Семінарія
Мосія 27:24–37: “Народитися від Бога”


Мосія 27:24–37: “Народитися від Бога”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“Мосія 27:24–37”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

Мосія 27:24–37

“Народитися від Бога”

Зображення
Алма молодший молиться

Покаяння Алми молодшого та синів Мосії може дати надію кожному, хто сумнівається, що можна змінитися. Спаситель допоміг цим молодим людям, які були описані як “найганебніші грішники” (Мосія 28:4), перейти з цього стану “на стан праведності” (Мосія 27:25). Цей урок може допомогти вам покаятися та виявити віру в те, що Спаситель може змінити ваше серце.

Зміна

Спробуйте подумати про щось у природі, що змінюється настільки сильно, що майже неможливо повірити, що це є одним і тим самим. Один з прикладів цього показано на запропонованому нижче малюнку.

Зображення
гусінь і метелик
  • Як можна порівняти наш духовний розвиток з перетворенням гусіні на метелика?

  • Що зробив Бог, аби дати нам можливість змінитися й стати подібними до Нього?

Замисліться на мить про свій прогрес у тому, щоб стати більше схожими на Бога. Чи є щось, що ви хотіли б змінити або поліпшити в собі? З якими перешкодами ви можете зіштовхнутися, здійснюючи ці бажані зміни?

Сьогодні ви дізнаєтеся про чудові зміни, які Спаситель зробив у житті кількох молодих людей. Під час навчання прислухайтеся до підказок Духу про те, як Спаситель може допомогти змінитися й вам.

Алма молодший і сини Мосії

Зображення
явлення ангела Алмі молодшому та синам Мосії

Нагадайте, що перша частина розділу Мосія 27 містить розповідь про те, як Бог відповів на молитви Алми. Бог послав ангела, щоб переконати Алму молодшого й синів царя Мосії в помилковості їхніх шляхів. Алма молодший не міг говорити чи рухатися протягом декількох днів після цієї події (див. Мосія 27:19, 23). Упродовж цього часу він відчував невимовну муку через свої гріхи. Коли він зміг нарешті знову говорити, то описав, що Господь зробив для нього.

У верхній частині аркуша паперу напишіть “Зміни можливі завдяки Ісусу Христу”. Потім проведіть дві вертикальні лінії, щоб розділити аркуш на три рівні колонки. Над лівою колонкою напишіть “до”, над середньою “роль Ісуса Христа” і над правою “після”.

Прочитайте Мосія 27:8–10; 28:4, щоб повторити, якими були Алма молодший і сини Мосії на початку їхнього життя. Опишіть їх у колонці “до” на вашому аркуші.

А тепер прочитайте Мосія 27:32–37 і напишіть, якими вони стали, у колонці “після”.

Зупиніться на хвилину, щоб подумати про зміну, яку ви помітили в людині, яка покаялася з вірою в Спасителя. (Ви навіть можете подумати про себе). Допишіть у своїх колонках, якими були вони (або ви) до і після цієї зміни.

Прочитайте Мосія 27:23–26 і знайдіть фрази, що описують зміни, необхідні нам, аби стати подібними до Спасителя. Можливо, буде корисно знати, що слово тілесний (вірш 25) може означати мирський або плотський, а фраза “стаючи [Богу] синами і дочками” (вірш 25) може стосуватися тих, хто “успадкує царство Бога” (вірш 26).

У колонці “роль Ісуса Христа” вашої таблиці, напишіть фрази, на які ви звернули особливу увагу. Приділіть хвилинку, аби поміркувати, що вони означають. Якщо потрібно, знайдіть у Путівнику по Писаннях ті слова, які ви хотіли б краще зрозуміти.

Одна з істин, викладених у цих віршах, полягає в тому, що все людство потребує змін через Спокуту Ісуса Христа.

Зображення
icon, record
  1. Дайте відповіді на такі запитання:

    • Які фрази з описом змін, що стали можливими завдяки Ісусу Христу, мають для вас найбільше значення? Чому?

    • Як отримання прощення Спасителя змінює нас?

    • Відповідно до написаного у вірші 24, що нам слід зробити, аби попросити Спасителя змінити нас?

Зміна — це не подія, а процес

Старійшина Ніл Л. Андерсен, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

“Хоча у декого процес покаяння може відбуватися вражаюче, як це сталося з Алмою, однак це скоріше виняток, ніж правило. Більшість з нас крок за кроком, міліметр за міліметром просуваються до більшої доброчесності, більшої точності у дотриманні своїх завітів, кращого служіння й виконання зобов’язань” (Neil L. Andersen, The Divine Gift of Forgiveness [2019], 11).

  • Чому важливо пам’ятати ці слова старійшини Андерсена?

Приділіть трохи часу, щоб скласти список того, що ми можемо зробити, аби покаятися й поступово змінюватися з допомогою Господа. (Щоб знайти ідеї, ще раз прочитайте наведені вище слова старійшини Андерсена, а також можете прочитати деякі з цих віршів: Мосія 26:29; 27:35; Алма 36:18; 3 Нефій 9:22; Учення і Завіти 6:9; 58:42–43).

  1. Дайте відповіді на такі запитання:

    • Що ми можемо зробити, щоб повернутися до Господа й покаятися?

    • Як, на вашу думку, ці зусилля можуть допомогти нам поступово змінюватися завдяки Спасителю?

Подивіться відео “Надія Божого світла” (6:46), щоб дізнатися, як Спаситель допоміг людині змінюватися “крок за кроком, міліметр за міліметром до більшої дрброчесності”.

Знайдіть хвилинку, щоб обміркувати, як цей урок стосується вас. Запишіть у щоденнику для навчання, на які думки наводять вас такі запитання :

  1. Які поступові зміни Спаситель уже допоміг вам зробити? Як ви оцінюєте свої зусилля та допомогу Господа?

  2. Який наступний крок, на вашу думку, Господь хотів би, щоб ви зробили, аби покаятися й продовжувати змінюватися завдяки Йому?

  3. З якими перешкодами ви можете зіштовхнутися в цьому процесі, і як ви можете звернутися до Господа, щоб Він допоміг вам подолати їх?