2019
Підготовлені отримати все необхідне
Травень 2019


Підготовлені отримати все необхідне

Прийдуть благословення, якщо ми будемо намагатися виконувати наш особистий обов’язок вивчати і любити відновлену євангелію Ісуса Христа.

Програми і заходи Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів стають усе більш зосередженими на домівці за підтримки Церкви, про що свідчить низка змін, які були оголошені під час останніх генеральних конференцій. Президент Рассел М. Нельсон дав нам таку пораду: “Ще багато чого станеться. … Приймайте свої вітаміни. Набирайтеся сил. Це буде щось цікаве”1.

Я молюся про допомогу Святого Духа, запрошуючи Його під час того, як ми разом розглянемо кілька основних впроваджень цих змін, які тривають у Господній відновленій Церкві.

Навчання євангелії, зосереджене на домівці та підтримане Церквою

Нещодавно на конференції провідників священства моїм напарником був старійшина Крейг С. Крістенсен, і він скористався двома простими запитаннями для того, щоб зробити наголос на принципі навчання, коли воно стає зосередженим на домівці і підтриманим Церквою. Він запропонував, аби замість запитання, яке ми ставимо, повертаючись до наших домівок після церковних зборів у неділю: “Що ви дізналися про Спасителя і Його євангелію сьогодні в Церкві?”, нам на церковних зборах слід ставити таке запитання: “Що ви дізналися про Спасителя і Його євангелію цього тижня у себе вдома?” Належне дотримання святості Суботнього дня, новий навчальний план і зміни в розкладі зборів---усе це допомагає нам вивчати євангелію як вдома, так і в церкві.

Кожен член Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів має особистий обов’язок вивчати учення Господа і жити за ними, а також через належну владу отримати обряди спасіння та піднесення. Нам не слід очікувати, що Церква як організація навчатиме або наставлятиме нас у всьому, що нам треба знати і що треба робити, аби стати відданими учнями і сміливо витримати до кінця2. Натомість наша особиста відповідальність полягає в тому, щоб навчатися того, чого нам слід навчатися; жити так, як ми знаємо, нам слід жити; і стати такими, як Учитель хоче, щоб ми стали. І наші домівки є найкращим осередком для навчання, застосування і вдосконалення.

Джозеф Сміт дізнався про Бога в дитинстві від своєї сім’ї. Наміри Джозефа пізнати Божу волю щодо нього вели Джозефа до пошуку істини серед багатьох різних християнських конфесій, до старанного обмірковування Писань і щирої молитви до Бога. Коли юний Джозеф Сміт повернувся додому зі Священного гаю відразу після явлення Батька І Сина, він спершу заговорив зі своєю матір’ю. Коли він “сперся на камін, мати запитала [його], що трапилось. [Джозеф] відповів: “Нічого, все добре—зі мною все гаразд”. Тоді [він] сказав [своїй] матері: “Я сам довідався, що …”3. Приклад Джозефа подає нам могутній зразок навчання, який кожен з нас має наслідувати. Нам також слід довідатися самим.

Усеосяжна мета плану Небесного Батька полягає в тому, щоб Його діти стали більш схожими на Нього. Відповідно до цього, Він дає нам можливості, необхідні для зростання і розвитку. Наше зобов’язання навчатися істині і жити згідно з нею набуває все більшого значення у світі, який перебуває “у сум’ятті”4 і стає все більш заплутаним і злочестивим. Ми не можемо очікувати, що просте відвідування церковних зборів та участь у певних програмах допоможе нам таким чином отримати все необхідне духовне повчання і захист, що дозволить нам “дати опір дня злого”5.

“Батьки мають обов’язок виховувати своїх дітей в любові та праведності”6. Натхненні церковні провідники, вчителі, а також відповідні заходи сприяють зусиллям окремих осіб та сімей зростати духовно. І хоча нам усім потрібна допомога в тому, щоб просуватися вперед стежкою завітів, остаточна відповідальність за розвинення духовної сили та стійкості лежить на кожному з нас.

Згадайте Нефія, сина пророка Легія, який бажав побачити, почути та пізнати для себе силою Святого Духа те, що його батько дізнався у видіння про дерево життя. Нефій явно потребував і був благословенний у свої молоді роки прикладом і вченнями “порядних батьків”7. Однак, як і Джозеф Сміт, він прагнув дізнатися і пізнати для себе.

