2012
Як вижити на території ворога
Жовтень 2012 р.


Як вижити на території ворога

З трансляції виступу, присвяченого сотій річниці створення семінарії, що пролунав 22 січня 2012 року.

Зображення
Президент Бойд К. Пекер

Ми святкуємо 100-ту річницю семінарії в Церкві. Мої думки линуть до тих давніх днів, коли ресурси для виконання цієї програми були дуже незначними.

Ті скромні починання зараз переросли у 375008 студентів семінарії, які приходять на заняття в 143 країнах. Їх навчають понад 38000 волонтерів та штатних учителів по всьому світу. Ми багато вкладаємо у нашу молодь. Ми знаємо, якими дорогоцінними ви є і знаємо ваш потенціал.

Мудрість допоможе вам подолати ворога

Я говорю як людина, яка має багатий досвід минулого і хоче підготувати вас до майбутнього.

Ви зростаєте на території ворога. Коли ви станете духовно зрілими, то зрозумієте, як супротивник заполонив собою світ навколо вас. Він в домівках, розвагах, ЗМІ, мові—в усьому, що вас оточує. У більшості випадків його присутність залишається непоміченою.

Хочу розповісти вам те, що стане найбільш цінним і бажаним. У Писаннях сказано: “Початок премудрости—мудрість здобудь”, а я ще додав би: “за ввесь свій маєток [не дай собі зупинитися]” ( Приповісті 4:7). Ні в мене, ні у вас немає часу, щоб його марнувати. Тож слухайте уважно!

Я добре пам’ятаю ту мить, коли вирішив бути вчителем. Під час Другої світової війни мені було трохи більше 20. Я був пілотом Військово-Повітряних сил. Я знаходився на маленькому острівці Ієшима. Цей острів—маленький, самотній, величиною з поштову марку, знаходиться неподалік самого північного краю Окінави.

Одного самотнього літнього вечора я сидів на скелі й дивився на захід сонця. Я думав про те, чим займатимусь у житті після війни, якщо мені поталанить і я виживу. Яку професію мені обрати? Того вечора я вирішив, що хочу бути вчителем. Я це пояснював собі тим, що вчителі завжди навчаються. Навчання—основна мета життя.

Вперше я почав навчати в семінарії у 1949 році у Бригам-Сіті. Я був студентом тієї семінарії, коли ще навчався у школі.

У ті часи в семінарії викладали три курси: Старий Завіт, Новий Завіт та Історія Церкви. Я мав привілей додати до цього переліку ранковий клас з вивчення Книги Мормона. Я повернувся з війни зі свідченням про Книгу Мормона і розумів, як діє дар Святого Духа.

Дар Святого Духа захистить вас на території ворога

Усе ваше життя вас навчали про дар Святого Духа, але можливості викладання обмежені. Ви можете, а в дійсності, й повинні подолати решту шляху наодинці, щоб зрозуміти для себе, яким чином вплив Святого Духа може скеровувати і захищати.

Процес однаковий як для юнаків, так і для дівчат. Зрозуміти, як Святий Дух діє у вашому житті—це справа всього життя. Як тільки ви зробили для себе це відкриття, ви можете жити на території ворога, і при цьому вас не буде обмануто чи знищено. Якщо коли-небудь комусь із членів цієї Церкви—а це включає кожного з вас—загрожуватиме серйозна помилка, він спочатку отримає застереження через спонукання Святого Духа.

Іноді, припустившись помилки, ви можете сказати згодом: “Я знав, що не повинен був цього робити. Я мав якесь неприємне передчуття”. Або, можливо: “Я знав, що мені слід було це зробити. Просто мені не вистачило сміливості діяти!” Ці враження йшли від Святого Духа, Який намагався спрямувати вас до чогось хорошого або застерегти вас про небезпеку.

Є певні речі, які вам не слід робити, аби ці канали зв’язку залишалися відкритими. Ви не можете брехати, бути нечесними, красти чи поводитися аморально і не пошкодити ці канали. Не ходіть у ті місця, атмосфера яких заглушає духовний зв’язок.

Ви повинні навчитися шукати доступні вам силу і спрямування, а потім триматися того курсу, не зважаючи ні на що.

