2010–2019
Надійний фундамент
Квітня 2013


Надійний фундамент

Приймімо запрошення Спасителя прийти до Нього. Будуймо наші життя на безпечному і надійному фундаменті.

Повертаючись з роботи на машині додому 17 жовтня 1989 року, я наближався до світлофора на перехресті вулиць Маркет-стріт і Біл-стріт у Сан-Франциско, Каліфорнія, на якому горіло червоне світло. У ту мить я відчув, як машина здригнулася, і подумав: “Напевно спустило колесо”. Машину продовжувало трусити і я помітив дуже близько до неї автобус і подумав: “Цей автобус вдарив мене!” Тоді машина задрижала все більше і більше, і я подумав: “Напевно пробиті всі чотири колеса!” Але колеса були цілими і автобус був ні до чого—то був потужний землетрус! Коли я зупинився на червоне світло, по бруківці Маркет-стріт, наче морські хвилі, котилися брижі. Земля продовжувала здригатися. Висока офісна будівля, що була поперед мене, хиталася із боку на бік, а зі старої будівлі, що була ліворуч, почала падати цегла.

Землетрус Лома-Пріта вразив територію Сан-Франциско Бей о 17:04 того дня і понад 12000 людей залишилися без даху над головою.

Цей землетрус спричинив значну шкоду на території Сан-Франциско Бей, що було найбільш помітно на нестабільному ґрунті Сан-Франциско та Окленда. У Сан-Франциско округ Маріна “було побудовано на звалищі з ґрунтовою засипкою, яка складалася з суміші піску, багна, будівельного сміття … та інших матеріалів, з високим вмістом ґрунтових вод. Частково засипка складалася з будівельного сміття, яке звалювали на території Сан-Франциско Бей після землетрусу в Сан-Франциско у 1906 році”1.

У 1915 році на місці цього звалища були зведені житлові будинки. Під час землетрусу в 1989 році, насичені водою пухкі багно, пісок та будівельне сміття перетворилися на рідиноподібну масу, і це спричинило руйнування будинків. Ці будинки не були зведені на надійному фундаменті.

Землетрус Лома-Пріта вплинув на життя багатьох людей, в тому числі й на моє. Обмірковуючи події того дня, я отримую у своєму розумі та серці підтвердження того, що щоб успішно встояти під час бур, землетрусів та негараздів життя, ми повинні будувати на надійному фундаменті.

Нефійський пророк Геламан з безпомилковою ясністю наголосив на важливості будувати наше життя на надійному фундаменті, а саме на фундаменті Ісуса Христа: “І ось, сини мої, пам’ятайте, пам’ятайте, що на камені нашого Викупителя, Який є Христос, Син Бога, ви повинні побудувати свій фундамент; так, щоб коли диявол пошле вперед свої могутні вітри, так, свої стріли у вихорі, так, коли весь його град і його могутня буря вдарить по вас, воно не матиме сили над вами, щоб втягнути вас до безодні нещастя і нескінченного горя, завдяки каменеві, на якому ви збудувалися, який є надійним фундаментом, фундаментом, що на ньому якщо люди будують, вони не можуть упасти” (Геламан 5:12).

Під час будівництва сучасних храмів ретельна увага приділяється дизайну, обладнанню та використанню будівельних матеріалів. На ділянці, де буде зведений храм, здійснюються докладні дослідження ґрунту та геології. Беруться до уваги дані досліджень вітрів, дощу та змін погоди в тій місцевості, щоб збудований храм міг не лише витримати бурі та звичайний місцевий клімат, але був спроектований і розташований так, щоб встояти під час неочікуваних землетрусів, тайфунів, повеней та інших можливих стихійних лих. У багатьох храмах бетонні або сталеві палі забивають глибоко в землю, щоб закріпити фундамент храму.

Подібно до сучасних архітекторів та будівельників, наші люблячі і добрі Небесний Батько та Його Син підготували для нас плани, знаряддя та інші матеріали, якими ми можемо скористатися, щоб збудувати і спорудити своє життя надійно і непохитно. Планом є план спасіння, великий план щастя. План дає нам чітку картину і розуміння від початку до кінця та містить життєво важливі кроки, зокрема обряди, які необхідні кожній дитині Небесного Батька, щоб повернутися у Його присутність і навіки перебувати з Ним.

Віра, покаяння, хрищення, дар Святого Духа і терпіння до кінця є складовими “проектів” життя. Вони допомагають сформувати відповідні елементи будівельних конструкцій, які надійно закріплять наші життя на фундаменті Спокути Христа. Вони формують і утворюють несучу конструкцію людського життя. Тоді, подібно до того, як в планах храму наведені технічні умови, в яких містяться докладні інструкції щодо до того, як розміщувати і поєднувати важливі складові, молитва, читання Писань, прийняття причастя та отримання необхідних обрядів священства стають “технічними умовами”, які допомагають поєднати і скріпити структуру життя.

Надзвичайно важливо дотримуватися точності у застосуванні цих технічних умов. Наприклад, під час готування бетону, необхідно застосовувати точну кількість піску, гравію, цементу і води, щоб досягти максимальної міцності. Неправильна кількість цих складових або відсутність якоїсь частини однієї з них призведуть до того, що бетон буде ламким і не зможе виконувати свою важливу функцію.