Якщо все, що ви або я знаємо про Ісуса Христа і Його відновлену євангелію---є тим, чого нас навчали або що нам казали інші люди, тоді фундамент нашого свідчення про Нього і Його славетну роботу останніх днів збудований на піску8. Ми не можемо покладатися лише на євангельське світло і знання інших людей або позичати його від інших---навіть тих, кого ми любимо і кому довіряємо.

Важливо те, що Пророк Джозеф Сміт навчав, що кожному святому останніх днів потрібно зрозуміти для себе “замисли і цілі Бога щодо нашого приходу в цей світ”9.

“Якби ми змогли читати і розуміти все, що було написано від днів Адама стосовно взаємин людини з Богом і ангелами у майбутньому стані, ми б дуже мало зрозуміли це. Читання про досвід інших, або читання одкровень, даних їм, ніколи не може дати нам ясне бачення нашого положення та наших істинних стосунків з Богом. Знання цих речей можна отримати тільки через досвід, через обряди Божі, встановлені для цієї мети10.

Здійснення цієї величної духовної мети для окремих осіб та сімей є однією з основоположних причин того, чому програми і заходи Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів стають більш зосередженими на домівці та підтриманими Церквою у цей особливий період розподілу повноти часів.

Впровадження навчання, зосередженого на домівці та підтриманого Церквою

Дозвольте мені узагальнити кілька основних впроваджень навчання євангелії, які стають все більш зосередженими на домівці та підтриманими Церквою.

Головний центр підготовки місіонерів знаходиться в нашій домівці; другорядні центри підготовки місіонерів розташовані в Прово, Манілі, Мехіко та інших місцевостях. Найбільш повчальними класами Недільної школи повинні бути наші особисті або сімейні вивчення в стінах нашого дому; допоміжні, та все ж другорядні класи Недільної школи проводяться у наших будинках зборів.

Центри сімейної історії зараз знаходяться у наших домівках. Додаткова підтримка нашої дослідницької роботи з сімейної історії доступна також у наших будинках зборів.

Надзвичайно важливі уроки з підготовки до храму проходять у наших домівках; також важливі, але другорядні уроки з підготовки до храму можуть періодично проводитися у наших будинках зборів.

Необхідним у ці останні дні є перетворення наших домівок на гавані безпеки, де ми можемо “стояти на святих місцях”11. І хоча зараз навчання, зосереджене на домівці і підтримане Церквою, є важливим для нашої духовної сили і захисту, воно буде навіть більш необхідним у майбутньому.

Навчання, зосереджене на домівці та підтримане Церквою, й підготовка до храму

Будь ласка, поміркуйте над тим, як принцип “зосередження на домівці і підтримки з боку Церкви” застосовується до нашої особистої підготовки та гідності для отримання священних обрядів і завітів у домі Господа.

Підготовка до храму дійсно найбільш ефективна в наших домівках. Але багато членів Церкви непевні щодо того, що можна і чого не можна говорити про храмові обряди за межами храму.

Президент Езра Тефт Бенсон описав, чому існує така непевність:

“Храм---священне місце, і обряди, виконувані у храмі, мають священний характер. Через їхню священність ми іноді неохоче щось розказуємо про храм нашим дітям і онукам.

У наслідок цього у багатьох не розвивається справжнє бажання ходити у храм, або навіть якщо вони й ходять туди, то роблять це без особливого розуміння, щоб підготуватися до зобов’язань, які вони беруть на себе, і завітів, які вони укладають.

Я вважаю, що належне розуміння або усвідомлення величезною мірою допоможе підготувати нашу молодь для храму … [і] буде викликати в них бажання прагнути своїх благословень священства, як це було з Авраамом”12.

За допомогою двох основних настанов ми можемо здобути належне розуміння, на якому наголошував президент Бенсон.

Настанова №1. Завдяки тому, що ми любимо Господа, ми завжди повинні говорити про Його святий дім з глибокою повагою. Нам не слід розкривати або описувати особливі символи, пов’язані із завітами, які ми отримуємо під час священних храмових церемоній. Також нам не слід обговорювати священну інформацію, щодо якої ми даємо конкретні обіцяння, аби її не розкривати.

