Додаткові допоміжні матеріали для розвитку вчителів
Навчальне заняття 3: Навчати і навчатися через Духа


Навчальне заняття 3

Навчати і навчатися через Духа

Огляд

Це навчальне заняття охоплює наступні принципи:

  • Розуміння ролі Святого Духа в навчанні і вивченні

  • Задоволення як очевидних, так і прихованих потреб студентів

  • Запрошення впливу Святого Духа

Ключові принципи

Роль Святого Духа в навчанні і вивченні

“Навчання і вивчення євангелії відбувається через силу Святого Духа. … Тільки через навчання і вивчення за допомогою Духа студенти почнуть розуміти вчення і Спокуту Ісуса Христа і покладатися на них у такий спосіб, щоб здобути право на вічне життя” (Навчання і вивчення євангелії: Довідник для вчителів та провідників у семінаріях та інститутах релігії [2012], с. 13).

Навіщо навчати і навчатися через Духа?

Сестра Крістін Парк викладає в семінарії денного навчання в місті Реддінг, штат Каліфорнія, вже протягом п’яти років, і постійно прагне задовольнити унікальні потреби своїх студентів і створити умови для них. Подивіться відео “Потреби студентів” (1:35), доступне на LDS.org. У цьому відео сестра Парк ділиться сподіваннями щодо своїх студентів, а також тим, що турбує її серце й розум, коли вона прагне допомагати своїм студентам зробити їхнє навернення до євангелії Ісуса Христа глибшим.

Зображення
клас семінарії

Як і у сестри Парк, у вас також будуть студенти з різними потребами і випробуваннями. В наступних прикладах наведено кілька типових обставин студентів. Подумайте про те, як обставини ваших студентів можуть позначитися на тому, як Дух скеровуватиме ваше навчання.

  • “Іноді я дуже перевантажений у школі. Мені потрібно робити так багато інших уроків”.

  • “Сподіваюся, що зможу зосередитися у класі сьогодні. Я не дуже добре читаю і мені важко залишатися уважним”.

  • “Я оточена такою великою кількістю людей, але я все ще почуваюся самотньою”.

  • “Мені подобається відвідувати семінарію. Зрештою, це місце де я почуваюся потрібною”.

  • “Я не впевнений, що маю бути тут сьогодні. Я зробив дещо таке, за що мені соромно”.

  • “Я відчуваю себе “білою вороною” в сім’ї, бо не маю свідчення”.

Якщо ми покладаємося лише на власні здібності, то не зможемо задовольнити всі індивідуальні потреби наших студентів. Втім, якщо ми підготувалися і діємо за спонуканнями Святого Духа, нас буде скеровано навчати так, щоб поглиблювати навернення наших студентів і допомагати задовольняти їхні очевидні і приховані потреби.

Подивіться відео “Навчання Духом” (1:39), доступне на LDS.org. У цьому відео сестра Парк говорить про важливість того, щоб Дух скеровував її під час навчання.

Після цього, подивіться відео “Господь знає про кожну потребу” (0:45), доступне на LDS.org. У цьому відео старійшина Річард Г. Скотт (1928–2015), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів пояснює, як Святий Дух може скеровувати вас, щоб задовольнити потреби ваших студентів.

Захід за Довідником Навчання і вивчення євангелії

Зображення
обкладинка довідника

“Навчання і вивчення за допомогою Духа відбувається тоді, коли Святий Дух виконує Свою роль, або свої функції, стосовно вчителя, студента або їх обох” (Навчання і вивчення євангелії, с. 13).

Довідник Навчання і вивчення євангелії допомагає далі поглибити та прояснити наше розуміння того, чому вчителі і студенти повинні навчати і навчатися силою Святого Духа. Дослідіть розділ 2.1 (“Навчати і навчатися через Духа”) на с.13 до кінця списку на с.14, позначеного чорними кружечками.

У своєму довіднику позначте важливі принципи і дії, які допоможуть вам зробити наступне:

  • Усвідомити, що навчання і вивчення євангелії відбувається тільки завдяки силі Святого Духа.

  • Поглибити ваше розуміння ролі і функцій Святого Духа в навчанні і вивченні євангелії.

