2017
Сила навчання доктрині
March 2017


Навчати, як навчав Спаситель

Сила навчання доктрині

Як ми можемо зміцнити нашу здатність навчати доктрині з силою і владою?

Зображення
Woman in classroom

Як новий президент місії я прибув до призначеної мені місії з великими очікуваннями, що наші збори місіонерів будуть сповнені Духа, як мені це запам’яталося з часів, коли я сам був молодим місіонером. Але, завершивши першу низку конференцій зон, я був розчарований. Дух не виливався так щедро, як я на це сподівався, і здавалося, що деяким місіонерам не цікаво.

Коли ми з дружиною обдумували це і молилися про те, як запросити більше Духа у наше життя і в життя місіонерів, ми отримали підказку, що нам слід більше зосереджуватися під час навчання на ученні Христа і його силі змінити нас. Коли ми робили це протягом наступних місяців, до мене підійшли кілька місіонерів. Вони сказали, що шкодують про минулу поведінку і бажають бути стараннішими у дотриманні місіонерських правил і життя за євангелією.

Що привело до цієї зміни?

Президент Бойд К. Пекер (1924–2015), президент Кворуму Дванадцятьох Апостолів, часто навчав: “Істинне вчення, якщо його зрозуміли, змінює ставлення і поведінку. Вивчення євангельських вчень змінить поведінку на краще швидше, ніж це зробить вивчення поведінки”1. Я знав це і раніше, але пройшовши цей досвід з моїми місіонерами, я набагато краще оцінив здатність і силу слова Бога змінювати серця (див. Aлма 31:5). Поки йшла наша місія і ми продовжували зосереджуватися на викладанні доктрини, змінювалися їхні серця і наші також. Через те, що ми зрозуміли вчення, ми зрозуміли, “чому” стосовно слухняності, а не просто “що” і “як”.

Чому навчання доктрині є настільки потужним?

Президент Генрі Б. Айрінг, перший радник у Першому Президентстві, навчав, що “слово Бога—це доктрина, якій навчав Ісус Христос і Його пророки”2. Істинне вчення зосереджене на Христі. Його вчення, якщо його навчають і отримують через Духа, завжди збільшуватиме віру в Ісуса Христа (див. Aлма 32:28–43; Moроній 7:25, 31–32).3 Віра є “рушійною причиною всіх дій” чи поведінки4. Коли Батько і Син відкриваються нам через сповнені Духа слова, наша віра зростає, наше бажання покаятися і слухатися зростає, і ми змінюємося.

Сила змінювати серця міститься не в учителі, але в “силі слова Бога” (див. Aлма 31:5). Літери на сторінці або звукові хвилі, які виходять з вуст, не мають сили змінювати серця, але коли істинні слова сповнені Святим Духом Бога, вони можуть викликати могутню зміну серця (див. 1 Коринтянам 2:4; 1 Солунянам 1:5; Moсія 5:2; Aлма 5:7; УЗ 68:4). Якщо ми навчаємо Його слову за допомогою Духа, Святий Дух доносить світло й істину до серця людини, яку навчають (див. Іван 6:63; 2 Нефій 33:1; УЗ 84:45). Коли учні відкривають свої серця для отримання слова, Дух просвітлює їхній розум і змінює їхні серця—їхні мотиви і поведінку.

Книга Мормона є потужним свідченням того, як “істинне вчення, якщо його зрозуміли, змінює ставлення і поведінку”. Ось тільки деякі з прикладів.

  • Цар Веніямин навчав словам, які він отримав від ангела для своїх людей, і Дух спричинив таку велику зміну в їхніх серцях, що у них не було вже “бажання чинити зло, але постійно чинити добро” (Moсія 5:2).

  • Коли Алма старший навчав людей, “їхні душі були освітлені світлом вічного слова”, і вони були спасенні (Aлма 5:7; див. також вірш 9).

  • Сини Мосії, “через силу Його слова” (Aлма 26:13) допомогли тисячам ламанійців повністю змінити свої серця (див. Aлма17:14–17; 53:10).

