За Мною йдіть 2024
3–9 червня: “Вони були стійкими і непохитними”. Мосія 29–Алма 4


“3–9 червня: “Вони були стійкими і непохитними”. Мосія 29–Aлма 4”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. Книга Мормона. 2024. (2024)

“3–9 червня. Мосія 29–Aлма 4”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. 2024 (2024)

Зображення
Алма молодший проповідує

Алма молодший проповідує, художник Гарі Л. Капп

3–9 червня: “Вони були стійкими і непохитними”

Мосія 29Алма 4

Дехто може розглядати пропозицію царя Мосії — замінити царів обраними суддями — як мудру політичну реформу. Але для нефійців, особливо тих, які жили під правлінням нечестивого царя Ноя, ця зміна також мала і духовне значення. Вони бачили, як нечестивий цар впливав на свій народ, і вони були “надзвичайно стурбовані” бажанням звільнитися від такого впливу. Ця зміна дозволила б їм бути відповідальними за їхню власну праведність і “відповідати за свої власні гріхи” (Moсія 29:38).

Звичайно ж, кінець правління царів не означав кінець проблем у нефійському суспільстві. Підступні люди, як Негор та Амлісій, проголошували хибні ідеї, невіруючі переслідували святих, і багато членів Церкви ставали гордовитими і відпадали. Та “покірн[і] послідовник[и] Бога” залишалися “стійкими і непохитними” попри все, що відбувалося навколо них (Aлма 4:15, 1:25).

Ідеї для вивчення вдома і в Церкві

Мосія 29:26–27; Алма 2:1–7

Я можу позитивно впливати на свою громаду.

Лише через п’ять років після початку правління суддів виникла криза, яка випробувала слова Мосії про те, що голос народу, зазвичай, вибере те, що правильно (див. Moсія 29:26). Опрацюйте Алма 2:1–7, щоб дізнатися, у чому полягала проблема і що зробили нефійці для її вирішення. Що могло б статися, якби “люд[и] з церкви” не зробили так, щоб їхні голоси почули? Що ще ви дізнаєтеся з цієї розповіді про те, як Господь хоче, щоб ви брали участь у житті своєї громади? (Див. також Мосія 29:26–27).

Які важливі питання потрібно вирішити вашій громаді? Подумайте, як можете ви, як і нефійці, переконатися, що ваш голос звучить серед “голос[у] народу”. Якими ще шляхами ви, як послідовники Ісуса Христа, можете мати хороший вплив у своїй громаді?

Див. також Даллін Х. Оукс, “Любіть своїх ворогів”, Ліягона, лист. 2020, сс. 26–29.

Aлма 1

Слово Боже може допомогти мені розпізнати хибне вчення.

Хоча Негор зрештою зізнався, що те, чого він навчав, було хибним, його вчення продовжувало впливати на нефійців протягом багатьох років. Чому, на вашу думку, людям подобалося те, чого навчав Негор? В Алма 1:2–6 знайдіть брехню у вченнях Негора — і істини, які він використав, щоб приховати цю брехню.

Гедеон протистояв Негору “словами Бога” (Aлма 1:7, 9). Ось деякі уривки з Писань, які спростовують лжевчення Негора: Maтвій 7:21–23, 2 Нефій 26:29–31, Moсія 18:24–26 та Геламан 12:25–26. Спробуйте підсумувати кожен уривок з Писань. Чого ви навчилися у сучасних пророків, що спростовує хибні вчення у наші дні?

Алма 1:19–31, 4:6–15

Справжні учні Ісуса Христа є “покірни[ми] послідовник[ами] Бога”.

Розділи 1 і 4 книги Алми описують періоди, коли Церква процвітала, але члени Церкви по-різному реагували на процвітання. Наприклад, порівняйте Алма 1:19–30 з Алма 4:6–15, щоб побачити, як змінилися члени Церкви всього за кілька років. Ґрунтуючись на прочитаному, як справжні послідовники Ісуса Христа ставляться до людей, які мають інші вірування? Як справжні послідовники Христа ставляться до багатства та процвітання? Що, як ви відчуваєте, вам слід змінити у своєму ставленні?

Застосовуйте Писання до себе. Поміркуйте, як прочитані вами в Писаннях історії та вчення стосуються вашого життя. Наприклад, ви можете знайти подібності між проблемами сучасності і проблемами, які були у нефійців в Aлма 1–4.

Алма 4:6–20

Зображення
піктограма семінарії
Мій приклад і свідчення можуть змінити серця.