У своєму особистому щоденнику поясніть, як розуміння і віра в роль Святого Духа вплине на те, як ви готуватимете уроки і навчатимете студентів.

Запрошення Святого Духа виконувати Його роль

Коли ми розуміємо роль Святого Духа в навчанні і вивченні євангелії, то робитимемо все можливе, щоб запросити Його виконувати Свою роль в нашому житті і в житті наших студентів (див. Навчання і вивчення євангелії, розділ 2.1 [“Навчати і навчатися через Духа”], с. 11).

Щоб запросити Духа виконувати Його роль, вчителі можуть робити наступне:

  • Прагнути особистої гідності.

  • Промовляти “молитви віри” (УЗ 42:14).

  • Прагнути бути добре підготовленими до кожного уроку.

  • Намагатися зосереджуватися на навчальному досвіді їхніх студентів.

  • Прагнути відчувати спокій, а не засмучуватися і не перейматися іншими речами.

  • Шукати відповіді у дусі смирення.

  • Заохочувати студентів запрошувати Святого Духа, коли вони навчатимуться.

Подивіться відео “Запрошувати Духа: вчителі” (2:47), доступне на LDS.org. У цьому відео вчителі говорять про те, що вони можуть робити, щоб запросити Духа в їхні серця і в клас. Переглядаючи це відео, робіть нотатки у своєму довіднику Навчання і вивчення євангелії про важливі способи, які ви бажаєте запам’ятати.

Щоб запросити Духа виконувати Його роль, вчителі і студенти можуть робити наступне:

  • Читати Писання й слова пророків і навчати з них.

  • Зосереджуватися на прикладах з життя Спасителя, говорити і свідчити про Нього.

  • Викладати вчення і принципи євангелії просто і ясно.

  • Приділяти час для глибоких роздумів під час тиші, яка виникла під впливом Духа.

  • Ділитися доречним особистим досвідом і свідчити про вчення та принципи.

  • Висловлювати любов і вдячність одне за одного й за Господа.

Подивіться відео “Запрошувати Духа: вчителі і студенти” (2:23), доступне на LDS.org. У цьому відео вчителі і студенти говорять про те, що вони можуть робити, щоб запросити Духа в їхні серця і в клас. Переглядаючи це відео, робіть нотатки у своєму довіднику Навчання і вивчення євангелії про важливі способи, які ви бажаєте запам’ятати.

У своєму особистому щоденнику запишіть кілька вражень або вчинків, які прийшли вам на думку, коли ви розмірковували про те, як ви та ваші студенти можете запросити Святого Духа виконувати Його роль в навчанні і вивченні євангелії.

Див. додаток до цього посібника, щоб знайти роздатковий матеріал за назвою “Запрошення Святого Духа виконувати Його роль в навчанні і вивченні євангелії”, в якому перелічено способи, як учителі і студенти можуть запрошувати Духа виконувати Його роль.

Підсумок і застосування

Принципи, які слід запам’ятати

  • “Навчання і вивчення за допомогою Духа відбувається тоді, коли Святий Дух виконує Свою роль, або свої функції, стосовно вчителя, студента або їх обох” (Навчання і вивчення євангелії, с. 13).

  • Коли ви уважні до тихих спонукань Духа, ви можете бути скеровані, щоб допомагати задовольняти очевидні й приховані потреби студентів.

  • Коли ви і ваші студенти зрозумієте важливу роль, яку Святий Дух виконує в духовному навчанні, ви робитимете все можливе, щоб запросити Духа виконувати ці функції.

Зображення
Президент Дітер Ф. Ухтдорф

“Жодне вічне навчання не відбудеться без того оживлення, яке йде від Духа небес. … Тому ви повинні навчати євангелії “Духом, саме Втішителем, Якого було послано, щоб навчати істині” [УЗ 50:14]” (Дітер Ф. Ухтдорф, “Учитель дітей Бога” [вечір з президентом Дітером Ф. Ухтдорфом, 28 січ. 2011 р.], 7, si.lds.org).

“Отже, що?”

Щоб завершити це навчальне заняття, напишіть дещо з того, що ви зробите, основуючись на принципах, про які ви дізналися сьогодні.