Семінарія
Алма 1:1–18: Злочестиві наслідки орудування священників


“Алма 1:1–18: Злочестиві наслідки орудування священників”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“Алма 1:1–18”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

Алма 1:1–18

Злочестиві наслідки орудування священників

Зображення
Негор проповідує

Ми живемо у світі, де люди рекламують себе та свої ідеї заради особистої вигоди та похвали. Віра в ці хибні вчення змушує багатьох грішити та відкидати свого Спасителя, Ісуса Христа. Це також стосувалося й нефійців. Чоловік на ім’я Негор проповідував хибне вчення, через яке люди в його дні та наступні роки відкинули свого Спасителя. Цей урок може допомогти вам розпізнати та відкинути хибні вчення, які можуть відвернути вас від Ісуса Христа.

Хибні вчення

  • Наскільки ви згодні чи не згодні з указаними далі твердженнями за шкалою від 1 до 5 (де 1 означає “категорично не погоджуюся”, а 5 — “повністю погоджуюся”)? Чому?

Більшість інформації, яку мені надають щодня, правдива. (Наприклад, у соціальних мережах, у рекламі, від лідерів і впливових осіб у суспільстві).

Інформація, яку я отримую, впливає на мою віру в Ісуса Христа.

Бог допомагає мені відрізнити правду від омани.

Ми живемо у світі з безліччю хибних послань, які можуть послабити нашу віру в Ісуса Христа. Вивчаючи Алма 1, прагніть скерування Духа, який допоможе вам розпізнати хибні вчення в навколишньому світі, що можуть відвернути вас від Ісуса Христа.

Перед смертю цар Мосія встановив нову форму правління. Замість царів народ обирав суддів, які стежили за дотриманням законів. Алма молодший був обраний першим головним суддею, тобто правителем (див. Алма 2:16). Він також був первосвященником і провідником Церкви (див. Мосія 29). Люди почали відлік часу з того моменту, як змінився спосіб правління.

У перший рік правління суддів нечестивий чоловік на ім’я Негор почав впливати на нефійців. Старійшина Д. Тодд Крістофферсон, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав, чому історія Негора написана в Книзі Мормона.

“У Книзі Мормона є розповідь про чоловіка на ім’я Негор. Легко зрозуміти чому Мормон, скорочуючи записи тисячолітньої нефійської історії, вирішив, що буде важливим написати щось про цього чоловіка і тривалий вплив його вчення. Мормон прагнув попередити нас, знаючи, що ця філософія випливе на поверхню знов у наші дні” (Д. Тодд Крістофферсон, “Небесний дар покаяння”, Ensign або Ліягона, лист. 2011, с. 38).

Прочитайте Алма 1:2–6 і знайдіть те, чого Негор навчав людей. Складіть список повчань Негора. Позначте їх як “Істина”, “Неправда” або “Змішане”.

Можливо, ви помітили, що Негор змішав свої хибні вчення з істинними твердженнями. Це тактика, яку також використовує Сатана. Порівнюючи Негора із Сатаною, ми дізнаємося, що Сатана використовує брехню, змішану з істиною, щоб обманути людей і відвернути їх від Ісуса Христа.

  • Які докази цього ви бачите у наш час?

Старійшина Дейл Г. Ренлунд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, проілюстрував, як хибні ідеї Негора впливають на деяких людей сьогодні:

“[Хибне вчення, яке заважає нам покаятися] — це вважати, що наші гріхи не важливі, оскільки Бог любить нас незалежно від того, що б ми не робили. Як спокусливо вірити в те, чого підступний Негор навчав народ Зарагемлі: “Що все людство буде врятовано в останній день, і що їм не треба ні лякатися, ані тремтіти … і, в кінці, всі люди будуть мати вічне життя”. [Алма 1:4] Але ця звабна думка є хибною. Бог дійсно любить нас. Однак те, що ми робимо, важливо для Нього і для нас. Він дав чіткі настанови стосовно того, як нам слід поводитися. Ми називаємо їх заповідями. Його схвалення і наше вічне життя залежать від нашої власної поведінки, включно з нашим бажанням смиренно прагнути щирого покаяння” (Дейл Г. Ренлунд, “Покаяння: радісний вибір”, Ensign або Ліягона, лист. 2016, с. 123).

Розпізнавати хибні вчення

Розпізнавання хибних вчень, подібних до вчень Негора, іноді буває складним процесом. Проте, на щастя, їх можна розпізнати. Мормон навчав, що якщо послання або вчення переконує нас “чинити зло, і не вірити в Христа, і заперечувати Його, і не служити Богові”, ми можемо знати, що воно є хибним і походить від диявола (Мороній 7:17).

Зображення
піктограма, записуйте
Зображення
піктограма, записуйте
  1. Дайте відповіді на такі запитання:

  • Які з учень Негора могли б змусити людину відчути, що вона не потребує Спасителя?

  • Які інші хибні вчення у наш час відвертають людей від Ісуса Христа?

Подумайте про послання, які ви чуєте або читаєте регулярно. Як вони впливають на вас? Чи впливають якісь із них негативно на вашу віру в Ісуса Христа?

Якщо ви переглядаєте неправдиві повідомлення з медіа, які негативно впливають на вашу віру в Ісуса Христа, вимкніть або вилучіть джерело цих повідомлень зі свого життя. Замініть їх повідомленнями, які зміцнять вашу віру в Ісуса Христа. Наприклад, вміст журналів Заради зміцнення молоді та Ліягона, доступних на сайті ChurchofJesusChrist.org, зміцнює віру.

Орудування священників

Одного дня Негор зустрів літнього церковного провідника на ім’я Гедеон. Коли Негор намагався відвести людей від церкви, Гедеон “протистояв [Негору], переконуючи його словами Бога” (Алма 1:7). Негор розгнівався на Гедеона й убив його. Після цього Негора привели до Алми й стратили згідно із законом (див. Алма 1:9–15).

Прочитайте Алма 1:12 і знайдіть те, як Алма описав учення Негора.

Прочитайте Алма 1:16 та 2 Нефій 26:29 і знайдіть описання орудування священників.

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Дайте відповіді на такі запитання:

  • У чому, на вашу думку, проповідування Негора було прикладом орудування священників?

  • Чому, на вашу думку, деякі хибні ідеї популярні?

  • Чому, на вашу думку, орудування священників є таким небезпечним?

Відмова від лжевчень

Як і Гедеон, ми можемо використовувати слова Бога, щоб відкидати хибні вчення (див. Алма 1:7, 9). Виберіть одне чи кілька хибних учень Негора або інші вчення наших днів, які ви чули. Потім знайдіть Писання, яке виправляє неправду. Наприклад, ви можете протиставити вчення Негора в Алма 1:3 вченням Спасителя в Матвій 23:11.

  1. У своєму щоденнику для навчання виконайте одне з таких завдань:

  1. Випишіть вибрані вами хибні вчення та вірші з Писань, які, на вашу думку, виправляють їх.

  2. Поділіться тим, що ви дізналися з Алма 1 про те, як розпізнавати та відкидати хибні вчення.