Семінарія
Алма 4: Гординя як камінь спотикання


“Алма 4: Гординя як камінь спотикання”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“Алма 4”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

Алма 4

Гординя як камінь спотикання

Зображення
Алма молодший проповідує в Гедеоні

Гординя — це брак смирення, вона змушує людей ставити себе вище або протиставляти себе одне одному й Богу (див. Путівник по Писаннях, “Гординя”, scriptures.ChurchofJesusChrist.org). Подумайте про гординю, яку ви бачите в сучасному світі, і негативний вплив, який вона має на вас і тих, хто вас оточує. Гординя й суперечки, продемонстровані деякими членами Церкви Спасителя за часів Алми, призвели до того, що Церква зазнала невдачі у своєму розвитку. У результаті Алма відчув натхнення залишити посаду головного судді, щоб присвятити себе проповідуванню слова Божого. Цей урок може допомогти вам використовувати слово Бога для подолання гордині та суперечок.

Камінь спотикання

Згадайте випадок, коли ви спіткнулися або перечепилися. Чи пам’ятаєте ви, що саме змусило вас спіткнутися? У житті ми іноді спотикаємося через речі, які можна було б назвати “каменями спотикання”. Це також стосується і духовного життя.

Зображення
зображення блоків

Намалюйте кілька блоків і напишіть на них те, що може спричинити духовне спотикання для молоді. Наприклад, деяким може бути важко прислухатися до пророка або дотримуватися Слова мудрості.

Подумайте про наслідки від спотикання через ці речі. Подумайте, чому вам потрібна Божа допомога, щоб помітити, уникнути і подолати ці камені спотикання.

Народ Алми нещодавно зазнав великих втрат у війні з ламанійцями. Через свої страждання вони були “пробуджені, щоб пам’ятати свій обов’язок”, тому багато людей охристилися (див. Алма 4:1–5). Однак їхній мир тривав недовго, бо вони почали спотикатися духовно.

Прочитайте Алма 4:6–8, щоб зрозуміти, чому церковні провідники були стурбовані.

  • Чому, на вашу думку, церковні провідники “глибоко горювали” (Алма 4:7) через посилення гордині серед народу?

Президент Езра Тефт Бенсон (1899–1994) навчав:

“Гординя є великим каменем спотикання для Сіону. Я повторюю: гординя є великим каменем спотикання для Сіону” (Ezra Taft Benson, “Beware of Pride”, Ensign, May 1989, 7).

Намалюйте великий блок, що представлятиме собою гординю як камінь спотикання. У блоці перерахуйте відповіді на такі запитання:

  • Як, на вашу думку, гординя може привести когось до духовного спотикання?

  • Яким чином гординя заважає нам стати більше схожими на Спасителя?

Продовжуючи вивчати Алма 4, подумайте про те, як гординя може стати для вас каменем спотикання й що ви можете зробити, щоб подолати її.

Прочитайте Алма 4:8–12 і знайдіть наслідки гордині в Церкві. Зверніть увагу, що розбрат означає сердиту або запеклу незгоду або чвари. Злоба — це бажання творити зло, або недоброзичливість.

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Дайте відповіді на такі запитання:

  • Якими були наслідки гордині в Церкві?

  • У якому сенсі ці дії не гідні членів Церкви Спасителя?

  • Як це вплинуло на тих, хто не належав до Церкви?

Уникнення гордині й розбрату

Президент Езра Тефт Бенсон навчав:

“Протиотрутою для гордовитості є смирення — лагідність, упокорення [див. Алма 7:23]” (Ezra Taft Benson, “Beware of Pride”, Ensign, May 1989, 6).

Прочитайте Алма 4:13–14, щоб дізнатися, що робили деякі члени Церкви, щоб уникнути гордині та залишатися вірними. Зверніть увагу, що словосполучення принижували себе у вірші 13 означає ставати смиреннішими й лагіднішими.

Довкола намальованого каменю спотикання гордині напишіть риси характеру або дії, подібні до Христових, з Алма 4:13–14, які, на вашу думку, могли б допомогти нам подолати гординю або опиратися їй.

  • Які дії та ставлення в віршах 13–14 нагадують вам про Ісуса Христа?

  • Як розвиток такого ставлення та виконання таких дій може допомогти нам стати більше схожими на Нього?

  • Чи спостерігали ви у інших людей риси характеру чи дії подібні до Христових? Як це вплинуло на вас?

Подумайте про гординю чи розбрат, які можуть існувати у вашому житті. Поміркуйте над тим, що ви можете зробити, аби наслідувати приклад Спасителя. Що ви можете зробити, щоб зменшити проблему й долучитися до її вирішення?

Алма вирішив, що йому потрібно приділяти свій час духовній допомозі людям. Він передав посаду судді Нефійгові, зберігши за собою посаду первосвященника (див. Алма 4:15–18).

Прочитайте Алма 4:19 і знайдіть, що, на думку Алми, могло б “збити” гординю та чвари серед людей. ChurchofJesusChrist.org

  • У чому Алма діяв подібно до Ісуса Христа?

  • Чого ми можемо навчитися з прикладу Алми?

Одна з істин, що містяться в Алма 4:19, полягає в тому, що слово Бога і дослухання до чистого свідчення може допомогти нам подолати гординю та суперечки.

Знайдіть, чого Президент Езра Тефт Бенсон навчав про Слово Бога у наведеному далі висловлюванні.

“Слово Бога, як воно знаходиться у Писаннях, у словах живих пророків і в особистих одкровеннях, має силу зміцнювати святих та озброювати їх Духом, щоб вони могли протистояти злу, міцно триматися доброго і знаходити радість у цьому житті” (Ezra Taft Benson, “The Power of the Word,” Ensign, May 1986, 80).

  • Як слово Бога й чисте свідчення можуть допомогти позбутися гордині та суперечок?

  1. Виконайте такі завдання:

  • Напишіть дві або три проблеми, які виникають через гординю та суперечки.

  • Зазначте уривки з Писань та вчення сучасних пророків, які, на вашу думку, могли б допомогти у вирішенні цих проблем.

  • Визначте, чому або як зазначене вами може допомогти вам ставитися до інших так, як ставився би Спаситель.

Намагайтеся помітити й усвідомити спонукання Святого Духа щодо того, як ви могли б застосувати вивчене вами на цьому уроці. Шукайте можливості слідувати за цими враженнями.