2017
Пролиття Духа
March 2017


Пролиття Духа

Інтерв’ю взяла Ла-Рен Портер Гонт, співробітник редакції церковних журналів. Шкала часу й інформація на боковій вставці—Кейт Холбрук, Відділ історії Церкви.

З нагоди цієї 175-ї річниці Товариства допомоги, генеральне президентство словами, сповненими ніжності й сили, ділиться своїми почуттями, думками і свідченнями з нами, сестрами Товариства допомоги.

Зображення
Relief Society pages 14-15
Зображення
Relief Society pages 16-17
Зображення
Relief Society pages 18-19
Зображення
Relief Society pages 20-21
Зображення
Relief Society pages 22-23
Зображення
Relief Society pages 24-25
Зображення
Young woman in sunlight

“Ми любимо сестер по всій Церкві,—каже Лінда К. Бертон, генеральний президент Товариства допомоги, говорячи від свого імені та від імені своїх радників—Керол М. Стівенс, першого радника, і Лінди С. Рівз, другого радника.— Чи можемо ми бажати чогось більшого, ніж допомагати одна одній на шляху завітів, який веде до вічного життя? Бог відкрив Свою мету в Книзі Мойсея 1:39: “Бо ось, це є Моя робота і Моя слава—здійснювати безсмертя і вічне життя людини”. У Товаристві допомоги ми допомагаємо підготувати жінок до благословень вічного життя. Ми це робимо, збільшуючи віру в Небесного Батька та Ісуса Христа і Його Спокуту, зміцнюючи окремих людей, сім’ї та домівки через виконання обрядів та укладання завітів і працюючи в єдності, щоб допомагати тим, хто в нужді1.

“Якщо ми пам’ятаємо про мету Товариства допомоги і живемо відповідно, тоді, як жінки-святі останніх днів, ми станемо “чітко відрізняти[ся]—по-хорошому”2, справляючи великий вплив на краще по всьому світу. Саме цього ми хочемо для наших сестер Товариства допомоги”.

У своєму інтерв’ю співробітникам церковних журналів члени генерального президентства Товариства допомоги відповідають на запитання стосовно того, що їх непокоїть сьогодні, та діляться своїм баченням майбутнього.

1. Що в Товаристві допомоги об’єднує жінок різних культур і в різних ситуаціях?

Зображення
Women talking

Сестра Бертон: Знати нашу мету і жити так, щоб досягнути її—ось що об’єднує нас в усіх культурах. Минулого року я познайомилася з жінкою в Уругваї, яку покликали президентом Товариства допомоги в найтяжчий час її життя. У неї була спокуса сказати: “Я не зможу виконувати це покликання зараз”. Але оскільки вона уклала священні завіти, то відповіла: “Я зроблю те, про що мене просять. У мене є віра в Небесного Батька й Ісуса Христа. Я знаю, що завдяки Його Спокуті я можу це зробити”. Потім вона сказала мені: “Моє покликання принесло світло в моє життя, коли я служила своїм сестрам. Я покладалася на Господа, і Він мене благословив”.

Ця історія допомогла мені побачити мету Товариства допомоги. Віра в Небесного Батька і в Ісуса Христа та в Його Спокуту допомогли цій жінці. Вона уклала священні завіти й хотіла їх дотримуватися. Оскільки вона працювала в єдності з єпископом, то виконала своє покликання. Зараз ця сестра має свідчення, що Господь благословляє нас, коли ми Йому довіряємо. Я додаю своє свідчення до її свідчення, що наш Спаситель Ісус Христос допоможе нам в усіх випробуваннях земного життя і залагодить усе, що здається несправедливим в цьому житті.

Сестра Стівенс: Наша віра в силу Спасителевої спокутної жертви є тією силою, яка поєднує. Наша любов до Небесного Батька і знання про Його великий план щастя зв’язують нас разом, якщо ми прагнемо вічного життя. Серед наших сестер є ті, які не в шлюбі, які в шлюбі й мають дітей або не мають їх. Є вдови й розлучені. Наша надія полягає в тому, що ми всі можемо працювати в єдності й бути єдиними, коли приходимо до розуміння своєї сутності, своєї роботи і мети.

Сестра Рівз: Єдність приносить нам щастя, бо немає суперечок, а любов Бога перебуває в наших серцях (див. 4 Нефій 1:15). Єдність долає всі перепони. О, як ми хочемо, щоб наші сестри відчували таку любов до Спасителя. О, як ми хочемо в єдності допомагати у досягненні Його цілей.

