вивчення”

Заохочуйте до навчання вдома

Допоможіть дітям поміркувати, яку заповідь вони можуть виконувати більш віддано. Попросіть їх намагатися виконувати цю заповідь протягом наступного тижня.

Як покращити наше навчання

Ставте натхненні запитання. Ставте запитання, які спонукатимуть дітей виходити за межі стандартних відповідей. Зокрема, заохочуйте їх ділитися своїми свідченнями про євангельські істини. Наприклад, якщо ви обговорюєте заповіді, то можете попросити дітей розповісти, які благословення вони отримали за дотримання заповідей.