2010–2019
Шлюб: дивіться і навчайтеся
Квітня 2013


Шлюб: дивіться і навчайтеся

Обіцяння Господа поширюються на всіх, хто наслідує такий стиль життя, який сприяє розбудові щасливих, праведних шлюбних стосунків.

Кілька років тому якось увечері ми з дружиною завітали до одного з наших синів і вечеряли разом з ним, його дружиною і дітьми. Все було, як зазвичай буває в сім’ї з малими дітьми: багато шуму, але ще більше радості. Після вечері я все ще сидів за столом разом зі своєю чотирирічною онучкою Анною. Зрозумівши, що вся моя увага звернена до неї, вона піднялася на лаві й пильно подивилася на мене. Коли вона переконалася, що я дивлюся на неї, вона урочисто наказала мені “дивитися і навчатися”. Потім вона затанцювала і проспівала для мене пісню.

Настанова Анни “дивитися і навчатися” була мудрістю, промовлена вустами дитини. Ми можемо навчатися дивлячись, а потім розмірковуючи над побаченим і відчутим. У дусі цього я б хотів поділитися з вами кількома принципами, які я побачив і яких навчився завдяки чудовим вірним шлюбам. Ці принципи, які співпадають з небесними принципами, зробили шлюби сильними і щасливими. Я пропоную вам дивитися і навчатися зі мною.

Перше, я помітив, що у щасливих шлюбах і чоловік, і дружина вважають свої стосунки дорогоцінною перлиною, скарбом, який не має ціни. Вони обоє залишили своїх батьків і матерів і вирішили побудувати шлюб, який буде щасливим у вічності. Вони розуміють, що йдуть шляхом, освяченим небесами. Вони знають, що жодні інші стосунки не принесуть такої радості, не зроблять так багато добра і не сприятимуть особистому вдосконаленню з такою силою. Дивіться і навчайтеся: найкращі партнери у шлюбі вважають свій шлюб безцінним.

Наступне, віра. Успішні вічні шлюби будуються на фундаменті віри в Господа Ісуса Христа і суворого дотримання Його вчень1. Я спостерігав, що подружжя, які мають щасливі стосунки і вважають їх священними, застосовують принципи віри: вони ходять на причасні та інші збори кожного тижня, проводять домашні сімейні вечори, моляться і вивчають Писання разом та індивідуально, платять чесну десятину. Їхнє спільне бажання—бути слухняними і добрими. Вони не ставляться до заповідей, як до буфету, де можуть вибирати лише те, що найбільше подобається.

Віра—це основа кожної чесноти, що зміцнює шлюб. Зміцнюючи віру, ви зміцнюєте шлюб. Віра зростає, коли ми дотримуємося заповідей, а також зростають гармонія, сила і радість у шлюбі. Отже, дотримання заповідей є основоположним для заснування сильного вічного шлюбу. Дивіться і навчайтеся: віра в Господа Ісуса Христа—це фундамент щасливого вічного шлюбу.

Третє, покаяння. Я зрозумів, що щасливі шлюби основуються на дарі покаяння. Покаяння є необхідною складовою хороших шлюбних стосунків. Шлюбні партнери, які регулярно проводять чесний самоаналіз своєї поведінки і швидко вдаються до необхідних кроків для покаяння і вдосконалення, відчувають силу зцілюючого бальзаму в своєму шлюбі. Покаяння допомагає відновлювати і підтримувати гармонію і спокій.

Смирення—це суть покаяння. Смиренна людина є безкорисливою, а не егоїстичною. Вона не наполягає на своєму і не говорить зверхньо. Натомість смиренна людина відповідає тихо2, слухає доброзичливо, щоб зрозуміти, а не виправдатися. Смиренна людина розуміє, що ніхто не може змінити іншу людину, але виявляючи віру, докладаючи зусиль і з Божою допомогою ми можемо зазнати могутньої зміни в своєму серці3. Переживши могутню зміну в серці, ми відчуємо спонукання ставитися до інших, особливо до свого подружжя, з лагідністю4. Смирення означає, що і чоловік, і дружина прагнуть благословляти, допомагати і піднімати одне одного, в усіх своїх рішеннях керуючись благом іншого. Дивіться і навчайтеся: покаяння і смирення створюють щасливий шлюб.

Четверте, повага. Я спостерігав, що у чудових, щасливих шлюбах чоловік і дружина ставляться одне до одного, як рівноправні. Коли в будь-якому місці чи в будь-який час чоловік панує над дружиною або ставиться до неї як до другорозрядного шлюбного партнера, це не узгоджується з божественним законом і має бути виправлено за допомогою правильних принципів і моделей поведінки.

