2021
Як знайти допомогу у ваших найважчих випробуваннях
Жовтень 2021


“Як знайти допомогу у ваших найважчих випробуваннях”, Заради зміцнення молоді, жовт. 2021.

За Мною йдіть

Як знайти допомогу у ваших найважчих випробуваннях

Учення і Завіти 121122

Навіть посеред одного з найважчих випробувань свого життя пророк Джозеф Сміт знайшов надію, допомогу і зцілення.

Зображення
молодий чоловік

“О Боже, де Ти?”

Справи мають іти зовсім погано, щоб людина поставила таке сповнене відчаю запитання. У пророка Джозефа Сміта, який страждав у тюрмі в Ліберті, у штаті Міссурі, США, все було саме так.

Був 1839 рік. Джозеф та його друзі провели у тюрмі—за неправдивими звинуваченнями—понад чотири місяці. То була найхолодніша зима з усіх на той час відомих, і у них не було майже нічого, що допомогло б їм зігрітися. Натовпи жорстоких людей вигнали з округу його сім’ю, друзів та решту членів Церкви. Джозеф майже не мав з ними зв’язку. То був один з найчорніших моментів життя Джозефа.

Світло у темряві

В якийсь момент Джозеф запитав з глибин своєї темної в’язниці: “О Боже, де Ти? І де те шатро, що покриває Твоє сховище? Як довго рука Твоя буде стримуватися й око Твоє, так, чисте око Твоє буде дивитися з вічних небес на образи Твого народу і Твоїх слуг, а Твоє вухо будуть пронизувати їхні волання?” Учення і Завіти 121:1–2.

Перебування у тюрмі в Ліберті, здавалося, виснажувало Джозефа Сміта більше, ніж будь-яке інше лихо, перенесене ним у його сповненому випробувань житті.

Але у найгірший момент у холодну камеру в’язниці пролився промінь надії. Джозеф та інші ув’язнені отримали неочікувані листи від друзів та сім’ї—і темрява, що оточувала їх, трохи відступила.

Сила дружби

Про цей випадок Джозеф Сміт сказав: “Минулого вечора ми отримали кілька листів … кожний з яких містив слова доброти й утішення. … Коли ми прочитали ті листи, вони освіжили наші душі як ніжний оживлюючий вітерець”1.

Зображення
лист, написаний від руки

7 березня 1839 року Емма Сміт написала листа своєму чоловікові, Джозефу, ув’язненому у тюрмі в Ліберті.

Звичайно ж, ці листи не могли обігріти в’язницю. Вони не робили охоронців добрішими, і їжа не смакувала краще. Але ці листи змінили почуття ув’язнених. Цей простий вияв підтримки від друзів і сім’ї допоміг Джозефу перейти від запитань про те, де був Бог, до здатності почути утішительні слова Спасителя: “Mій сину, мир душі твоїй” (Учення і Завіти 121:1, 7).

Джозеф Сміт запропонував такий погляд на це: “Той, хто не був безпідставно ув’язненим у стінах тюрми, не зможе уявити, наскільки приємним є голос друга. Один єдиний вияв дружньої підтримки з будь-якого джерела пробуджує й надихає до всіх почуттів прихильності”2.

Ви, вірогідно, знаєте когось, кому важко. Вам може здаватися, що ви ніяк не можете допомогти, але досвід Джозефа у тюрмі в Ліберті навчає нас іншому. Ваші слова можуть мати такий самий вплив на тих, хто вам небайдужий, як і ті листи для Джозефа. Ви можете надіслати листа або текстове повідомлення, або зателефонувати, або відвідати людину особисто.

Кому сьогодні потрібно почути ваш голос? Запишіть кілька варіантів того, що ви могли б сказати:

Одкровення можна отримати

Ще одна істина, яку ми можемо засвоїти з історії про тюрму в Ліберті, це що так само, як і Джозеф, ви теж можете отримати утішення і одкровення від Небесного Батька і Спасителя, навіть коли ви проходите через щось жахливе.

Старійшина Джеффрі Р. Холланд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, якось говорив про тюрму в Ліберті і навчав: “Коли у вас виникає потреба, ви можете отримати священний досвід, особисте одкровення, глибокі настанови від Господа у будь-якій ситуації. Точніше, скажу з дещо більшою прямотою. Ви можете отримати священний досвід, особисте одкровення, глибокі настанови від Господа за найскрутніших обставин вашого життя—за найгірших умов, під час найболіснішої несправедливості, стикаючись з найнездоланнішими ударами і найзапеклішою ворожнечею, ніж будь-коли в житті”3.

Проходячи через ваш власний вогонь очищувача, або маючи власні ночі, подібні до ночей у тюрмі в Ліберті, ви можете мати спокусу вважати, що Бог від вас далеко. Але саме в ті часи Він може бути ближче до вас, ніж будь коли раніше!

Усі в цьому разом

Як показує час, проведений Джозефом Смітом у тюрмі в Ліберті, випробування приходять до нас усіх, навіть якщо ми йдемо за Ісусом Христом.

Ще одне одкровення, отримане у тюрмі в Ліберті, нагадало Джозефу Сміту, що він був не першим, хто глибоко страждав. Описавши багато видів страждань, Господь сказав: “Син Людини спустився нижче всього цього. Хіба ти вищий за Нього?” (Учення і Завіти 122:8).

Випробування приходять до кожного з нас. Але завдяки тому, що Спаситель постраждав за наші гріхи і болі, ми можемо утішитися, знаючи, що Він може допомогти нам у наших стражданнях. Господь сказав Джозефу: “Не бійся того, що може зробити людина, бо Бог буде з тобою на віки вічні” (Учення і Завіти 122:9). Допомога Небес доступна всім нам.

Зображення
Ісус Христос

Як Небесний Батько та Ісус Христос допомогли вам у випробуваннях? Запишіть деякі з цих випадків:

Вдосконалені і зміцнені

Пророку Джозефу Сміту не подобалося те, що він переживав у тюрмі в Ліберті. Але завдяки цьому досвіду він зростав. І засвоєні ним уроки і отримані одкровення надихають кожного з нас у наших випробуваннях.

Старійшина Гарі Е. Стівенсон, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав: “Я вірю, що одного дня кожен з вас озирнеться на скасовані події, сум, розчарування і самотність, притаманні складним часам, у які ми живемо, й побачить, що це пересилилося вибраними благословеннями та зростанням віри й свідчень. Я вірю, що у цьому житті та у житті прийдешньому ваші скорботи, … ваша тюрма в Ліберті будуть освячені вам на користь. Я молюся про те, щоб ми, як і Нефій, могли визнавати, що мали скорботи у плині наших днів, водночас визнаючи, що ми щедро благословенні Господом”4.

Якщо ви проходите ваші величезні випробування саме зараз, будь ласка, знайте, що з допомогою Бога ви зрештою вийдете з них сильнішими і святішими.

Як Бог зміцнив вас завдяки випробуванням? Запишіть деякі з цих випадків: