Семінарія
Алма 2–3: Кого ми обираємо слухатися


“Алма 2–3: Кого ми обираємо слухатися”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“Алма 2–3”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

Алма 2–3

Кого ми обираємо слухатися

Зображення
дівчина обмірковує Писання

У Писаннях пророки постійно попереджали нас про те, що ми зіштовхнемося з наслідками наших дій, виходячи з того, за ким вирішимо слідувати. Наприклад, після конфлікту між нефійцями й амлісійцями пророк Мормон навчав, що ті, хто помер, будуть “пожинати вічне щастя або вічне нещастя, залежно від духа, якого вони бажали слухатися, чи то був добрий дух, чи поганий” (Алма 3:26). Цей урок може допомогти вам краще зрозуміти наслідки вибору того, за ким слідувати в цьому житті.

У чому полягає мораль цієї історії?

  • Чи можете ви пригадати історію чи байку, в якій викладається життєвий урок?

Класична байка, приписувана давньогрецькому байкарю на ім’я Езоп, називається “Пастух-жартівник”. В історії розповідається про хлопчика-пастуха, який двічі обдурив своїх сусідів, сказавши, що вовк нападає на сільське стадо овець. На радість хлопчикові, кілька селян кинулися пропонувати допомогу, але згодом зрозуміли, що вовка не було. Нарешті, на стадо дійсно напав вовк. Але коли хлопчик покликав на допомогу втретє, ніхто не прийшов йому на поміч.

  • Яку мораль чи урок ми можемо засвоїти з цієї історії?

Писання, як й історії чи байки, які часто містять мораль, також навчають уроків та ілюструють принципи. Корисною навичкою під час дослідження Писань, зокрема Книги Мормона, є вміння помічати, коли Мормон чітко заявляє про свою мету, додаючи до літопису певні історії. Він часто використовує фрази, як-от “І таким чином ми можемо чітко визначити”, “і так ми бачимо”, “істинно, істинно” або “ось”, щоб повідомити нам, що він ділиться з нами принципами та уроками (див. Алма 24:30; 30:60; 48:17; 62:41; Геламан 3:27–28). Визначивши, на які уроки та істини Мормон звертає вашу увагу, ви зможете зрозуміти їхнє значення особисто для вас. Це також може підвищити ефективність вашого вивчення Писань.

Прочитайте Алма 3:26–27 і знайдіть істину, яку Мормон хотів, щоб ми дізналися з розповіді в Алма 2–3. За бажанням ви можете позначити те, що знайшли.

  • Що ви дізналися?

Щоб краще зрозуміти цей уривок, зверніть увагу, що фраза “кожна людина отримує плату від того, кого вона бажає слухатися” пропонує нам уявити, що ми наймані працівники, вибір яких визначає, хто є нашим роботодавцем: Небесний Батько чи Сатана (див. Алма 3:27). У цьому контексті слово слухати означає схилятися в ту чи іншу сторону. Тому ті, хто схиляється до Сатани, незабаром опиняються в нього на службі й отримують “вічне нещастя” (Алма 3:26). Зрештою наш життєвий вибір покаже, кого ми вибрали своїм вічним роботодавцем.

Одна з можливих істин з Алма 3:26–27 полягає в тому, що те, кого ми обираємо слухатися в цьому житті, визначає наше вічне щастя або нещастя.

Подумайте про своє життя й те, кого ви обрали слухатися. Чи прагнете ви слідувати за Ісусом Христом? Або, можливо, слідуєте за кимось іншим? Обміркуйте ці запитання впродовж сьогоднішнього навчання.

Амлісій прагне стати царем

У перші роки правління суддів Алма і його народ постали перед важким випробуванням своєї віри й щастя.

Прочитайте Алма 2:1–12 і знайдіть випробування, які постали перед нефійцями.

  • Що мав намір робити Амлісій, якщо стане царем? (Див. вірш 4).

  • Як на це відреагували нефійці?

  • Як нефійці показали своє бажання слідувати за Спасителем?

Вибір і наслідки

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Виконайте запропоноване далі завдання.

Скопіюйте у свої щоденники для навчання наведену далі таблицю. Прочитайте зазначені вірші та перерахуйте у відповідній колонці, яку “оплату” отримуємо, коли слідуємо за Богом чи за дияволом.

“Плату від того, кого вона бажає слухатися” (Алма 3:27)

Йти за Богом

Йти за дияволом або його слугами

Алма 2:16–18, 26–31 (Алма й нефійці)

Алма 3:4, 13–14, 18–19 (амлісійці)

  • На що ви звернули увагу в цих двох історіях?

Примітка: прокляттям, якого зазнали і амлісійці, і ламанійці, було відокремлення від Бога через їхній бунт і непокору (див. 2 Нефій 5:20–21). Ознакою, яка на той час відрізняла ламанійців від нефійців, було те, що “шкіра ламанійців була темною” (Алма 3:6). Важливо пам’ятати, що природа цього знаку і його прояв не є до кінця зрозумілими. Пророки з Книги Мормона й сучасні пророки вчили, що неправильно паплюжити людей або дивитися на них зверхньо через колір їхньої шкіри (див. Кн. Якова 3:9).

Прочитайте вказані далі уривки з Писань і додайте до своєї таблиці те, що ви знайдете.

2 Нефій 2:27

Алма 30:60

Матвій 11:28–30

Особисте застосування

  1. Дайте відповідь на таке запитання:

  • Що з того, що ви бачили або переживали, показало вам істинність принципу, проілюстрованого в Алма 3:26–27?

Подумайте, які з рішень, що ви приймаєте в це й час, можуть допомогти вам слідувати за Небесним Батьком та Ісусом Христом. Як вони приведуть до вічного щастя? Чи ви приймаєте зараз якісь рішення, які можуть відвести вас від Спасителя? Вирішіть, що вам, можливо, доведеться зробити, щоб змінитися. Подумайте, як Небесний Батько й Ісус Христос можуть благословляти і зміцнювати вас, коли ви прагнутимете зробити правильний вибір, що приведе вас назад до Них.