2. Що жінки можуть робити, якщо вони не відчувають свою приналежність до Товариства допомоги?

Сестра Стівенс: Ми, як президентство, хочемо всім серцем, аби сестри зрозуміли свою вічну сутність. Ми завжди були складовою Божої роботи. Як жінки ми були наділені особливими дарами, аби приносити користь кожному. Нас було навчено і підготовлено в доземному житті, аби ми знали, якою буде наша робота. Ми були на тій величній Нараді на Небесах, де обрали план Небесного Батька, який включав Спокуту Ісуса Христа. Ми вигукували від радості, думаючи про те, що отримаємо смертне тіло.

На землі, починаючи з матері Єви, жінки продовжують бути складовою Божої роботи. Пророк Джозеф Сміт організував жінок за зразком священства—зразком, який існував завжди,—коли в 1852 році він організував Товариство допомоги в Наву, шт. Іллінойс.

Президент Рассел М. Нельсон, президент Кворуму Дванадцятьох Апостолів, радив нам: “Дізнайтеся для себе, ким ви насправді є. Запитайте вашого Небесного Батька в ім’я Ісуса Христа, про те, що Він думає про вас і вашу місію тут, на землі. Якщо ви спитаєте зі справжнім наміром, через деякий час Дух прошепоче вам істини, що змінюють життя. Запишіть ці враження, часто переглядайте їх і чітко їх виконуйте.

Я обіцяю вам, що, коли ви хоча б трошки зрозумієте, якими Небесний Батько бачить вас і яких дій Він від вас очікує, ваше життя зміниться назавжди!3 Ідіть до храму й слухайте. Слухайте ким ви є і що будете робити.

3. Як жінки, які мають надзвичайно напружене життя, все-таки можуть отримувати благословення Товариства допомоги?

Зображення
Women walking with containers on heads

Сестра Стівенс: Це питання пріоритетів. Нещодавно я була у Західній Африці й бачила, як жінки щодня носять воду з колодязя на голові, а потім ідуть на роботу, аби допомагати забезпечувати свої сім’ї. Іноді я була приголомшена бідністю, яку бачила. Потім я провела певний час з членами Церкви під час навчальних зборів. Вони були одягнені у яскраво-білі сорочки та різнокольорові сукні ручної роботи.

Я навчилася того, що ці люди були багаті на те, чого не купиш за гроші. Я дізналася, що вони ставлять найважливіше на перше місце. Євангелія означає для них усе. Вони казали мені: “Мені нічого не потрібно. Я маю все необхідне—я маю євангелію і свою сім’ю”. Коли ми найважливіше ставимо на перше місце, усе інше само по собі відпаде від нашого життя.

4. Що Товариство допомоги може запропонувати молодим жінкам?

Зображення
Young and older women

Сестра Бертон: Молоді жінки мають можливість допомагати в здійсненні пророцтва, розвиваючись у Товаристві допомоги. У 1979 році Спенсер В. Кімбол (1895–1985) пророкував, що чудові жінки світу “великою кількістю приходитимуть до Церкви … такою мірою, що жінки Церкви … чітко відрізнятимуться—по-хорошому—від жінок світу”4. Нам потрібні унікальні дари, бачення і таланти, які привносять молоді жінки, аби допомагати в здійсненні цього пророцтва.

Президент Рассел М. Нельсон у 2015 році так сказав стосовно пророцтва Президента Кімбола щодо жінок будь-якого віку—у тому числі й молодих: “Ви—ті жінки, про яких [Президент Кімбол] пророкував!

Нам потрібні жінки, які мають непохитне розуміння учення Христа. … Нам потрібні жінки, які знають, як знайти силу, до якої Бог відкриває доступ тим, хто дотримується завітів. … Нам потрібні жінки, які мають сміливість і бачення нашої Матері Єви.

… Я благаю вас виконати пророцтво Президента Кімбола. … Якщо ви це зробите, Святий Дух збільшить ваш вплив безпрецедентним способом!”5

Сестра Рівз: Ми усі “дочки нашого Небесного Батька, Який любить нас, а ми любимо Його”6. У Товаристві допомоги ви побачите, що ми більше подібні, ніж відмінні. Наприклад, ми всі у світі маємо соціальні медіа, рекламу і мирські взірці для наслідування. Світ висуває свій погляд на цінність жінок. Порівнюючи себе з тим, що ми бачимо й чуємо у світі, ми можемо думати, що саме такими нам і треба бути. Зараз більше, ніж коли-небудь, нам усім потрібно пам’ятати, що наша цінність в тому, що ми—дочки Бога, а не в тому, якими, на думку світу, ми маємо бути. Ми здобуваємо силу завдяки стосункам з Небесним Батьком, нашим Спасителем і одна з одною у якості сестер у євангелії. Основуйтеся на цьому.