Настанова №2. Храм—це дім Господа. У храмі все вказує нам на нашого Спасителя, Ісуса Христа. Ми можемо обговорювати основні цілі, вчення та принципи, пов’язані з храмовими обрядами і завітами.

Президент Говард В. Хантер радив: “Давайте ділитися зі своїми дітьми духовними почуттями, які виникають у нас у храмі. І давайте більш переконливо і більш відкрито навчати їх, розказуючи належним чином про те, що можемо розказати, стосовно призначення дому Господа”13.

Протягом поколінь від Пророка Джозефа Сміта до Президента Рассела М. Нельсона провідники Церкви постійно навчали доктринальним цілям храмових обрядів і завітів14. Існує величезний обсяг джерел у друкованому вигляді, в аудіо-, відео- та інших форматах, щоб допомогти нам дізнатися про початкові обряди, ендаумент, шлюб та інші обряди запечатування15. Також доступна інформація про те, як іти за Спасителем завдяки отриманню та шануванню завітів, пов’язаних із дотриманням закону послуху, закону жертви, закону євангелії, закону цнотливості та закону посвячення16. Усім членам Церкви слід ознайомитися з прекрасними матеріалами, доступними на сайті temples.ChurchofJesusChrist.org.

Зображення
temples.churchofjesuschrist.org

Президент Рассел М. Нельсон наголошував на пошуку необхідного балансу між священною природою храмових церемоній та цінною інформацією стосовно храмів, виданою Церквою, яка є правильною, прийнятною та публічно доступною. Він сказав: “Членам Церкви … я раджу прочитати пояснення, що стосуються храму, наведені в Путівнику по Писаннях. Серед них: “Жертва, жертвувати”, “Завіт”, “Помазати, помазувати” і “Храм, дім Господній”. Комусь, можливо, захочеться прочитати також 26–29 розділи книги Вихід та 8 розділ книги Левит. Старий Завіт, а також книги Мойсея та Авраама у Дорогоцінній Перлині, вказують на стародавність храмової роботи і незмінну природу її обрядів”17.

Зображення
Відео про священне храмове вбрання

Тож уявіть, що ваш син або донька запитують: “Дехто в школі мені сказав, що в храмі носять дивне вбрання. Це правда?” На сайті temples.churchofjesuschrist.org є коротке відео під назвою “Sacred Temple Clothing (Священне храмове вбрання)”. У цьому прекрасному відеосюжеті пояснюється, як з давніх часів чоловіки і жінки переймали священну музику, різноманітні форми молитви, символічне релігійне вбрання, жести та ритуали для висловлення своїх найпотаємніших почуттів у поклонінні Богові. Таким чином, Церква підтримує зосереджену на домівці підготовку до славетних благословень храму---підготовку на основі загальних настанов, а також прекрасних джерел, як, зокрема, це відео. У вас є доступ до значної кількості корисної інформації18.

Намагаючись ходити у лагідності Господнього Духа19, ми будемо благословенні розумінням того, як досягти в наших домівках необхідного балансу між тим, що прийнятно і що не прийнятно обговорювати по відношенню до священних храмових обрядів і завітів.

Обіцяння і свідчення

Я підозрюю, що дехто з вас може сумніватися, чи можливо взагалі, щоб ваше вивчення євангелії стало зосередженим на домівці і підтриманим Церквою. Може бути, що ви---єдиний член Церкви у вашій домівці або у вас немає підтримки подружжя, або ви одинока мати чи одинокий батько, або ви живете самі як неодружені чи розлучені---і ви запитуєте, як ці принципи стосуються вас. Може бути так, що ви як чоловік і дружина дивитеся одне на одного із запитанням: “Ми можемо це робити?”

Так, ви можете! Я обіцяю, що на вас зійдуть необхідні благословення, і ви ясно побачите їх у своєму житті. Двері відчинятимуться. Світло проливатиметься. Зростатиме ваша здатність діяти зі старанням і терпінням.

Я з радістю свідчу, що зійдуть компенсуючі благословення, якщо ми будемо намагатися виконувати наш особистий обов’язок вивчати і любити відновлену євангелію Ісуса Христа. Ми дійсно можемо “бути готовими отримати все необхідне”20. Це я обіцяю і про це свідчу у священне ім’я Господа Ісуса Христа, амінь.