Першим у вашому переліку справ запишіть слово молитва. У більшості випадків ваші молитви будуть мовчазними. Ви можете молитися подумки.

Ви можете завжди мати прямий канал спілкування з вашим Небесним Батьком. Не дозволяйте супротивнику переконати себе, що вас ніхто не чує на іншому кінці. Ваші молитви завжди почуті. Ви ніколи не самотні.

Дбайте про своє тіло. Будьте чистими. “Чи не знаєте ви, що ви—Божий храм, і Дух Божий у вас пробуває?” (1 Коринтянам 3:16).

Уважно прочитайте обіцяння, що містяться у 89 розділі Учення і Завітів. У Слові Мудрості не надається обіцяння досконалого здоров’я, але обіцяно, що ваші духовні рецептори можуть укріпитися.

Уникайте татуювань та подібних речей, які спотворюють ваше тіло. Ваше тіло було створено за образом Божим.

Пророча порада навчає істині

Зараз я хочу поговорити відверто на ще одну тему.

Ми знаємо, що стать було визначено ще в доземному світі1. “Дух і тіло є душею людини” (УЗ 88:15). Це питання статі є причиною великого занепокоєння для Братів, як і все, що пов’язане з мораллю.

Дехто з вас відчував або вам сказали, що ви народилися з невідповідними почуттями, і що у тому немає вашої вини, якщо ви піддаєтеся цим спокусам. Але якби це було так, то, відповідно до вчення, яке ми знаємо, вашу свободу волі було б знищено, а цього статися не може. Ви завжди маєте вибір діяти за спонуканнями Святого Духа і вести морально чисте й цнотливе життя, сповнене доброчесності.

Президент Гордон Б. Хінклі під час генеральної конференції оголосив наступне: “Люди хочуть з’ясувати нашу позицію до тих, хто вважає себе … геями і лесбіянками. Моя відповідь така: ми любимо їх, як синів і дочок Бога. Вони можуть мати певні схильності, які є сильними і які може бути важко контролювати. Більшість людей мають [спокуси] того чи іншого роду у різний час. Якщо вони не дозволяють цим схильностям перейти у вчинки, то можуть прямувати вперед, як роблять всі інші члени Церкви. Якщо вони порушують закон цнотливості і моральні норми Церкви, то підлягають церковному дисциплінарному покаранню, так само, як і інші.

Ми хочемо допомогти… зміцнити їх, сприяти їм у подоланні проблем і труднощів. Але ми не можемо бездіяльно спостерігати, якщо вони дають собі волю в аморальній поведінці, якщо вони намагаються заохочувати до так званих одностатевих шлюбів, захищати і жити в них. Дозволити це означало б злегковажити дуже серйозною і священною основою освяченого Богом шлюбу і самої його мети—виховання сім’ї”2.

Президент Хінклі говорив від імені Церкви.

Використовуйте свою свободу волі, щоб залишатися на безпечній території або повернутися на неї

Перший дар, який отримали Адам і Єва, був даром свободи вибору: “Ти можеш вибрати для себе сам, бо це дано тобі” (Мойсей 3:17).

Ви маєте цю саму свободу волі. Користуйтеся нею мудро, відкидаючи будь-який порочний потяг або нечисті спонукання, що можуть з’явитися у ваших думках. Просто не поринайте в них, а якщо ви вже там, то виходьте звідти. “Відриньте від себе всю безбожність” (Мороній 10:32).

Не збуджуйте життєдайні сили у вашому тілі наодинці або з особами будь-якої статі. Це є нормою Церкви і вона не зміниться. З набуттям зрілості у вас з’явиться спокуса взяти участь в аморальних вчинках або більше дізнатися про них. Не робіть цього!

Ключове слово тут дисципліна—самодисципліна. Слово дисципліна походить від слова disciple (учень) або послідовник. Будьте учнями Спасителя, Його послідовниками, і ви будете в безпеці.

Дехто з вас, можливо, думає: “Я вже винен у скоєнні цього або іншого серйозного гріха. Мені вже запізно виправлятися”. Ніколи не запізно!

Вдома і в семінарії вас навчали про Спокуту Ісуса Христа. Спокута подібна до гумки. Вона може стерти вашу провину і будь-які її наслідки, що викликають у вас відчуття вини.

