За Мною йдіть 2024
10–16 червня: “Хіба ви не відчули могутню зміну у ваших серцях?” Алма 5–7


“10–16 червня: “Хіба ви не відчули могутню зміну у ваших серцях?” Алма 5–7”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. Книга Мормона. 2024 (2024)

“10–16 червня. Алма 5–7”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. 2024 (2024)

Зображення
Алма молодший навчає зорамійців

Алма молодший навчає зорамійців

10–16 червня: “Хіба ви не відчули могутню зміну у ваших серцях?”

Алма 5–7

Алма не знав про сучасні операції з пересадки серця, коли пошкоджене або хворе серце замінюють на здорове і цим рятують життя. Але він знав про дивовижну “переміну в серці” (Aлма 5:26) — таку, коли Спаситель дає нам оновлення духовного життя, подібне до процесу “народ[ження] знову” (див. Aлма 5:14, 49). Алма міг бачити, що ця переміна серця була саме тим, що було потрібне багатьом нефійцям. Одні були багаті — інші бідні, одні гордовиті — інші смиренні, одні були переслідувачами — інші переслідуваними (див. Aлма 4:6–15). Але їм усім потрібно було прийти до Ісуса Христа, щоб отримати зцілення, як і кожному з нас. Чи прагнемо ми подолати гординю, чи перетерпіти випробування, послання Алми залишається те саме: “Приходьте і не бійтеся” (Aлма 7:15). Дозвольте Спасителю замінити затверділе, грішне чи поранене серце на таке, що є смиренним, чистим і новим.

Ідеї для вивчення вдома і в Церкві

Алма 5:14–33

Я маю пережити — і продовжувати відчувати — могутню зміну в серці.

Президент M. Рассел Баллард сказав: “Мені потрібно регулярно виділяти час на те, щоб запитувати себе: “Як у мене справи?”… В якості скерування під час цієї усамітненої особистої самооцінки мені подобається читати й обдумувати слова з п’ятого розділу книги Алми” (“Повернутися і отримати”, Ліягона, трав. 2017, с. 64).

Можете прочитати Aлма 5:14–33 так, наче ви проводите з собою інтерв’ю й оцінюєте своє серце. Вам, можливо, захочеться записати свої відповіді на ці запитання. Що ви дізналися про себе? Що, за відчутим натхненням, вам слід робити після такого інтерв’ю?

Див. також Дейл Г. Ренлунд, “Берегти могутню зміну в серці”, Ліягона, лист. 2009, сс. 97–99.

Зображення
дівчинка молиться біля ліжка

Якщо ми звернемося до Бога, то можемо відчути “зміну в серці”.

Алма 5:44–51

Я можу отримати своє власне свідчення про Спасителя та Його вчення через Святого Духа.

В Aлма 5, коли Алма пояснив, як він отримав своє свідчення про Спасителя, він не згадував про випадок, коли побачив ангела (див. Moсія 27:10–17). Як Алма пізнав істину особисто? Можливо, ви можете використати те, що знайдете в Алма 5:44–51, щоб написати “рецепт” отримання свідчення про Ісуса Христа та Його вчення. Які “інгредієнти” (істини євангелії) та “інструкції” (що ми можемо робити для пошуків істини) додав Алма? Які “інгредієнти” та “інструкції” ви можете додати в свій рецепт зі свого власного досвіду або досвіду інших людей в Писаннях?

Aлма 7

“Бо я бачу, що ви на стежках праведності”.

Іноді ми схожі на людей у Зарагемлі, яких потрібно закликати до покаяння (див. Алма 5:32). Іншим разом ми більше схожі на людей Гедеона, які намагалися перебувати на “стежках праведності” (Алма 7:19). Що ви знаходите в посланні Алми людям Гедеона (в Алма 7), подібного до того, що він сказав у Зарагемлі (в Алма 5)? Які відмінності ви помічаєте? Шукайте те, чого навчав Алма, що може допомогти вам залишатися “на стежці, що веде до царства Бога” (Алма 7:19).

Aлма 7:7–16

Зображення
піктограма семінарії
Спаситель узяв на Себе мої гріхи, болі та слабкості.

Чи було у вас відчуття, що ніхто не розуміє ваші проблеми чи виклики? Якщо так, то істини, яких навчав Алма, можуть стати у пригоді. Читаючи, поміркуйте, чого ці вірші навчають про цілі жертви Спасителя. Ви можете скласти таблицю із заголовками Що перестраждав Спаситель і Чому Він страждав й перерахувати те, що ви знайдете в Алма 7:7–16 (див. також Ісая 53:3–5). Чи можете ви згадати конкретні випадки, коли Він страждав від чогось, про що там говориться? Ось кілька прикладів із Писань: Матвій 4:1–13; 26:55–56; 27:39–44; Марк 14:43–46; Лука 9:58. Чи можете ви додати щось до свого списку з цих віршів?

