2019
Спасителевий приклад того, як знаходити друзів
Грудень 2019


Дорослій молоді

Спасителевий приклад того, як знаходити друзів

Усі ми проходимо через періоди самотності, але приклад Спасителя навчає нас дечому про те, як знаходити друзів.

Зображення
friends walking

Фотографія від Getty Images

Усі ми, молоді дорослі люди, маємо періоди самотності, коли від’їжджаємо на навчання; повертаємося додому з місії; переживаємо розрив стосунків; є єдиними членами церкви у своєму районі; є новачками у приході; не маємо подружжя; у шлюбі з людиною, яка часто має подорожувати; щойно стали батьками й багато іншого. На деяких стадіях життя знайти друзів не дуже легко.

Але це зовсім не означає, що таке завдання є неможливим. Як і в будь-чому, відповідь полягає в наслідуванні Спасителя. Старійшина Рональд А. Разбанд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, зазначає: “У дружбі, як і будь-якому іншому принципі євангелії, Ісус Христос є нашим Взірцем”1. Ось дещо з того, чого ми можемо навчитися зі Спасителевого прикладу того, як знаходити друзів.

Шукайте їх

Ісус цінував дружбу. Йому потрібна була допомога й підтримка інших людей (як і всім нам!), щоб виконувати Своє земне служіння, але замість того, щоб чекати, коли необхідні люди з’являться на порозі, Він ішов і знаходив їх! Він ішов у ті місця, в які зазвичай не пішов би (див. Лука 5:3–10), Він ходив повсюди (див. Maрк 1:16; Іван 1:36), і Він навіть запрошував людей прийти і подивитися, де Він жив (див. Іван 1:39).

Можливо, друзі нам потрібні не з тієї ж причини, яка була у Спасителя, однак важливо, щоб ми оточили себе хорошими людьми. Якщо ви на новій стадії життя і відчуваєте, що вам потрібні друзі, шукайте їх. Беріть участь у церковних та інших заходах, знайомтеся, спробуйте робити щось нове, організовуйте вечірки, щиро служіть (кому б ви не служили, та людина, ймовірно, також потребує друга!), і ви побачите, що навколо вас з’являється все більше потенційних друзів.

Помічайте хороше в інших

Мені подобається, коли Ісус зустрів Нафанаїла і сказав: “Ото справді ізраїльтянин, що немає в нім підступу!” (Іван 1:47). Кожного разу, коли я думаю про цей вірш, він нагадує мені про те, що слід шукати хороше в інших людях і казати їм про це.

“Пан” Фред Роджерс, про якого можна було сказати, що він є експертом в знаходженні друзів, також наголошував, що коли ми бачимо краще в людях, то розвиваємо рису характеру, подібну до Христової. “Я впевнений, що схвальний відгук—це щось споріднене до святого,—сказав він.— Коли ми намагаємося бачити найкраще в людині, яка поруч з нами, ми робимо те, що робить Бог. Тож, люблячи й позитивно відгукуючись про своїх ближніх, ми беремо участь у чомусь дійсно священному”2.

Моліться за друзів

Серед найнезабутніших подій, які відбулися на землі за участю Спасителя,—це ті, коли Він молився за інших. Нефійці записали, що “ніхто не [міг] сприйняти радість, яка сповнила [їхні] душі в той час, коли [вони] чули, як Він молиться за [них] Батькові” (3 Нефій 17:17). Наші молитви можуть бути не такими зворушливими, як Його молитви, однак ми все ж можемо приділяти час і молитися за тих, хто нам не байдужий.

Крім того, щоб молитися за своїх друзів, ви можете також молитися за те, щоб мати друзів. Якщо ви “рад[итеся] з Господом в усіх своїх діяннях” (Aлма 37:37), у тому числі ділитеся своїм занепокоєнням з причини самотності й необхідності мати друзів, Він не лише “направлятиме [вас] на добре”, Він також направлятиме до того, що є добрим—до добрих людей, які можуть стати добрими друзями.

Дивіться на Спасителя

Ісус знає, що ми відчуваємо, коли самотні, бо й Він також був “знайом[ий] з горем” і самотністю (Moсія 14:3). Тож навіть якщо ми робимо все можливе, аби бути другом, найвірогідніше, що у нас будуть періоди або миті самотності. Однак самотність також може бути нагадуванням про божественний наказ любити одне одного (див. Іван 13:34).

Якщо ви боретеся із самотністю прямо зараз, погляньте на взірець Спасителя. І нехай Він стане для вас другом номер один. Він, а також Небесний Батько, ніколи не залишать вас на самоті.

Посилання

  1. Рональд А. Разбанд, “True Friendship”, New Era, Oct. 2016, 5.

  2. Fred Rogers, commencement address at Marquette University, 2001, marquette.edu/universityhonors/speakers-rogers.shtml.