Подібним чином, якщо ми не дотримуємося належної точності у своєму житті—в наших особистих молитвах і бенкетуванні Писаннями, щотижневому зміцненні від прийняття причастя та частої участі в обрядах священства, таких як храмові обряди—перед нами також постає загроза послаблення міцності нашої духовної структури.

Павло так сказав про це у посланні до Ефесян, і ми можемо застосувати ці слова про необхідність збалансованого та цілісного розвитку нашого характеру і душі: “На ньому вся будівля, улад побудована, росте в святий храм у Господі” (Ефесянам 2:21).

Молитва є одним з найфундаментальніших і найважливіших будівельних складових нашої віри і нашого характеру. Через молитву ми можемо висловлювати вдячність, любов і відданість Богу. Через молитву ми можемо підкорити свою волю Його волі і взамін отримати силу для приведення свого життя у гармонію з Його вченнями. Молитва—це той шлях, яким ми можемо йти у пошуках Його впливу у нашому житті, навіть одкровення.

Алма навчав: “Радься з Господом в усіх своїх діяннях, і Він направлятиме тебе на добре; авжеж, коли ти лягаєш вночі, лягай з Господом, щоб Він міг доглядати тебе у твоєму сні; і коли ти прокидаєшся вранці, нехай твоє серце буде сповнене подяки до Бога; і якщо ти будеш робити так, ти будеш піднесений в останній день” (Алма 37:37).

Для кожного з нас ділитися своїми думками, почуттями і бажаннями з Богом через щиру і сердечну молитву має стати настільки ж важливим і природним, як дихати і їсти.

Щоденне дослідження Писань також зміцнить нашу віру і характер. Подібно до того, як нам потрібна їжа, щоб живити наші фізичні тіла, наші духи і душі будуть сповнені та зміцнені бенкетуванням словами Христа, які містяться у писаннях пророків. Нефій навчав: “Бенкетуйте словами Христа; бо ось, слова Христа скажуть вам усе, що вам треба робити” (2 Нефій 32:3).

Хоча читання Писань—це добре, самого читання недостатньо для розуміння повноти масштабу і глибини вчень Спасителя. Дослідження, обмірковування і застосування слів Христа, наведених у Писаннях, принесуть мудрість і знання, що перевищують наше смертне розуміння. Це зміцнить нашу відданість і сповнить нас духовними силами, щоб ми чинили якнайкраще в усіх ситуаціях.

Однією з найважливіших справ, яку ми можемо робити, щоб зміцнити своє життя і залишатися надійно прикріпленими до фундаменту Спасителя, є гідне прийняття причастя кожного тижня. Обряд причастя є нагодою для кожного члена Церкви заздалегідь обміркувати своє життя, подумати про те, що було і чого не було зроблено такого, в чому, можливо, є потреба покаятися, і після цього причаститися хлібом і водою, як священними символами на згадку про тіло і кров Ісуса Христа, як свідчення Його Спокути. Якщо ми причащаємося щиро і з покорою, ми оновлюємо вічні завіти, очищуємося та освячуємося, і отримуємо обіцяння, що Його Дух завжди буде з нами. Дух діє подібно до вапняного розчину, зварювального шва, тобто не лише освячує, але й також нагадує нам про все і свідчить знов і знов про Ісуса Христа. Гідне прийняття причастя зміцнює наш особистий зв’язок з каменем, на якому зведено фундамент, з самим Ісусом Христом.

Під час Свого священнослужіння Спаситель з любов’ю і ясністю навчав доктринам, принципам і необхідним діям, які збережуть наше життя і зміцнять наш характер. Завершуючи Проповідь на горі, Він сказав:

“Отже, кожного, хто чує ці висловлювання Мої і виконує їх, Я порівняю його з мудрим чоловіком, який побудував дім свій на камені—

І дощ падав, і розлилися ріки, і подули вітри, і вдарили по домові цьому; і він не впав, бо його було закладено на камені.

І кожного, хто чує ці Мої висловлювання і не виконує їх, буде порівняно з нерозумним чоловіком, який побудував свій дім на піску—

І дощ падав, і розлилися ріки, і подули вітри, і вдарили по домові цьому; і він упав, і великим було падіння його” (3 Нефій 14:24–27; див. також Матвій 7:24–27).

Брати і сестри, жоден з нас свідомо не будує свої доми, робочі місця або священні доми поклоніння на піску чи будівельному смітті або без належних планів і матеріалів. Приймімо запрошення Спасителя прийти до Нього. Будуймо наші життя на безпечному і надійному фундаменті.

Я смиренно свідчу, що зводячи своє життя на фундаменті Ісуса Христа і Його Спокути і ретельно дотримуючись Його планів, призначених, щоб принести нам щастя, зокрема щоденної молитви, щоденного вивчення Писань і щотижневого прийняття причастя, ми зміцнимося, ми відчуємо справжнє особисте зростання і дедалі глибше навернення, ми станемо краще підготовленими, щоб успішно встояти під час бур і негараздів життя, ми відчуємо обіцяні радість і щастя, і ми будемо мати впевненість в тому, що наші життя побудовані на надійному фундаменті—фундаменті, який ніколи не підведе. У священне ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. Див. “1989 Loma Prieta Earthquake,” wikipedia.org/wiki/1989_Loma_Prieta_earthquake.