2019
Бенкетувати словами Христа
Травень 2019


Бенкетувати словами Христа

Бенкетування словами Христа може відбуватися у будь-який час і за будь-яких обставин, якщо ми готуємо свої серця.

Наш Небесний Батько любить нас. Він підготував досконалий план для нас, щоб ми насолоджувалися Його благословеннями. У цьому житті всі ми запрошуємося прийти до Христа і прийняти відновлену євангелію Ісуса Христа через хрищення, прийняття дару Святого Духа і віддане життя за євангелією. Нефій описує наше зобов’язання христитися, як вступ на “тісну і вузьку путь”, і нагадує, що ми маємо продовжувати “просуватися вперед з непохитною вірою в Христа, … бенкетуючи словом Христа, і витерпів[ши] до кінця”, щоб отримати всі благословення, які Небесний Батько приготував для нас (2 Нефій 31:19–20).

Крім того, Нефій нагадує нам, що, якщо ми бенкетуватимемо “словами Христа”, вони “скажуть [н]ам усе, що н[ам] треба робити” (2 Нефій 32:3), і що ми отримаємо силу подолати “вогненні стріли супротивника” (1 Нефій 15:24).

Що означає бенкетувати?

У дитинстві я вважав, що бенкетування—це великий обід, де куштують рис, суші та соєвий соус. Тепер я знаю, що істинне бенкетування—це щось більше, ніж куштування смачних страв. Його складовими є: радість, насичення, святкування, здатність ділитися, виявлення любові сім’ям і рідним, висловлення подяки Богу і створення стосунків під час вживання поживної, надзвичайно смачної їжі. Я вірю в те, що, коли ми бенкетуємо словами Христа, то маємо думати про подібний досвід. Бенкетування Писаннями означає не просто читати їх. Воно має приносити нам справжню радість і розвивати наші стосунки зі Спасителем.

Про це нас ясно навчають у Книзі Мормона. Пригадайте сон Легія, в якому він бачив дерево, “плід якого … жаданий, і міг зробити будь-кого щасливим”. Цей плід являє собою любов Бога, і коли Легій скуштував цей плід, “він [був] … солодший за все, що [він] коли-небудь куштував”. “[Його] душа сповнилася надзвичайно великою радістю” і про це він хоче розповісти своїй сім’ї (1 Нефій 8:10–12).

Коли ми бенкетуємо, то також, ймовірно, зрозуміємо, що кількість або тип їжі, яка є у нас, можливо, не мають значення, якщо наші серця сповнені вдячності. Сім’я Легія споживала в пустині сире м’ясо, але Нефій описав це важке випробування такими словами: “Такі великі були нам благословення Господа”, що “наші жінки … були сильними” і могли “зносити свої мандри без ремствувань” (1 Нефій 17:1–2).

Бенкетування іноді включає в себе експериментування й смакування. Алма розповідає про посадження доброго насіння в наших серцях. Коли ми перевірятимемо його, то зрозуміємо, що насіння починає ставати “приємним” (Алма 32:28–33).

Бенкетувати словами Христа.

Благословення, пов’язані з бенкетуванням словами Христа, є величними і здатні змінити життя. Зокрема, є три благословення, які я хотів би запропонувати вам застосовувати у вашому житті.

По-перше, слова Христа можуть допомогти нам “зміцнити [нашу] духовну здатність отримувати одкровення”, (Рассел М. Нельсон,“Одкровення для Церкви, одкровення для нашого життя”, Ліягона, трав. 2018, с. 96) і безпечно скеровувати нас у житті. Мормон навчає, що слова Христа мають “велику силу вести людей робити те, що [є] справедливим”, і що вони є могутнішими за будь-що, що можна зробити мечем (Алма 31:5). Коли я прагнув Божої мудрості у вирішенні своїх проблем, завжди, коли я випробовував “силу слова Бога” (Алма 31:5), я відчував натхнення і міг приймати мудрі рішення, долати спокуси і отримувати у своєму житті благословення зміцненої віри у Христа і любові до тих, хто оточує мене. Наш пророк, Рассел М. Нельсон, навчав нас: “В майбутньому буде неможливо вижити духовно без скеровуючого, спрямовуючого, втішаючого й постійного впливу Святого Духа” (“Одкровення для Церкви, одкровення для нашого життя”, с. 96). Потрібне одкровення прийде, коли ми випробуємо “силу слова”, і те слово буде могутнішим за будь-що інше, що ми можемо випробувати або уявити.

