Семінарія
Мосія 26: “Якщо він зізнається у своїх гріхах … і покається”


Мосія 26: “Якщо він зізнається у своїх гріхах … і покається”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“Мосія 26”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

Мосія 26

“Якщо він зізнається у своїх гріхах … і покається”

Зображення
юнак розмовляє зі своїм єпископом або президентом філії

Як покаяння може допомогти нам у нашому повсякденному житті? Чому, коли ми каємося, нам потрібно зізнатися у своїх гріхах? Як первосвященник у Церкві Спасителя, Алма хотів допомогти тим, хто вчинив тяжкі гріхи. Господь дав йому чітку настанову, що він повинен робити. Цей урок призначений допомогти вам зрозуміти природу Небесного Батька та Ісуса Христа, Які є люблячими і всепрощаючими, і те, чому ми повинні каятися в наших гріхах.

Що б ви зробили?

Уявіть, що ви почули від когось наведені далі запитання та висловлені занепокоєння, що стосуються покаяння:

  • Я не впевнений/на, що варто каятися.

  • Чому я повинен/на зізнаватися у своїх гріхах? Чому в деяких гріхах потрібно зізнатися провіднику священства?

  • У мене надто багато гріхів, щоб Господь простив мене.

Подумайте на мить, чи знаєте ви когось, кого могла б стосуватися якась із цих проблем.

  • Які ще запитання чи занепокоєння можуть виникнути у когось щодо покаяння?

Подумайте, на яких кількох з цих запитань або проблем найважливіше зосередитися під час цього уроку. Шукайте скерування від Небесного Батька, щоб Він допоміг вам знайти відповіді й розширити ваше розуміння покаяння.

Проблеми в Церкві

Після того як Господь визволив Алму та його народ з неволі, вони приєдналися до нефійців і народу Лімгія в Зарагемлі. Там цар Мосія призначив Алму бути провідником Церкви. Коли Алма був провідником, деякі люди скоїли тяжкі гріхи і не каялися (див. Мосія 26:1–6). Їх привели до Алми, але Алмі було важко визначити, як йому діяти.

Прочитайте Мосія 26:13–15, 19–24, 28–31 і знайдіть, яке скерування Господь дав Алмі.

  • Що, за словами Господа, людям слід робити, аби отримати від Нього благословення та прощення?

  • Відповідно до вірша 23, чому Спаситель має право визначати, хто може бути прощений і отримати вічне життя?

  • Що ще ви дізналися з цих віршів про Господа?

Якщо ми покаємося

Ви можете визначити такі принципи, як-от: якщо ми зізнаємося у своїх гріхах і покаємося в щирості наших сердець, Господь простить нас. Скільки ми будемо каятися, стільки Господь і прощатиме нас.

  • Що означає зізнатися у своїх гріхах?

  • Що, на вашу думку, означає “[покаятися] у щирості [свого] серця” (Мосія 26:29)?

  • Як знання про природу Господа, Який є всепрощаючим, впливає на ваше ставлення до покаяння?

Ці принципи ще з початку уроку можуть допомогти в обговоренні запитань та занепокоєнь, які стосуються покаяння.

  1. Виберіть дві з чотирьох проблем і дайте відповіді на відповідні запитання:

Проблема А. Я не впевнений/на, що варто каятися.

  • Якими віршами і принципами з Мосія 26 або з інших уривків з Писань ви могли б поділитися, щоб допомогти у вирішенні цієї проблеми?

Нагадаємо, що сам Алма раніше у своєму житті вчинив тяжкі гріхи, але розкаявся й отримав прощення через Спасителя Ісуса Христа (див. Мосія 11:5–7; 18:1–3; 26:15, 20).

  • Чим, на вашу думку, Алма міг би поділитися з людиною, яка має це занепокоєння?

Подумайте про те, що відчували ви або ваші знайомі, коли, каючись, звернулися до Спасителя Ісуса Христа.

Проблема Б. Чому я маю зізнатися у своїх гріхах? Чому в деяких гріхах потрібно зізнатися провіднику священства?

Господь сказав Алмі, що ті, хто згрішив, повинні будуть “зізнатися у своїх гріхах перед тобою [Алмою, їхнім провідником священства] і переді Мною [Господом]” (Мосія 26:29).

  • Чому так важливо, щоб ми зізналися Господу, хоч Він вже знає про наші гріхи? Як це благословить наші життя?

Прочитайте наведені далі висловлювання з брошури Заради зміцнення молоді та висловлювання старійшини С. Скотта Гроу, почесного генерального авторитета, і знайдіть, коли й чому ми повинні зізнаватися єпископу чи президенту філії.

“Єпископ має право на отримання одкровення від Святого Духа стосовно членів свого приходу, зокрема й вас. … [Він] може допомагати вам під час процесу покаяння такими способами, як не можуть це зробити ваші батьки або інші провідники. …

[Якщо ми не зізнаємося, то] продовжуємо нести тягар свого гріха самотужки, замість того, щоб дозволити Спасителю забрати цей гріх” (С. Скотт Гроу, “Чому і в чому мені необхідно сповідуватися перед моїм єпископом?Ліягона, жовт. 2013, сс. 28–29).

  • Як ці слова можуть допомогти людині, яка має занепокоєння через те, що їй потрібно зізнатися у гріху своєму провіднику священства?

Проблема В. У мене надто багато гріхів, щоб Господь простив мене.

Проблема Г. Ваш вибір

Подумайте про інше реальне занепокоєння або запитання, яке може виникнути у когось щодо покаяння. Уважно прочитайте статті “Покаяння” або “Сповідувати, сповідь” у Путівнику по Писаннях (scriptures.ChurchofJesusChrist.org), шукаючи істини, які можуть допомогти. Ви також можете переглянути уривки з Писань, на які є посилання у статтях “Покаяння” або “Сповідувати, сповідь” у Путівнику по Писаннях (ChurchofJesusChrist.org). Також може бути корисно більше дізнатися про покаяння в брошурі Заради зміцнення молоді і поміркувати над тим, що з того, що ви знаєте про Господа, може допомогти.

Що сталося?

Прочитайте Мосія 26:34–37, щоб дізнатися, що сталося, коли Алма виконав настанови Господа.

Запишіть у своєму щоденнику для навчання те, що ви, можливо, захочете запам’ятати чи зробити після цього уроку. У своїх роздумах ви можете написати, що ви хочете пам’ятати про готовність Господа пробачити, або що ви хочете зізнатися і покаятися у своїх гріхах.