Вірити, що Спаситель постраждав за вас, це одне. Але як Його страждання впливають на ваше повсякденне життя? Ось кілька уривків із Писань, які показують, як Ісус Христос може допомагати вам або підтримувати вас: Енош 1:5–6; Мосія 16:7–8; 21:15; 24:14–15; 3 Нефій 17:6–7; Етер 12:27–29; Учення і Завіти 121:7–10. Про що ви дізнались із цих віршів? Якими ще способами Він допомагає вам? Коли ви відчували Його допомогу?

Такі гімни, як “Моє спасіння — Ти” або “Живе, живе Спокутар мій!” (Гімни, № 45, 69), можуть поглибити вашу вдячність за Спасителеву допомогу. Які фрази у цих гімнах висловлюють ваші почуття до Нього?

Свідчіть про Ісуса Христа. Подумайте, як ви можете поділитися своїм свідченням про Спасителя та Його божественність, благодать і любов. Ви можете заохочувати людей, яких ви навчаєте, свідчити про Нього, ставлячи запитання, які спонукатимуть їх ділитися своїми почуттями до Нього.

Щоб знайти більше ідей, див. випуски журналів Ліягона і Заради зміцнення молоді за цей місяць.

Ідеї для навчання дітей

Алма 5:44–48

Я можу отримати моє власне свідчення через Святого Духа.

  • Щоб допомогти вашим дітям зрозуміти, як розвивати власне свідчення, ви можете показати їм зображення, запропоноване далі, та запитати, як ми допомагаємо дитинчатам тварин рости. Тоді ви можете пов’язати це з турботою про наші свідчення. Якого догляду потребують наші свідчення? Як ми можемо побачити, що вони ростуть?

    Зображення
    два хлопчика з дитинчатами тварин

    Коли ми приймаємо євангелію, це подібно до того, наче ми починаємо нове життя.

  • Як Алма розвинув своє сильне свідчення про Ісуса Христа? Ви можете прочитати Алма 5:44–46 зі своїми дітьми, щоб знайти відповіді на це запитання. Ваші діти можуть записати план: зробити на цьому тижні щось спрямоване на зміцнення їхнього свідчення.

Алма 7:10–13

Спаситель взяв на Себе мої гріхи, мій біль і мої недуги.

  • Як ви можете допомогти дітям зрозуміти Алма 7:10–13, щоб вони могли знати, що Ісус Христос піклується про них і може їм допомогти? Можливо, ви можете попросити їх розказати про свій досвід, коли вони хворіли, у них щось боліло чи були інші проблеми, які засмучували їх. Як інші допомогли їм відчути себе краще? Свідчіть, що Спаситель теж страждав від цього, і розкажіть про час, коли Він утішав і допомагав вам.

  • Коли ви з дітьми читатимете Алма 7:11–13, знайдіть те, що Ісус Христос вистраждав за нас. Попросіть дітей скористатись знайденими словами та фразами, щоб завершити це речення: “Ісус страждав , щоб допомогти мені”. Як нам допомагає знання про те, що Ісус розуміє наші труднощі? Як ми отримуємо Його допомогу? Поділіться своїм свідченням про Ісуса Христа.

Алма 5:14; 7:19–20

Коли я йду за Ісусом Христом, це тримає мене на прямому шляху назад до Небесного Батька.

  • Нехай ваші діти дивляться в дзеркало, коли ви читатимете Алма 5:14 (див. також творчу сторінку цього тижня). Що означає мати образ Спасителя на наших обличчях?

  • Як, використовуючи описаний Алмою шлях назад до Небесного Батька, ви можете допомогти своїм дітям навчитися робити правильний вибір? Ви можете прочитати їм Алма 7:19–20 і дозволити їм рухаючись вдавати, що вони йдуть “кривими стежками” і прямою дорогою. Допоможіть їм подумати про вибір, який допоможе нам залишатися на шляху, та інший вибір, який зведе нас на манівці. Ви також можете разом розглянути зображення Ісуса і поговорити про те, що Він зробив, аби показати нам шлях назад до Небесного Батька. Якісь ідеї можна знайти у пісні, як наприклад, “На Господа схожим бути” (Збірник дитячих пісень, сс. 40–41).

Щоб знайти більше ідей, див. випуск журналу Друг за цей місяць.

Зображення
Ісус у червоному вбранні

Наш захисник, художник Джей Браянт Уорд