Семінарія
Мосія 27:1–24: “Він молився з великою вірою за тебе”


“Мосія 27:1–24: “Він молився з великою вірою за тебе”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“Мосія 27:1–24”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

Мосія 27:1–24

“Він молився з великою вірою за тебе”

Зображення
ангел зупиняє Алму молодшого

Чи знаєте ви, як це — бачити, як близькі вам люди відкидають істину? Алма і цар Мосія пізнали цей душевний біль, спостерігаючи, як члени їхніх сімей повстають проти Спасителя і Його Церкви. З милості Христа вони врешті-решт отримали благословення відчути радість, бачачи, що близькі їм люди каються. Цей урок може допомогти вам знайти способи, як допомогти тим, хто відкидає вчення Ісуса Христа, повернутися до Нього.

Є надія завдяки Христу

Чи є серед ваших знайомих людина, яка має духовні проблеми або навіть повстає проти Бога, і ви за неї хвилюєтеся? Якщо так, згадуйте про цю людину під час сьогоднішнього навчання. Якщо духовні проблеми маєте ви, то можете протягом усього уроку згадувати про свою ситуацію.

Подумайте, наскільки точно такі твердження описують вас:

  1. Я вірю, що для тих, хто має духовні проблеми або бунтує, ще не пізно отримати зцілення від Ісуса Христа.

  2. Я бачив/ла приклади в Писаннях і житті людей навколо мене, які дають мені надію щодо людей, які мають духовні проблеми або бунтують.

  3. Я знаю, що можу зробити, аби допомогти людям, які мають духовні проблеми або бунтують.

Вивчаючи сьогодні Мосія 27, знайдіть, чому треба мати надію і що ви можете зробити, аби допомогти тим, хто має духовні проблеми або бунтує.

Допомога духовно загубленим

Прочитайте Мосія 27:1, 8–10, щоб зрозуміти, про кого турбувалися пророк Алма й цар Мосія.

  • Як, на вашу думку, вибір цих молодих людей міг вплинути на їхніх батьків, братів і сестер, а також друзів?

Прочитайте Мосія 27:11–16, 19, щоб дізнатися, що Господь зробив, аби допомогти Алмі молодшому змінити своє життя, і чому.

  • Які фрази з послання ангела, на вашу думку, могли справити найбільше враження на цих молодих людей?

  • Як цей досвід міг би вказати на Божу любов і бажання врятувати цих молодих людей (а також інших духовно загублених)?

  • Відповідно до написаного в Мосія 27:14, чому ангел сказав, що він прийшов до Алми молодшого та синів Мосії? (Ви можете позначити відповідь на це запитання у своїх примірниках Писань).

Знайдіть хвилинку, щоб поміркувати над тим, про які принципи ви можете дізнатися з цих віршів.

Один із принципів, який ми можемо засвоїти, полягає в тому, що молитва з великою вірою за тих, хто має духовні проблеми або бунтує, запрошує Господа допомогти їм прийти до пізнання істини.

Пам’ятайте, що Господь не скасує морального вибору тих, за кого ми молимося. Хоч Алму та синів Мосії і відвідав ангел, усе ж вони могли використати свою свободу вибору, щоб не покаятися. Можливо, Небесний Батько і не пошле ангела до близьких нам людей, та все ж Він відповість на наші молитви у Свій спосіб і час. Ми можемо довіряти Йому, що Він допоможе. Ви дізнаєтеся більше про роль Господа в зміні Алми на наступному уроці.

  • Якими ви уявляєте молитви Алми старшого? Що, на вашу думку, означає молитися “з великою вірою” (Мосія 27:14)?

  • Чому, на вашу думку, Господь хоче, щоб ми молилися за тих, хто має духовні проблеми або бунтує?

  • Коли ви відчували, що завдяки вашим молитвам змінилося чиєсь життя? Як ви думаєте, у якій ситуації молитви іншої людини допомогли вам?

Подумайте про що конкретно ви могли б молитися, коли просите Небесного Батька допомогти комусь, хто має духовні проблеми. Ви навіть можете призупинити своє навчання, щоб помолитися за цих людей зараз.

Що ще я можу зробити?

Прочитайте вказані нижче уривки з Писань і дізнайтеся, що Алма та інші не тільки молилися, щоб допомогти його синові повернутися до Господа.

Мосія 27:20–24

Алма 36:17–19 (ретроспективний опис Алмою молодшим того, чого навчав його батько і як це йому допомогло)

  • Що робив Алма, крім того, що молився, аби допомогти синові?

Дізнайтеся про одне з того, що робив Алма, і запишіть свої думки. Під час навчання ви можете згадувати про близьку вам людину, яка має духовні проблеми або навіть бунтує:

  1. Піст, пощення: дізнайтеся більше про піст і пощення, виконавши пошук на сайті ChurchofJesusChrist.org, у додатку “Євангельська бібліотека”, Путівнику по Писаннях або в інших уривках з Писань, як-от Марк 9:17–18, 25–29. Як піст може допомогти вам або близькій для вас людині? Чи є інші люди, яких ви могли б попросити приєднатися до вас у пості?

  2. Свідчення: Порівняйте досвід Алми, описаний в Алма 36:17–19, з досвідом Еноша, описаним в Енош 1:1–5. Поміркуйте над здатністю Святого Духа нагадувати людям про те, що вони чули, коли їм це потрібно (див. Іван 14:26). Це додасть нам сміливості ділитися своїм свідченням про Христа навіть з тими, хто здається несприйнятливим. Це також допоможе нам згадати, що ми знаємо про Спасителя й у що віримо, коли нам це буде найпотрібніше. Як ви можете поділитися своїм свідченням про Спасителя?

  1. Дайте відповідь принаймні на три з наведених далі запитань:

    • Що ви дізналися з цієї розповіді про те, як допомогти тим, хто має духовні проблеми?

    • Якою порадою ви б поділилися з кимось, чия близька людина не змінюється швидко?

    • Якою є роль Спасителя у допомозі тим, кого ми любимо? Чому ви можете довіряти тому, що Він допоможе дорогим вам людям?

    • Що конкретно ви відчуваєте спонукання зробити чи сказати, аби допомогти комусь повернутися до Спасителя?