Можливо, ви можете пояснити, який сум відчув Алма, коли побачив, що відбувається серед його людей. Знайдіть проблеми, які він бачив в Алма 4:6–15. Чи помічали ви подібні проблеми? Можливо, ви переживаєте за близьку людину, яка бореться з цими проблемами. Чи замислювалися ви, чим би ви могли допомогти?

Хтось може сказати, що Алма, як головний суддя, був найкращою людиною, яка могла вирішити ці проблеми. Але Алма відчував, що був кращий шлях. Коли ви читаєте вірші 16–20, що вас вражає в його підході до допомоги своєму народові?

Алма мав велику віру в слово Бога та “щире свідчення” (вірш 19). Які ви бачили приклади сили “щир[ого] свідченн[я]”? Розмірковуючи про те, як ви можете поділитися своїм свідченням про Ісуса Христа та Його євангелію, ви можете перечитати Алма 4:6–14. Що можна зрозуміти про свідчення членів Церкви про Ісуса Христа і Його вчення, прочитавши про їхні вчинки, описані у цих віршах? Який вплив їхніх дій ви помітили — на них самих і на інших людей? Ви також можете поміркувати про те, як вас благословило щире свідчення інших людей, незалежно від того, чи ділилися ті люди цим свідченням словами чи вчинками.

Подумайте, як ви можете поділитися своїм свідченням про Ісуса Христа — словами чи вчинками. Кому було б корисно ваше свідчення?

Див. також Гарі Е. Стівенсон, “Підживлювати і проголошувати своє свідчення”, Ліягона, лист. 2022, сс. 111–114; “Свідчення”, Гімни, № 70.

Щоб знайти більше ідей, див. випуски журналів Ліягона і Заради зміцнення молоді за цей місяць.

Ідеї для навчання дітей

Aлма 1:2–9

Господь може допомогти мені розпізнати лжевчення.

  • Один із способів розглянути Алма 1:2–4 з дітьми — це допомогти їм створити тест “правда чи неправда”, використовуючи твердження, яких навчав Негор, лжевчитель. Тоді ви можете поговорити з ними про те, чому Сатана часто поєднує правду з неправдою. Допоможіть вашим дітям подумати про деякі приклади. Як у віршах 7–9 Гедеон протистояв брехні Негора? (Див. також “Розділ 20: Алма і Негор”, Оповідання з Книги Мормона, сс. 54–55).

Алма 1:19–25

Як член Церкви Ісуса Христа я маю любити інших та служити їм.

  • Деякі члени Господньої Церкви у дні Алми були щедрими та вміли ділитися, а інші члени Церкви були недобрими й гордовитими. Щоб допомогти вашим дітям навчитися з цих випадків, ви можете разом прочитати Алма 1:27, 30 і скласти список категорій людей, яким допомогли члени Господньої Церкви. Кого ми знаємо, хто може “[бути] у нужді” (Алма 1:30) нашої любові та допомоги? Ви можете також разом заспівати пісню про любов і служіння, наприклад, “За мною перший крок” (Збірник дитячих пісень, с. 83), допомігши дітям придумати рухи до слів пісні.

  • Що нам слід робити, коли люди недобрі до нас? Ви можете прочитати з дітьми, як поводилися з послідовниками Христа в Алма 1:19–20. Поговоріть про те, як ті реагували у віршах 22 і 25. Можливо, ви могли би попрактикуватися, як відповідати, коли люди не є добрими до інших людей.

Aлма 4:8–20

Моє свідчення може зміцнити інших.

  • Часто “щир[е] свідченн[я]” (Алма 4:19) дитини може мати сильний вплив на інших. Щоб допомогти своїм дітям зрозуміти це, ви можете прочитати з ними Алма 4:8–12, 15, допомагаючи їм визначити проблеми, які відбувалися в Церкві. Що міг зробити Алма, щоб вирішити ці проблеми? Допоможіть їм визначити, що вирішив зробити Алма в Алма 4:16–20. Можливо, ви могли би поділитися одне з одним, як свідчення іншої людини про Христа зміцнило вас.

  • Якщо вашим дітям потрібні приклади того, що таке свідчення, покажіть відео зі свідченням промовця на генеральній конференції. Ви також можете скористатися творчою сторінкою цього тижня або заспівати разом якусь пісню, наприклад, “Свідчення” (Гімни, № 70). Що ми дізнаємося про свідчення з цих матеріалів? Нехай ваші діти попрактикуються у принесенні власних свідчень.

Щоб знайти більше ідей, див. випуск журналу Друг за цей місяць.

Зображення
Нефійці борються з амлісійцями

Алма та Амлісій, художник Скотт М. Сноу