Сестра Стівенс: Молоді жінки, ви потрібні Богу й ви потрібні нам. Ви—підростаюче покоління, яке народилося з силою міцно протистояти випробуванням цих останніх днів. Разом з нами ставайте жінками, які розуміють Ісуса Христа і Його Спокуту, жінками, які укладають священні завіти й дотримуються їх, які працюватимуть у єдності одна з одною та з провідниками священства. Яке благословення бути жінкою в Церкві Ісуса Христа Святих Останніх Днів у будь-якому віці в наш час. Давайте ж ділитися своїми свідченнями про те, ким ми є і ким стаємо. Давайте ділитися своїм посланням радості, радіючи одна з одною!

5. Чому важливо носіям священства і сестрам Товариства допомоги працювати разом у єдності?

Сестра Бертон: Чоловіки і жінки мають взаємодоповнюючі ролі. Кожен з нас приносить із собою унікальні дари і таланти, аби сприяти роботі царства і щоб зміцнювати одне одного. Жінки—це половина Господньої комори, яка є життєво важливою для роботи. Ми привносимо перспективу й бажання робити вклад у розбудову царства. Це почалося з Єви, продовжувалося Сарою, Ревекою, Естер, Марією, Єлисаветою, Еммою, Елайзою та іншими доблесними сестрами цього останнього розподілу й у давні часи.

Коли ми думаємо про силу і вплив, сила, як правило, асоціюється з силою священства. Але вплив праведної жінки також є великою силою. Ті ж самі чесноти, про які згадується в Ученні і Завітах 121:41, які сприяють застосуванню сили священства, є такими ж чеснотами, які сприяють вияву впливу жінки—“переконання”, “довготерпіння”, “м’якість і лагідність” та “любов нелицемірна”. Ці риси є притаманними нашій божественній природі і завдяки цьому у нас є можливість справляти хороший вплив дуже значною мірою.

Працюючи в єдності з братами-носіями священства, ми поступово стаємо все більше подібними до народу Сіону (див. Moйсей 7:18).

Сестра Рівз: Коли ми читаємо документ “Сім’я: Проголошення світові”, ми бачимо, що Небесний Батько використовує сильні сторони чоловіків та жінок відповідно до ролей і обов’язків, що приведуть найбільшу кількість Його дітей назад до Нього7. Мета Товариства допомоги допомагає нам це здійснити.

6. Що ви, як президентство, відчуваєте, співпрацюючи з пророками?

Зображення
Linda K. Burton meeting Elder Holland

Сестра Бертон: Так само як Ісус Христос був захисником жінок у Його добу, такими ж є Його апостоли в наш час. Наші пророки все добре обдумують, приймаючи рішення, і завжди просять сестер Церкви сказати свою думку й поділитися їхнім баченням. Я б хотіла, щоб кожна сестра у Церкві могла бачити, чути й відчувати те, що ми регулярно отримуємо завдяки спілкуванню з пророками, провидцями й одкровителями. Вони істинні послідовники Христа, які безкорисливо й з радістю віддають своє життя Господу, прагнучи виконувати Його волю й довіряючи Його розкладу. Вони часто свідчать, що ця Церква належить Ісусу Христу і що Він її веде й скеровує.

Сестра Рівз: Коли ми спілкуємося з нашими провідниками, а це ми робимо часто, вони все частіше і частіше запитують про нашу думку. Брати на таких нарадах слухають нас, цінують сказане нами і співпрацюють разом з нами в досяненні спільних цілей.

Сестра Стівенс: Перше Президентство і Кворум Дванадцятьох Апостолів є особливими свідками Ісуса Христа. Вони знають Його. Вони стають такими, як Він. Тож якщо ви хочете зрозуміти стосунки, які жінки-провідники мають з цими свідками Ісуса Христа, погляньте на Його приклад у Писаннях. Ісус Христос захищав жінок: і простих, і благородного походження. Під час нарад з Братами я часто дивилася на них і думала: “Це лише маленька часточка того, що можна відчувати, знаходячись у присутності Спасителя”.

7. Який взаємозв’язок між духовною силою і нашими завітами?

