2020
Могутнє свідчення про живого Христа
Травень 2020


Могутнє свідчення про живого Христа

Ключове послання Книги Мормона---це відновлення істинного знання про головну роль Ісуса Христа у спасінні та піднесенні людства.

Одного сонячного весняного дня у 2017 році, коли проходили дні відкритих дверей у Паризькому храмі, Франція, до екскурсовода підійшов чоловік, лице якого було сумним. Він сказав, що мешкає біля храму, і визнав, що був активним противником його будівництва. Він розповів, що одного дня, дивлячись з вікна своєї квартири, побачив, як великий кран опускає з небес статую Ісуса і обережно ставить її на храмовій ділянці. Цей чоловік сказав, що пережите ним в ту мить цілковито змінило його ставлення до нашої Церкви. Він усвідомив, що ми---послідовники Ісуса Христа, і попросив нас простити йому ту шкоду, якої, можливо, завдав раніше.

Зображення
Встановлення статуї біля Паризького храму, Франція

Статуя Крістус, яка прикрашає ділянку Паризького храму та інших церковних будівель, є свідченням нашої любові до Спасителя. Оригінал цієї мармурової статуї створено данським скульптором Бертелем Торвальдсеном у 1820 році---саме в тому році, коли було отримано Перше видіння. Ця статуя дуже відрізняється від більшості тогочасних витворів мистецтва, що здебільшого зображують Христа, Який страждає на хресті. Робота Торвальдсена зображує живого Христа, Який здобув перемогу над смертю і з простертими руками запрошує всіх прийти до Нього. Лише сліди від цвяхів на Його долонях і ногах та рана на Його боці свідчать про невимовні страждання, які Він переніс, щоб спасти все людство.

Зображення
Рука Спасителя; статуя Крістус

Можливо одна з причин, чому нам, членам Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів, подобається ця статуя, полягає в тому, що вона нагадує про описане у Книзі Мормона явлення Спасителя на Американський континент:

Зображення
Ісус Христос відвідує Американський континент

“І ось побачили вони Чоловіка, Який сходив з небес; і був Він одягнений у білі шати; і Він спустився і став поміж них; …

І сталося, що Він простер Свою руку вперед і звернувся до людей, кажучи:

Дивіться, Я є Ісус Христос, …

І Я випив з тієї гіркої чаші, яку Батько дав Мені, і прославив Батька, взявши на Себе гріхи світу”1.

Потім Він запросив усіх чоловіків, жінок і дітей підійти та вкласти свої руки до Його боку, і відчути сліди цвяхів на Його руках і ногах, і отримати в такий спосіб особисте свідчення, що Він дійсно є довгоочікуваним Месією2.

Ця велична подія є кульмінаційною у Книзі Мормона. Уся “добра новина” євангелії міститься у цьому зображенні Спасителя, Який лагідно простягає Свої “руки милості”3, щоб запросити кожну людину прийти до Нього і отримати благословення Його Спокути.

Ключове послання Книги Мормона---це відновлення істинного знання про головну роль Ісуса Христа у спасінні та піднесенні людства. Ця тема звучить знову й знову від вступної сторінки і до самих останніх слів останнього розділу. Протягом століть відступництва і духовного сум’яття глибше значення того, що Христос зробив у Гефсиманії та на Голгофі було втрачено або викривлено. Яку радість ймовірно відчував Джозеф Сміт, коли, перекладаючи 1-у книгу Нефія, дізнався про це чудове обіцяння: “Ці останні літописи [тобто Книга Мормона] … установлять істину перших [тобто Біблії] … і сповістять про те просте і цінне, що було вилучене з них; і сповістять усім колінам, язикам і людям, що Агнець Божий---це Син Вічного Бога, і Спаситель світу; і всі люди мають прийти до Нього, інакше вони не можуть бути спасенними”4.

Прості й цінні істини про Спасителеву Спокуту лунають по всій Книзі Мормона. Наводячи кілька з цих істин, я запрошую вас обміркувати, як вони змінили або можуть змінити ваше життя.

  1. Спокута Ісуса Христа---це вільний дар, який пропонується всім, хто жив раніше, хто живе зараз і хто буде жити на землі5.

  2. Христос не лише поніс тягар наших гріхів; Він взяв на Себе наші скорботи, немочі, страждання, хвороби і всі недуги, притаманні смертному стану людства. Не існує такого страждання, болю чи смутку, якого Він не зазнав заради нас6.

