2019
Старанно чи недбало
Травень 2019


Старанно чи недбало

Через те, що вплив світу стає все більш злочестивим, нам слід з усією старанністю намагатися міцно стояти на стежці, яка безпечно приведе нас до Спасителя.

Одного разу на вітрині магазину я помітила такий напис: “Щастя, 15,00 USD”. Мені стало дуже цікаво дізнатися, скільки щастя я зможу придбати за 15 доларів, тож я зайшла всередину. Що я побачила---так це багато дешевих дрібничок і сувенірів---нічого з побаченого ніяк не могло дати мене того щастя, про яке зазначалося на вітрині! З плином років я багато разів думала про той напис і те, як легко можна шукати щастя в дешевих речах або чомусь тимчасовому. Як члени Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів ми благословенні знанням того, як і де знайти справжнє щастя. Його можна знайти в старанному житті за євангелією, встановленою нашим Господом і Спасителем, Ісусом Христом, а також у прагненні стати більш схожими на Нього.

У нас є гарний друг, який був машиністом. Одного дня, коли він вів потяг за визначеним маршрутом, вдалині він розгледів автомобіль, який зупинився на коліях у нього на шляху. Він швидко збагнув, що машина заглухла і не могла проїхати через колії. Він негайно перевів потяг в аварійний режим, внаслідок чого спрацювали гальма на кожному з вагонів, загальна протяжність яких, не враховуючи локомотива, сягала 1,2 км; з вагою вантажу---6 т. Не було ніякого реального шансу, що потяг зможе зупинитися, перш ніж він ударить машину. Саме це й сталося. На щастя тих, хто був у машині, вони почули попередження свистка потяга й вибігли з автомобіля до моменту зіткнення. Під час того, як машиніст розмовляв з офіцером поліції, який вів цю справу, до них підійшла розсерджена жінка. Вона вигукувала, що була свідком усього інциденту, а тоді дала покази, що машиніст навіть не спробував відхилитися від курсу, щоб оминути автомобіль!

Зрозуміло, що якби машиніст зміг кудись звернути і зійти з колії, аби уникнути аварії, він і весь його потяг через цю зупинку загубилися б десь на бездоріжжі й потяг припинив би свій рух уперед. На щастя машиніста, рейки колії, по яких їхав його потяг, міцно утримували колеса потяга, і його рух відбувався в напрямку місця призначення незалежно від перешкоди на його шляху. На щастя для нас ми також рухаємося шляхом---стежкою завітів, які ми уклали, коли охристилися як члени Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів. Хоча періодично ми можемо стикатися з перешкодами, ця стежка, якщо ми її міцно триматимемося, допоможе нам рухатися до нашого вічного призначення й отримати нагороду.

Зображення
Видіння Легія про дерево життя

У видінні про дерево життя нам показано, як наслідки недбалості можуть відвести нас від стежки завітів. Поміркуйте про те, що жезл із заліза і тісна та вузька дорога, або стежка завітів, вели прямо до дерева життя, де для вірних доступні всі благословення, надані нашим Спасителем і завдяки Його Спокуті. Також у видінні описується ріка води, яка означає брудноту світу. У Писаннях говориться, що ріка текла “поруч з цим деревом”, а не до нього. Світ перевантажений відволіканнями, які можуть ввести в оману навіть вибраних, стаючи причиною недбалості в житті за їхніми завітами---таким чином ведучи їх поруч з деревом, а не до нього. Якщо ми не будемо цілковито старанними в житті за нашими завітами, наші недбалі зусилля зрештою можуть привести нас на заборонені шляхи або в середовище тих, хто вже ввійшов до великої і просторої будівлі. Якщо ми не будемо пильними, то можемо навіть потонути в пучині брудної ріки1.

Усі справи, включаючи життя за євангелією, можна робити або старанно, або недбало. Розглядаючи нашу відданість Спасителю, ми старанні чи недбалі? Унаслідок нашої смертної сутності, чи не намагаємося ми іноді виправдати свою поведінку, вважаючи власні вчинки чимось сірим, або змішуючи добре з тим, що не таке вже й добре? Кожного разу, коли ми кажемо: “однак”, “окрім” або “але”, коли це стосується виконання поради наших натхненних провідників або ж старанного життя за євангелією, ми насправді говоримо: “Ця порада мене не стосується”. Ми можемо виправдовувати усе, що завгодно, але факт залишається фактом: не існує правильного способу робити щось неправильне!

Тему для молоді на 2019 рік узято з Іван 14:15, де Господь наставляє: “Якщо Ви Мене любите, Мої заповіді зберігайте!” Якщо ми стверджуємо, що любимо Його, то чи можемо виявляти цю любов трошки більшою старанністю в житті за Його заповідями?