Сестра Стівенс: Духовна сила приходить до нас завдяки обрядам, які ми проходимо, і завітам, які ми укладаємо. Є також духовна сила, яка приходить завдяки дотриманню наших завітів.

Духовна сила приходить тоді, коли ми гідно приймаємо причастя в неділю. Саме тоді, коли ми поновлюємо всі завіти, які уклали з Господом. Ми беремо на себе Його ім’я, “пам’ята[ємо] Його”, дотримуємося Його заповідей і намагаємося завжди мати “Його Дух” з нами (УЗ 20:77, 79).

Сестра Бертон: Про цю духовну силу Нефій сказав: “Я, Нефій, побачив, як сила Агнця Божого сходила на святих церкви Агнця” (1 Нефій 14:14). Чи те слово святих не є всеоохоплюючим?

Нефій продовжує в тому ж вірші казати, що сила Агнця Божого зійде “на завітний народ Господа, який був розсіяний по всьому лицю землі; і були вони озброєні праведністю і силою Бога у великій славі”. Ми, як “завітний народ”—і чоловіки і жінки—можемо бути “озброєні праведністю і силою Бога у великій славі”. Це—божественна доля для всіх Божих дітей, які дотримуються завітів.

Сестра Стівенс: Розуміння багатства нашої божественної долі знаходиться у відповідях на два запитання: (1) Чи знаєте ви, ким є?, (2) Чи знаєте ви, що маєте? Якби ми розуміли, що ми маємо, ми б розуміли, що маємо все необхідне. Завдяки обрядам і завітам, які ми укладаємо у храмі, ми маємо благословення, силу і повноваження стосовно всього, що стосується священства. Ми не маємо священства. Ми не знаємо, чому. Передавати висвячення у священство від батька до сина—таким був Божий порядок з часів Адама і Єви.

Сестра Рівз: Я маю свідчення, що жінки, які дотримуються своїх завітів, усвідомлюють, що Батько дав нам усе, що необхідно, для повернення в Його присутність шляхом укладання і дотримання завітів.

8. Що, на вашу думку, найважливіше запам’ятати сестрам Товариства допомоги?

Зображення
Mother and baby

Сестра Бертон: В Ученні і Завітах 45:3 сказано: “Послухайте Того, Хто є заступником перед Батьком, Хто захищає вашу справу перед Ним.

Отже, Батьку, помилуй цих Моїх братів, які вірять у Моє імʼя, щоб вони могли прийти до Мене і мати вічне життя” (вірш 5). Мені подобається Христова лагідність по відношенню до нас. Він захищає нас, бо любить нас! Він запрошує нас прийти до Нього! Любімо ж Ісуса Христа і зміцнюймо віру в Нього та в нашого Небесного Батька.

Як завітні дочки Бога, розсіяні по всьому лицю землі у наш час, ми озброєні великою славою з праведністю та силою Бога. Якщо ми пам’ятаємо про свою мету, з радістю дотримуємося завітів, то будемо “чітко відрізняти[ся]—по-хорошому—від жінок світу”, і ми зможемо допомагати в підготовці світу до повернення нашого Спасителя Ісуса Христа.

осилання:

  1. Див. Довідник 2: Керування Церквою (2010), 9.1.1.

  2. Учення Президентів Церкви: Спенсер В. Кімбол (2006), с. 239.

  3. Рассел М. Нельсон, “Бути справжнім поколінням нового тисячоліття”, Ліягона, жовт. 2016, с. 49.

  4. Учення Президентів: Спенсер В. Кімбол, с. 239.

  5. Рассел М. Нельсон, “Благання до моїх сестер”, Ліягона, лист. 2015, сс. 96, 97.

  6. Товариство молодих жінок: Особистий розвиток, (брошура, 2009), с. 3.

  7. Див. “Сім’я: Проголошення світові”, Ліягона, лист. 2010, 3 с. обкладинки.

  8. Emma Smith, в Relief Society Minute Book, Mar. 17, 1842, 13, Church History Library, Salt Lake City.

  9. Joseph Smith, в Relief Society Minute Book, Nauvoo, Illinois, June 9, 1842, 63.

  10. Див. Jill Mulvay Derr, Janath Russell Cannon, and Maureen Ursenbach Beecher, Women of Covenant: The Story of Relief Society (1992), 138.

  11. Zina D. H. Young, “First General Conference of the Relief Society”, Women’s Exponent, Apr. 15, 1889, 172.

  12. Джулі Б. Бек, “Дочки в Моєму царстві”: Історія і робота Товариства допомоги”, Ліягона, лист. 2010, с. 114.