По-друге, коли ми перебуваємо в пошуках самих себе і у нас занижена самооцінка, “приємне слово Бога” (Кн. Якова 2:8) в Писаннях допоможе нам дізнатися, ким ми насправді є, і дасть нам силу, яка перевищуватиме нашу власну. Усвідомлення того, що я є дитиною Бога, було одним з найприємніших моментів у моєму житті. У підліткові роки я нічого не знав про вчення Спасителя. Коли я вперше прочитав Новий Завіт, слова Христа дійсно зцілили мою поранену душу. Я зрозумів, що я не один і що я є дитиною Бога. Коли я зрозумів, ким насправді є перед Богом, я усвідомив свій безмежний потенціал завдяки Спокуті Христа.

Так само й Енош поділився своїм особистим досвідом стосовно просвітлення, яке приходить завдяки розмірковуванню над словами Христа. Коли Енош дозволив словам, яким його батько навчав його стосовно “вічного життя, і про радість святих, запа[сти] глибоко в [його] серце”, його душа “жадала; і [він] став навколішки перед [своїм] Творцем … в палкій молитві” (Енош 1:3–4). У тій молитві він пізнав Спасителя і дізнався, що ми є дуже цінними, нас люблять і наші помилки може бути прощено нам, і що ми дійсно є дітьми Бога.

По-третє, ми можемо покращити життя інших завдяки словам Христа. Саме так, як у Еноша були свій час і місце, де слова Христа торкнулися його серця, Господь зробить Свою частину, щоб торкнутися сердець тих, з ким ми бажаємо поділитися євангелією. Багато з нас, можливо, засмутилися, намагаючись запросити когось почути про євангелію, оскільки ми не досягли результатів, на які сподівалися. Незалежно від наслідків, Господь запрошує нас відкрити наші вуста і ділитися посланням євангелії з іншими.

Два роки тому Господь торкнувся серця моєї дорогої матері, що допомогло їй вирішити пройти обряд хрищення. Цього дня я чекав протягом майже 35 років. Аби вона прийняла це рішення, багато членів Церкви насправді служили їй так, як робив би це Христос. Однієї неділі вона відчула, що має піти до церкви. Вона відгукнулася на це спонукання. Коли вона сиділа в першому ряду і чекала на початок причасної служби, перед нею став чотирирічний хлопчик і подивився на неї. Вона привітала його усмішкою. Раптом хлопчик повернувся і пішов на своє місце, яке було на іншій стороні ряду, на якому сиділа моя мама. Цей хлопчик узяв дещо на своєму місці, повернувся і, давши моїй матері книгу гімнів, пішов до свого місця. Моя мама помітила, що книга гімнів лежала на кожному другому місці в каплиці. Вона могла б легко взяти її на стільці поруч із собою. Однак, вона була дуже вражена невинним вчинком доброти цього хлопчика, який він засвоїв у себе вдома і в церкві. Ця подія приємно вразила її. Вона отримала сильні почуття про те, що Бог запрошував її прийти і слідувати за Спасителем. Вона відчула, що повинна христитися. Цей хлопчик не прагнув подяки за те, що зробив, але просто якнайкраще старався жити за словом Бога і любити свого ближнього. Його доброта сприяла важливій зміні в серці моєї матері.

Слова Христа глибоко торкатимуться сердець і відкриватимуть очі тих, хто ще не бачить Його. По дорозі в Еммаус двоє учнів йшли з Ісусом. Вони були засмучені і не усвідомлювали, що Спаситель переміг смерть. Через свій смуток вони не зрозуміли, що з ними іде живий Христос. Хоча Ісус “виясняв їм з всього Писання, що про Нього було”, вони все ще не розуміли, що Він був воскреслим Спасителем, поки не сіли й не поламали хліб з Ним. Тоді їхні “очі” відкрилися. Коли ми—або наші друзі, товариші й ближні—бенкетуємо хлібом і ламаємо його з Ним, наші очі розуміння відкриються. Коли учні в Еммаусі згадували про час, проведений з воскреслим Спасителем, вони казали, що їхні серця палали в них в той час, як Він пояснював їм Писання (див. Лука 24:27–32). Те саме стосується й усіх нас.

Висновок

На завершення я свідчу, що бенкетування словами Христа може відбуватися у будь-який час і за будь-яких обставин, якщо ми готуємося серцем прийняти їх. Бенкетування словами Христа нестиме одкровення для життя, підтверджуватиме те, ким ми насправді є, та нашу цінність перед Богом як Його дитини, і поведе наших друзів до Христа й вічного життя. Дозвольте мені повторити запрошення Нефія, коли він сказав: “Ви повинні просуватися вперед з непохитною вірою в Христа, маючи справжню яскравість надії, і любов до Бога і до всіх людей. Отже, якщо ви просуватиметеся вперед, бенкетуючи словом Христа, і витерпите до кінця, ось так каже Батько: Ви будете мати вічне життя” (2 Нефій 31:20). Мойсей 1:39). В ім’я Ісуса Христа, амінь.