Семінарія
Алма 1:19–33: Знайти мир у Христі, залишаючись вірним під час переслідувань


“Алма 1:19–33: Знайти мир у Христі, залишаючись вірним під час переслідувань”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“Алма 1:19–33”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

Алма 1:19–33

Знайти мир у Христі, залишаючись вірним під час переслідувань

Зображення
щасливі місіонери навчають жінку та дитину

Ми віримо, що всі люди мають право поклонятися Богові відповідно до власної совісті (див. Уложення віри 1:11). Але що станеться, якщо інші переслідуватимуть вас за ваші вірування? Як ви можете реагувати на це та знайти спокій душі, якщо інші критикують вас за вашу віру? За часів Алми люди “почали утискувати тих, хто належав до церкви Бога” (див. Алма 1:19). Цей урок може допомогти вам реагувати з вірою, навіть якщо ви зазнаєте переслідувань через те, що є членами Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів, і відчувати при цьому спокій.

Бути переслідуваними за вірування

Старійшина Джеффрі Р. Холланд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, надавав рекомендації молоді Церкви. Перегляньте відео “Ціна — і благословення — учнівства” з часового коду 0:25 до 2:05, доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org, або прочитайте наведену нижче цитату:

“Висловлюючи захоплення і підбадьорюючи всіх, кому доведеться й далі непохитно стояти в ці останні дні, я кажу вам усім, а особливо молоді Церкви: якщо ви ще не покликані, то одного дня дізнаєтеся, що покликані захищати свою віру або, можливо, вам навіть доведеться перетерпіти певні особисті образи просто тому, що ви є членом Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів. У такі моменти з вашого боку будуть вимагатися і сміливість, і люб’язність.

Наприклад, одна сестра-місіонерка недавно написала мені: “Ми з напарницею побачили чоловіка, що сидів на лавці у місцевому сквері й обідав. Коли ми наблизились, він глянув на нас і побачив наші іменні місіонерські таблички. З жахливим виразом обличчя він схопився з місця і замахнувся, щоб вдарити мене. Я просто вчасно ухилилася від удару, а він плював на мене своєю їжею, а потім почав лаяти нас найогиднішими словами. Ми пішли далі, не сказавши ні слова. Я намагалася стерти зі свого обличчя виплюнуту ним їжу, і тут відчула, як мені вдарило в потилицю його картопляне пюре, яке він жбурнув у мене. Часом буває важко бути місіонером, тоді мені хотілося повернутися назад, схопити цього невеличкого чоловіка і сказати: ‘ВИБАЧТЕ МЕНІ!’ Та я цього не зробила” (Джеффрі Р. Холланд, “Ціна — і благословення — учнівства”, Ensign або Ліягона, трав. 2014, с. 6).

  • Як би ви відреагували, якби були місіонером із цієї ситуації?

  • Чому іноді важко реагувати у Христовий спосіб?

  • Коли з вами погано поводилися чи переслідували за ваші вірування?

  • У яких ситуаціях у майбутньому вас можуть переслідувати за ваші вірування?

Вивчаючи приклади членів Церкви Христа в Книзі Мормона, шукайте способи, як залишатися непохитними та знайти спокій в Ісусі Христі під час переслідувань.

Переслідування в Книзі Мормона

Під час перебування на посаді головного судді Алма мав багато труднощів. Після того як Негора було страчено за вбивство Гедеона, деякі люди продовжували вірити в його вчення. Прочитайте Алма 1:19–24 і знайдіть випробування, які мали нефійці.

  • Що спільного є між тим, з чим стикнулися нефійці, і вашим досвідом?

  • Які дії членів Церкви посилювали ці випробування (див. вірш 22)?

Прочитайте Алма 1:25–28 і знайдіть те, що зробили праведні члени Церкви. Щоб упорядкувати вивчений матеріал, складіть список того, що робили люди. Це можна зробити в щоденнику для навчання, або позначивши знайдене у своєму примірнику Писань.

  • У які різні способи члени Церкви реагували на переслідування?

Доповніть наведену далі фразу тим, що ви дізналися з прикладу нефійців.

  • … може допомогти нам відчувати постійний мир Спасителя, навіть коли нас переслідують за віру в Нього.

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Дайте відповіді на такі запитання:

    • Як, на вашу думку, така відповідь може допомогти комусь відчути мир Спасителя?

    • Що з цих віршів або вашого списку ви найбільше хотіли б запам’ятати на випадок, якщо вам колись доведеться зазнати переслідувань за ваші вірування? Чому?

    • Які події у вашому житті змушують вас відчувати потребу в мирі, який пропонує Ісус Христос?

Більше ніж просто мир

Даючи відчуття миру, Небесний Батько благословляв вірних нефійців також і в інші способи. Прочитайте Алма 1:29–32 і знайдіть благословення Небесного Батька для нефійців, які залишалися непохитними у важкі часи.

  1. Дайте відповідь на вказані далі запитання та виконайте завдання:

    • У чому ви вбачали благословення Небесного Батька, коли ви чи ваші знайомі залишалися вірними під час переслідувань?

    Виберіть принаймні два вчинки з тих, які робили вірні нефійці, щоб попри переслідування виявляти любов і співчуття до всіх людей (див. Алма 1:25–30). Опишіть, як хтось у наші дні міг би зробити те саме.