Провина—це духовний біль. Не страждайте від постійного болю. Позбавтеся його. Покінчіть з ним. Покайтеся і, якщо потрібно, кайтеся знову, і знову, і знову, і знову, доки не станеться так, що вже не ворог пануватиме над вами, а ви станете господарем над собою.

Тривалий мир приходить тоді, коли часто каєшся

Життя складається з низки випробувань і помилок. Додайте до свого переліку справ фразу “часто каятися”. Це принесе вам тривалий мир, який не можна купити за будь-яку земну ціну. Розуміння Спокути може бути однією з найважливіших істин, яку ви можете пізнати в юності.

Якщо ви спілкуєтеся з людьми, які тягнуть вас донизу, замість того, щоб зміцнювати вас, зупиніться і змініть компанію. Можливо іноді ви залишатиметеся одні і почуватиметеся самотньо. У той час можна поставити собі важливе запитання: “Чи у хорошій ви компанії, коли ви на самоті?”

Позбавитися поганої звички, якій ви дозволили обплутати вас, може бути дуже нелегко. Але ви маєте силу в собі зробити це. Не впадайте у розпач. Пророк Джозеф Сміт навчав, що “усі істоти, які мають тіло, мають владу над тими, які його не мають”3. Ви можете протистояти спокусі!

Навряд чи ви колись особисто зустрінетеся з супротивником; він себе не виявляє у такий спосіб. Але, навіть якби він явився до вас особисто, щоб випробувати і спокусити вас, ви б мали перевагу над ним. Ви можете відстояти свою свободу волі, і йому доведеться полишити вас.

Скористайтесь благословеннями, які приносить семінарія

Ви не просто хтось. Ви дуже особливі. Ви виняткові. Звідки я це знаю? Я знаю це, бо ви народилися у той час і у тому місці, де євангелія Ісуса Христа може увійти у ваше життя завдяки вченням, яких вас навчають удома і в Церкві Ісуса Христа Святих Останніх Днів, та завдяки заходам, що проводяться там. Ця Церква, за словами Самого Господа, є єдиною істинною й живою Церквою на лиці всієї землі (див. (УЗ 1:30).

Є й інші речі, які ми можемо додати у свій перелік, але ви знаєте, що повинні або чого не повинні робити у своєму житті. Ви знаєте, що є вірним, а що ні. Вам не потрібно на все давати накази.

Не марнуйте своїх років навчання в семінарії. Скористайтеся своїм великим благословенням вивчати доктрини Церкви та вчення пророків. Пізнавайте те, що є найціннішим. Це принесе благословення вам і вашим нащадкам у багатьох майбутніх поколіннях.

Ще кілька років, і ви одружитеся, у вас будуть діти, цей шлюб потрібно буде запечатати у храмі. Ми молимося про те, щоб зрештою у належний час ви благополучно осіли в сімейному приході чи філії.

Ідіть вперед з надією й вірою

Не бійтеся майбутнього. Ідіть вперед з надією і вірою. Пам’ятайте про божественний дар Святого Духа. Навчайтеся чути Його настанови. Навчайтеся прагнути Його. Навчайтеся жити за Його спонуканнями. Вчіться завжди молитися в ім’я Ісуса Христа (див. 3 Нефій 18:19–20). Дух Господа відвідуватиме вас і ви отримаєте благословення.

Ми глибоко й цілковито віримо у вас.

Я складаю вам своє свідчення—свідчення, яке я здобув ще у юності. І ви не відрізняєтеся у цьому ні від мене, ні від будь-кого іншого. Ви маєте таке саме право на отримання свідчення, як і будь-яка інша людина. Ви отримаєте його, якщо заслужите. Я прикликаю на вас благословення Господа—благословення мати подібне свідчення у своєму житті, яке скеровуватиме вас у розбудові щасливого майбутнього.

Посилання

  1. Див. “Сім’я: Проголошення світові”, Ліягона, лист. 2010, с. 129; див. також Мойсей 3:5; Aвраам 3:22–23.

  2. Гордон Б. Хінклі, “What Are People Asking About Us?” Ensign, Nov. 1998, 71.

  3. Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт (2007), с. 212.

Ілюстрації Кері Генрі

Ілюстрація піктограми Скотта Гріра