Як ми можемо вдосконалитися?

Є те, що може зробити кожен з нас, щоб збільшити нашу здатність навчати доктрині з силою і владою (див. Aлма 17:3; Геламан 5:18). Нам не треба досягати професорського ступеня у викладанні або в релігійних дослідженнях, але нам треба сплатити ціну. Наступні ідеї можуть допомогти у вашому прагненні запросити силу доктрини у ваше викладання.

  1. Зберігайте слово як скарб і живіть за ним. Щоб навчати вченню з силою і владою, нам треба знати вчення. Спаситель сказав Джозефу та Гайруму Сміту, що перш ніж проголошувати Його слово, їм треба прагнути отримати його. Тоді у них буде Його Дух і Його слово, “сил[a] Бога для переконання людей” (УЗ 11:21). Для такого розуміння “потрібно щось більше, ніж нерегулярне читання”,—навчав Президент Говард В. Хантер (1907–1995). Воно вимагає щоденного зосередженого вивчення5.

    Простого вивчення недостатньо. Якщо ми хочемо знати вчення, нам також слід жити за ним (див. Іван 7:17; Алма 12:9). Старанне вивчення і застосування Писань та слів живих пророків—це спосіб отримати силу Його слова “в нас” (Aлма 26:13; див. також Aлма 17:2–3; 32:42).

  2. Навчайте доктрині. Нам треба уважно слідкувати за тим, щоб навчати лише істинній доктрині. Святий Дух є “Духом правди” (Іван 15:26). Учні можуть відчувати Його підтверджуюче свідчення, якщо ми не проголошуємо “нічого іншого, крім пророків і апостолів” (УЗ 52:36) та уникаємо домислів і особистих інтерпретацій. Один з найкращих способів уникати навіть наближення до фальшивих учень—це викладати просто (див. Moсія 25:22; 3 Нефій 11:39–40). Крім цього, нам слід пов’язувати коментарі та досвід, якими діляться члени класу, з доктринами, які ми вивчаємо.

  3. Навчайте Духом. Нам треба пам’ятати, що вчення ніколи не стосується тільки нас. Наші очі мають бути єдиноспрямованими до Бога. Нам не треба когось розважати чи позиціонувати себе джерелом світла. Павло сказав коринтянам, що він був з ними “у немочі, і в страху, і в великім тремтінні” (1 Коринтянам 2:3; див. також вірш 4). Ця фраза не схожа на добре відрепетирувану і розписану презентацію.

    Якщо ми хочемо бути знаряддями в руках Бога, щоб змінювати серця, нам треба відійти і дозволити Святому Духові навчати істині. Коли ви будете готуватися до уроку, пам’ятайте, що найголовніше, що матиме значення у вашому класі,—це присутність Святого Духа. Робіть усе, що ви можете, аби запросити Духа на урок. Коли ви будете навчати, не бійтеся робити паузи, щоб ви могли прислухатися до підказок Духа і відчувати його.

Коли ми будемо бенкетувати кожним словом Бога, жити за ним і навчати лише істинним ученням силою Святого Духа, ми побачимо, що Господь змінює наші серця і серця тих, кого ми навчаємо. Я щодня дякую Богу за зміни, які Його слово зробило у моєму серці, і за вчителів, які навчали мене істинному вченню з силою і владою.

Посилання:

  1. Boyd K. Packer, “Little Children”, Ensign, Nov. 1986, 17.

  2. Henry B. Eyring, “The Power of Teaching Doctrine”, Liahona, July 1999, 85.

  3. Президент Рассел М. Нельсон, президент Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав: “За задумом Господа, учення Ісуса Христа має на меті допомагати нам зміцнювати віру” (“Виявляйте свою віру”, Ліягона, трав. 2014, с. 29).

  4. Lectures on Faith (1985), 1–2.

  5. Howard W. Hunter, “Reading the Scriptures,Ensign, Nov. 1979, 64.