2010–2019
Субота є приємністю
Квітень 2015


Субота є приємністю

Як ви можете зробити так, щоб ваша поведінка в Суботу приносила радість і приємність?

Дорогі брати і сестри, ці два дні конференції були славними. Ми були натхнені піднесеною музикою та проникливими молитвами. Наші духи були напучені посланнями світла та істини. Цієї Великодньої неділі ми знову в єдності і щирості дякуємо Богу за пророка!

Запитання до кожного з нас таке: зважаючи на почуте і відчуте мною під час цієї конференції, як я змінюся? Якою б не була ваша відповідь, дозвольте мені запропонувати вам також оцінити свої почуття щодо Суботнього дня і свою поведінку в цей день.

Мене заінтригували слова Ісаї, який назвав Суботу “приємністю”1. Однак мені цікаво, чи справді Субота є приємністю для вас і для мене?

Вперше я пізнав приємність Суботи багато років тому, коли, маючи напружений графік роботи хірургом, я відчув, що Субота стала днем особистого зцілення. Наприкінці кожного тижня мої руки боліли від постійного миття їх милом, водою та йоржиком. Мені також потрібен був перепочинок від тягаря дуже відповідальної професії. Неділя давала мені таке потрібне полегшення.

Що мав на увазі Спаситель, коли сказав, що “Субота постала для чоловіка, а не чоловік для суботи?”2 Я вірю, що Він хотів, аби ми зрозуміли, що Субота була Його даром для нас, пропонуючи справжній перепочинок від труднощів повсякденного життя і можливість для духовного і фізичного відновлення. Бог дав нам цей особливий день не для розваг або щоденної праці, але для відпочинку від обовʼязку, з фізичним і духовним полегшенням.

Єврейською мовою слово Субота означає “відпочинок”. Мета Суботи відома ще з часів Сотворіння світу, коли після шести днів праці Господь спочив від роботи сотворіння3. Коли Бог пізніше відкрив Мойсею Десять заповідей, Він заповідав, щоб ми “памʼятали день суботній, щоб святити його”4. Згодом Суботи дотримувалися як нагадування про звільнення Ізраїлю від рабства в Єгипті5. Можливо, найважливіше те, що Суботу було дано як вічний завіт, постійне нагадування про те, що Господь може освятити Свій народ6.

Крім цього зараз у Суботній день ми приймаємо причастя в памʼять про Спокуту Ісуса Христа7. Роблячи це, ми укладаємо завіт, що бажаємо взяти на себе Його святе імʼя8.

Спаситель називав Себе Господарем Суботи9. Це—Його день! Неодноразово Він просив нас пильнувати Суботу10 або святити Суботній день11. Ми уклали завіт це робити.

Як ми святимо Суботній день? Коли я був значно молодшим, я вивчав складені іншими людьми списки того, що слід і чого не слід робити в Суботу. І лише пізніше я дізнався з Писань, що моя поведінка в Суботній день і моє ставлення до нього служило знаком між мною і моїм Небесним Батьком12. Маючи це розуміння, мені більше не потрібен був список того, що треба і чого не треба робити. Коли мені потрібно було прийняти рішення, чи є якась справа прийнятною для Суботи, я просто запитував себе: “Який знак я хочу подати Богові?” Це запитання допомагало мені з кришталевою ясністю приймати рішення стосовно Суботнього дня.

Незважаючи на те, що вчення стосовно Суботнього дня має давнє походження, його було оновлено в ці останні дні як складову нового завіту з обіцянням. Послухайте силу цього божественного наказу:

“Щоб ти міг повніше утримувати себе незаплямованим від світу, ходи в дім молитви і піднось свої священнодійства в Мій святий день;

Бо істинно це є день, призначений тобі, щоб відпочивати від своїх трудів і виявляти свою відданість Всевишньому. …

І в цей день … нехай їжа готується з єдиноспрямованістю серця, щоб твій піст міг бути досконалим, … щоб твоя радість могла бути повною. …

І якщо ви робитимете це з дякуванням, з життєрадісними серцями й обличчями, … повнота землі є вашою”13.

Уявіть масштаб цього твердження! Повнота землі обіцяна тим, хто зберігає Суботній день святим14. Не дивно, що Ісая назвав Суботу “приємністю”.

Як ви можете зробити так, щоб ваша поведінка в Суботу приносила радість і приємність? Окрім того, що ви йдете до церкви, приймаєте причастя і виявляєте старанність у вашому конкретному покликанні служити, які інші справи допоможуть вам зробити Суботу приємністю для вас? Який знак ви дасте Господу, щоб показати свою любов до Нього?

Субота дає чудову нагоду для зміцнення сімейних уз. Зрештою, Бог хоче, щоб усі ми, Його діти, повернулися до Нього як святі, що отримали ендаумент, запечаталися в храмі сімʼями, з нашими предками, і з нашими нащадками.15

Ми робимо Суботу приємністю, коли навчаємо євангелії наших дітей. Наша відповідальність як батьків чітко зрозуміла. Господь сказав: “Якщо батьки мають дітей у Сіоні … і не вчать їх розуміти вчення про покаяння, віру в Христа, Сина живого Бога, і хрищення й дар Святого Духа рукопокладанням у віці восьми років, гріх буде на головах батьків”16.