Бути старанними в житті за євангелією не обов’язково означає бути формальними або нудними. Що це насправді означає---так це мати прийнятні думки та поведінку як учні Ісуса Христа. Обмірковуючи різницю між старанністю та недбалістю в нашому житті за євангелією, можна розглянути кілька таких ідей:

Чи старанні ми у своєму поклонінні в Суботній день, а також у нашій підготовці до прийняття причастя кожного тижня?

Чи можемо ми бути більш старанними в наших молитвах і вивченні Писань або більш активно працювати над програмою За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей?

Чи старанні ми у нашому храмовому поклонінні і чи ретельно й обдумано живемо за завітами, які уклали як під час хрищення, так і в храмі? Чи уважні ми до свого зовнішнього вигляду та чи скромні в одязі, особливо у священних місцях та обставинах? Чи уважні ми до того, як носимо священний храмовий одяг? Чи тенденції світу диктують нам більш недбале ставлення?

Чи старанні ми в тому, як служимо іншим людям і як виконуємо наші покликання в Церкві, або ми байдужі чи недбалі в нашому покликанні служити?

Ми уважні чи недбалі в тому, що читаємо і що дивимося по телебаченню або на наших мобільних пристроях? Чи уважні ми до того, як говоримо? Чи ж ми байдуже переймаємо грубість і вульгарність?

У брошурі Заради зміцнення молоді містяться норми, які, за умови їх старанного дотримання, принесуть щедрі благословення і допоможуть нам залишатися на стежці завітів. Незважаючи на те, що ці норми були написані на благо молоді, термін їхньої дії не закінчується із завершенням програм Товариства молодих чоловіків і Товариства молодих жінок. Вони мають застосовуватися до кожного з нас, у всі часи. Перегляд цих норм може допомогти нам побачити інші способи того, як ми можемо бути більш старанними у житті за євангелією.

Ми не занижуємо своїх норм, аби вписатися в певне середовище або допомогти комусь почуватися зручно. Ми---учні Ісуса Христа і тому маємо підносити інших, піднімати їх до вищого, більш священного місця, де вони також зможуть пожинати величніші благословення.

Я запрошую кожного з нас прагнути скерування Святого Духа, аби знати, які покращення слід зробити в нашому житті, щоб бути більш старанними у виконанні наших завітів. Також я благаю вас не критикувати інших, які йдуть тим же шляхом. “Суд є Мій, каже Господь”2. Кожен з нас перебуває в процесі зростання та змін.

Цікавою для мене є історія з Книги Мормона про амлісійців, які стали відступниками. Для того, щоб показати іншим, що вони більше не мають відношення до Ісуса Христа і Його Церкви, вони позначили себе червоним на лобах, щоб усі могли це бачити3. На противагу цьому, як ми---учні Ісуса Христа---позначаємо себе? Чи можуть інші люди з легкістю побачити Його образ на наших обличчях і знати, кого ми представляємо---завдяки тому, наскільки віддано ми живемо?

Нам як завітному народу не слід зливатися з рештою світу. Нас було названо “вибраним родом”4---який комплімент! Через те, що вплив світу стає все більш злочестивим, нам слід з усією старанністю намагатися міцно стояти на стежці, яка безпечно приведе нас до Спасителя. Нам слід збільшувати відстань між нашим життям за завітами і впливом світу.

Розмірковуючи над тим, як здобути тривале щастя, я усвідомлюю, що іноді ми дійсно опиняємося в сірій смузі. Імла темряви є неминучою в нашій подорожі стежкою завітів. Спокуси й недбалість можуть стати причиною того, що ми непомітно спрямуємо наш курс у темряву світу та вбік від стежки завітів. Для часів, коли таке може статися, наш улюблений пророк, Президент Рассел М. Нельсон, спонукав нас якнайшвидше повертатися на стежку завітів. Яка я вдячна за дар покаяння і за силу Спокути нашого Спасителя!

Жити досконало неможливо. Лише одна людина змогла прожити досконало під час перебування на цій телестіальній планеті. То був Ісус Христос. І хоча ми, брати і сестри, можемо не бути досконалими, нам під силу бути гідними: гідними приймати причастя, гідними храмових благословень і гідними отримувати особисте одкровення.

Цар Веніямин свідчив про благословення й щастя, які приходять до тих, хто старанно йде за Спасителем: “ І більше того, я б хотів, щоб ви зважили на благословенний і щасливий стан тих, хто виконує заповіді Бога. Бо знайте, вони благословенні в усьому, як у тлінному, так і в духовному; і якщо вони вистоять вірними до кінця, їх приймуть на небесах, щоб завдяки цьому вони могли жити з Богом у стані нескінченного щастя”5.

Чи можна купити щастя за 15 доларів? Ні, не можна. Глибоке й тривале щастя приходить через свідоме й старанне життя за євангелією Ісуса Христа. В ім’я Ісуса Христа, амінь.