Чоловіки і дружини, які мають чудові стосунки в шлюбі, одностайно приймають рішення, коли кожен з них діє як повноправний учасник, наділений рівним правом мати свою думку і висловлювати її5. Вони приділяють основну увагу питанням сім’ї і допомагають одне одному справлятися зі спільними обов’язками6. Їхній шлюб основується на співпраці, а не на переговорах. Спільна вечеря і час після неї стають центром їхнього дня і предметом їхніх найбільших зусиль. Вони відключають електронні пристрої і відмовляються від особистих розваг, щоб допомогти з виконанням хатньої роботи. Скільки дозволяє час, вони читають дітям кожного вечора і разом вкладають дітей. Вони разом лягають спати. Якщо дозволяють обов’язки і обставини, чоловік і дружина пліч-о-пліч виконують найважливішу роботу—роботу в стінах наших домівок.

Там, де є повага, там є і прозорість стосунків, що є ключовою складовою щасливого шлюбу. Немає секретів, коли йдеться про важливі питання у шлюбі, основаному на взаємній повазі й прозорості в стосунках. Чоловік і дружина приймають усі питання стосовно фінансів разом, і обоє мають доступ до будь-якої інформації.

Відданість—це різновид поваги. Пророки навчають, що партнери в успішному шлюбі є “палко відданими” одне одному7. Вони користуються соціальними мережами лише пристойним чином. Вони не дозволяють собі нічого дивитися в Інтернеті потайки. Вони не тримають в таємниці свій пароль до соціальних мереж. Вони не переглядають нічиї віртуальні профілі, якщо це може зрадити священну довіру свого подружжя. Вони ніколи не зроблять і не скажуть нічого такого, що хоча б натякало на щось недоречне—чи то віртуально, чи фізично. Дивіться і навчайтеся: надзвичайні шлюби основуються на повазі, прозорості в стосунках та відданості.

П’яте, любов. Найщасливіші шлюби, які я спостерігав, випромінюють послух одній з найщасливіших заповідей—“живіть разом у любові”8. Звертаючись до чоловіка, Господь заповідав: “Люби свою дружину усім своїм серцем і припадай до неї і більше ні до кого”9. В одному з Довідників Церкви сказано: “Слово припадати означає бути цілком відданим і вірним комусь. Одружені пари припадають до Бога і одне до одного, служачи одне одному, люблячи одне одного та дотримуючись завітів у цілковитій вірності одне одному та Богові”. … І чоловік, і дружина “залишають позаду поодиноке життя і встановлюють першочерговим пріоритетом … свій шлюб. Вони не допускають того, щоб будь-яка інша особа або інтерес мали більший пріоритет, … ніж дотримання завітів, які вони уклали з Богом і одне з одним”10. Дивіться і навчайтеся: щасливі подружжя самовіддано кохають одне одного.

Є люди, шлюб у яких не такий щасливий, як їм би хотілося, є й такі, хто ніколи не був у шлюбі, є розлучені, є батьки-одинаки або є люди, які з певних причин не можуть укладати шлюб. Ці обставини тягнуть за собою випробування і сердечний біль, але вони не будуть вічними. Нехай небеса щедро благословлять всіх, хто опинився в такій ситуації, але життєрадісно робить все, що у його владі”11. Прагніть до ідеалу створення вічного шлюбу, у тому числі прагніть або готуйтеся до того, щоб бути гідним супутником життя. Дотримуйтеся заповідей і довіряйте Господу та Його досконалій любові до вас. Настане день, коли всі обіцянні благословення стовоно шлюбу здійсняться для вас12.

Один з найприємніших віршів у Книзі Мормона проголошує дуже просто: “І вони одружувалися і виходили заміж, і їх було благословлено згідно з безліччю обіцянь, які Господь дав їм”13. Обіцяння Господа поширюються на всіх, хто наслідує такий стиль життя, який сприяє розбудові щасливих, праведних шлюбних стосунків. Ці благословення є приємними, передбачуваними наслідками для тих, хто вірно живе за євангелією Ісуса Христа.

Я вдячний за свою чудову дружину Кеті, яка є коханням мого життя.

Шлюб—це дар від Бога, даний нам. Якість нашого шлюбу—це дар, який ми підносимо Йому. Я свідчу про дивовижний план нашого люблячого Небесного Батька, Який дає можливість вічного, дивовижного шлюбу. В ім’я Ісуса Христа, амінь.