Багато років тому Перше Президентство наголосило на важливості якісного проведення часу сімʼєю. Вони написали:

“Ми закликаємо батьків докласти всіх зусиль, щоб навчати і виховувати своїх дітей за євангельськими принципами, завдяки яким вони будуть ближчими до Церкви. Дім є основою праведного життя, і не існує нічого, що могло б замінити дім або виповнити його важливу функцію у виконанні наданого Богом обовʼязку.

Ми радимо батькам і дітям зробити найвищим пріоритетом сімейну молитву, домашній сімейний вечір, вивчення євангелії та навчання їй, а також корисні сімейні заходи. Якими достойними та прийнятними не були б інші потреби чи заходи, не слід дозволяти їм підміняти собою призначені Богом обовʼязки, які адекватно спроможні виконувати лише батьки та сімʼї”17.

Коли я обмірковую цю пораду, я майже хочу знову бути молодим батьком. Зараз батькам доступні такі прекрасні ресурси, щоб допомогти їм зробити проведений сімʼєю час більш значущим як у Суботу, так і в інші дні. У них є сайти LDS.org, Mormon.org, Біблійні відеоматеріали, Mormon Channel, Медіа-бібліотека, журнали Friend, New Era, Ensign, Ліягона, та багато, багато іншого. Ці ресурси дуже допомагають батькам у виконанні їхнього священного обовʼязку навчати своїх дітей. Жодна інша робота не перевершує праведного, свідомого батьківства!

Коли ви будете навчати євангелії, ви будете більше дізнаватися. Це Господній спосіб допомогти вам зрозуміти Його євангелію. Він сказав:

“І я даю вам заповідь, щоб ви навчали один одного ученню царства.

Навчайте старанно …, щоб вас було навчено досконаліше … у вченні, у законі євангелії, в усьому, що стосується царства Бога”18.

Таке вивчення євангелії робить Суботу приємністю. Це обіцяння діє незалежно від кількості членів сімʼї, її складу або місця проживання.

Окрім часу, проведеного сімʼєю, ви можете відчути справжню приємність Суботи завдяки сімейно-історичній роботі. Пошук і знаходження членів сімʼї, які жили на землі до вас—ті, у кого не було нагоди прийняти євангелію, поки вони були тут—може принести величезну радість.

Я знаю це з особистого досвіду. Кілька років тому моя дорога дружина Венді вирішила навчитися досліджувати сімейну історію. Спочатку робота просувалась повільно, але мало-помалу вона дізналася, наскільки легко виконувати цю священну роботу. І я ніколи не бачив її щасливішою. Вам також не потрібно їхати до інших країн або навіть до центру сімейної історії. Вдома, за допомогою комп’ютера або мобільного пристрою ви можете знайти душі, які прагнуть отримати свої обряди. Зробіть Суботу приємністю, знаходячи своїх предків і визволяючи їх з духовної вʼязниці!19

Зробіть Суботу приємністю, виконуючи служіння іншим, особливо тим, хто недобре себе почуває або тим, хто самотній чи в нужді20. Піднесення їхнього духа піднесе також і ваш дух.

Коли Ісая описував Суботу як “приємність”, він також навчав нас, як зробити її приємною. Він сказав:

“Якщо ради суботи [стримаєшся] …, щоб не чинити своїх забаганок у день Мій святий, і будеш звати суботу приємністю, … і … пошануєш [Господа],—не підеш своїми дорогами, діла свого не шукатимеш та не будеш казати даремні слова:

тоді в Господі розкошувати ти будеш”21.

Щоб не чинити “своїх забаганок” у Суботу, потрібна самодисципліна. Можливо, вам доведеться відмовити собі в чомусь такому, що вам подобається. Якщо ви виберете розкошувати в Господі, ви не дозволите собі ставитися до цього дня як до будь-якого іншого. Повсякденними справами і розвагами можна займатися в якийсь інший час.

Подумайте про таке: сплачуючи десятину, ми повертаємо Господу одну десяту нашого доходу. Дотримуючись святості Суботнього дня, ми присвячуємо Йому один день із семи. Тож це наш привілей присвячувати як гроші, так і час Тому, Хто кожного дня дає нам життя22.

Віра в Бога породжує любов до Суботи; віра в Суботу породжує любов до Бога. Священна Субота дійсно є приємністю.

Тепер, коли ця конференція наближається до завершення, ми знаємо, що де б ми не жили, ми маємо бути прикладом віруючих для наших сімей, сусідів і друзів23. Істинно віруючі дотримуються святості Суботнього дня.

Я завершую прощальним благанням Моронія, наведеним ним наприкінці Книги Мормона. Він написав: “Прийдіть до Христа, і вдосконалюйтеся в Ньому, і відриньте від себе всю безбожність; і якщо ви відринете від себе всю безбожність і любитимете Бога з усією вашою могутністю, розумом і силою, тоді … ви освячені в Христі”24.

З любовʼю в серці я залишаю це з вами як свою молитву, свідчення і благословення у священне імʼя Ісуса Христа, амінь.