  3. Завдяки спокутній жертві Спасителя ми можемо подолати негативні наслідки Падіння Адама, включно з фізичною смертю. Завдяки Христу для всіх Божих дітей, народжених на цій землі, незалежно від того, чи є вони праведними, відбудеться возз’єднання їхніх духів і тіл силою Воскресіння7, і вони повернуться до Нього, щоб їх “було суджено відповідно до їхніх діянь”8.

  4. Але отримання повноти благословень Спасителевої Спокути залежить від того, наскільки старанно9 ми живемо за “вченням Христа”10. У своєму сні Легій бачив “тісну і вузьку дорогу”11, що веде до дерева життя. Його плід, який символізує любов Бога, що виявляється у могутніх благословеннях Христової Спокути, “є найціннішим і найбажанішим …, і це є найвеличніший з усіх дарів Бога”12. Щоб отримати цей плід, ми повинні виявляти віру в Ісуса Христа, каятися, “прислухатися до слова Бога”13, отримати необхідні обряди і дотримуватися священних завітів до кінця нашого життя14.

  5. Своєю Спокутою Ісус Христос не лише змиває наші гріхи, але й також Він надає уможливлюючу силу, завдяки якій Його учні можуть “[скинути з себе] оболонку тілесної людини”15, розвиватися “рядок за рядком”16 і зростати у святості17, щоб одного дня вони могли стати досконалими істотами за образом Христовим18, гідними знову жити з Богом19 і успадкувати всі благословення небесного царства20.

Ще одна втішна істина, яка міститься у Книзі Мормона, полягає в тому, що Господня Спокута, хоч вона й безкінечна та всеохоплююча, є дуже персональним і особистим даром, призначеним кожному з нас індивідуально21. Так само, як Ісус запрошував кожного з нефійських учнів відчути Його рани, Він помер за кожного з нас, особисто, ніби ви або я були єдиною людиною на землі. Він запрошує кожного з нас прийти до Нього і отримати дивовижні благословення Його Спокути22.

Особиста природа Христової Спокути стає ще більш реальною, коли ми обмірковуємо приклади визначних чоловіків та жінок у Книзі Мормона. Серед них Енош, Алма, Зизром, цар Ламоній та його дружина і люди царя Веніямина. Їхні історії навернення і живі свідчення є могутнім доказом того, як можуть змінитися наші серця і життя завдяки безмежній великодушності та милості Господа23.

Пророк Алма поставив своєму народові таке нагальне запитання. Він сказав: “Чи пережили ви переміну в серці, і чи відчули ви, нібито співаєте пісню викупительної любові, я хочу спитати, чи можете ви відчувати це тепер?”24 Це запитання є актуальним і сьогодні, бо ми---учні Господа, і Його викупительна сила має супроводжувати нас, мотивувати нас і змінювати нас кожного дня.

Запитання Алми також може бути перефразоване, щоб спитати: “Коли востаннє ви відчували лагідний вплив Спасителевої Спокути у своєму житті?” Це відбувається, коли ви відчуваєте всім своїм єством “гостру і солодку” радість25, яка є свідченням для вашої душі, що ваші гріхи прощено; або коли раптом стає легше зносити болісні випробування; або коли ваше серце пом’якшується і ви знаходите сили пробачити когось, хто вам зашкодив. Або це може бути щоразу, коли ви помічаєте, як збільшилась ваша здатність любити інших і служити їм, або що ви, завдяки процесу освячення, стаєте іншою людиною, яка наслідує взірець Спасителя26.

Я свідчу, що все це реально і є доказом того, що життя можуть змінюватися через віру в Ісуса Христа і Його Спокуту. Книга Мормона прояснює і розширює наше розуміння цього божественного дару. Вивчаючи цю книгу, ви будете чути голос живого Христа, Який запрошує вас прийти до Нього. Я обіцяю: якщо ви приймете це запрошення і будете жити так, як Він показав Своїм прикладом, Його викупительний вплив прийде у ваше життя. Спаситель силою Святого Духа змінюватиме вас день за днем “аж до дня досконалого”27, коли ви, як Він проголосив, “побачите Моє обличчя і будете знати, що Я є”28. В ім’я Ісуса Христа, амінь.