Додаткові допоміжні матеріали для розвитку вчителів
Навчальне заняття 14: Ознайомлення з Опануванням доктрини


“Навчальне заняття 14: Ознайомлення з Опануванням доктрини”, Навчальні матеріали для нових учителів: Додатковий посібник з удосконалення вчителів для Довідника з навчання і вивчення євангелії (2016)

“Навчальне заняття 14”, Навчальні матеріали для нових учителів

Навчальне заняття 14

Ознайомлення з Опануванням доктрини

Огляд

Це навчальне заняття охоплює наступні принципи:

  • Розуміння цілей та бажаних результатів програми “Опанування доктрини”

  • Засвоєння і застосування божественних принципів для набуття духовного знання у програмі “Опануванні доктрини”

  • Опанування доктрини євангелії Ісуса Христа

  • Впровадження програми “Опанування доктрини” у класі

Примітка: У цьому навчальному занятті пропонується огляд принципів та методів Опанування доктрини. Для ретельного розгляду, будь ласка, зверніться до посібника Опанування доктрини. Базовий документ, роздаткового матеріалу “Огляд Опанування доктрини” та doctrinalmastery.lds.org.

Ключові принципи

Чому Опанування доктрини?

Як учителі у семінаріях та інститутах релігії ми намагаємося допомогти студентам побудувати їхній фундамент на Ісусі Христі, допомагаючи їм розуміти Його вчення, вірити у нього та жити відповідно до нього (див. Геламан 5:12). Однак у наш час учителі так само, як і учні стикаються з великими випробуваннями, розвиваючи віру в Ісуса Христа. Розгляньте деякі приклади цих випробувань у вашому житті та житті ваших студентів. Старійшина М. Рассел Баллард, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, описав деякі важкі обставини, з якими зустрічаються студенти та вчителі:

Зображення
Старійшина М. Рассел Баллард

“Минули ті дні, коли студенти були захищені від людей, які недоброзичливо критикують Церкву. …

Не всі ваші студенти мають достатньо віри, щоб протистояти труднощам, що чекають попереду. …

[Ми живемо у дні], коли студенти мають миттєвий доступ до практично всієї інформації про Церкву, в якій відображаються будь-які можливі точки зору. Те, що вони бачать на своїх мобільних пристроях у наш час, може як випробовувати їхню віру, так і укріпляти її. …

У світлі цих змін Правління освіти нещодавно ухвалило ініціативу в семінаріях під назвою “Опанування доктрини”. … Ця нова ініціатива буде зосереджуватися на формуванні й зміцненні віри студентів у Ісуса Христа й розвитку у них більшої здатності жити за євангелією й застосовувати її у своєму житті. …

Ця ініціатива є натхненною і своєчасною. Вона матиме чудовий вплив на наших молодих людей” (М. Рассел Баллард, “Можливості й обов’язки вчителів ЦСО в 21-му столітті” [виступ перед освітянами ЦСО, 26 лют. 2016 р.]).

Що таке Опанування доктрини?

Щоб допомогти вам краще зрозуміти ініціативу “Опанування доктрини” подивіться відео “What Is Doctrinal Mastery? (Що таке Опанування доктрини?)” (3:53), доступне на сайті LDS.org. Переглядаючи це відео, пам’ятайте про наступні запитання:

  • Чому Опанування доктрини є натхненною і своєчасною ініціативою для сьогоденної молоді?

  • Які бажані результати Опанування доктрини?

Бажані результати Опанування доктрини

Зображення
графіка Опанування доктрини: шар основи

Опанування доктрини націлене на досягнення двох результатів:

  • Засвоєння і застосування божественних принципів для набуття духовного знання

  • Опанування доктрини євангелії Ісуса Христа та уривків з Писань, у яких викладено цю доктрину

Ці два результати взаємодоповнюючі й можуть допомогти студентам побудувати свій фундамент на Ісусі Христі та Його вченні. Коли студенти досягнуть цих результатів, вони зможуть поглибити своє навернення та допомагати іншим робити те саме.

У цьому навчальному занятті ми детально розглянемо кожен результат Опанування доктрини, подивимось, як їх запроваджують в умовах класної кімнати, а також краще зрозуміємо, як студенти можуть бути повніше благословенними завдяки Ісусу Христу та Його вченню.

Набуття духовного знання

Перший результат націлений допомогти вашим студентам вивчати й застосовувати божественні принципи для набуття духовного знання. Бог знає все і є джерелом усієї істини. Через те, що Він любить нас, Він хоче допомогти нам знайти істину, якщо ми намагаємося знати та розуміти Його доктрини та шукаємо відповіді на наші запитання й занепокоєння.

Коли ви будете працювати над цим розділом, обміркуйте кілька запитань та занепокоєнь, які ваші студенти можуть мати, як-от: “Чому у цьому світі так багато страждання?” “Чи Джозеф Сміт практикував полігамію?” та “Чи Бог любить мене?”

Зображення
графіка Опанування доктрини: шар набуття духовного знання

Наступні три принципи набуття духовного знання можуть спрямовувати вчителів та студентів тоді, коли вони намагатимуться дізнатися вічну істину та зрозуміти її, знайти відповіді на запитання й занепокоєння і приймати рішення у своєму щоденному житті:

  • Діяти з вірою

  • Розглядати поняття і питання з погляду на вічну перспективу

  • Прагнути подальшого розуміння з божественно призначених джерел

Кожен з цих принципів далі пояснено та розглянуто у наступних розділах.

Діяти з вірою

Коли ми діємо з вірою, ми довіряємо Богу і спершу звертаємося до Нього через щиру молитву, вивчення та послух. Ми покладаємося на те, що, як ми вже знаємо, є істинним та продовжуємо шукати відповіді. Ми довіряємо, що у Господній час відповіді на наші запитання прийдуть й наші занепокоєння будуть вирішені.

Подивіться відео “Діяти з вірою: Муляр” (4:58), доступне на LDS.org. Переглядаючи це відео, знайдіть, як наші запитання та занепокоєння можуть з часом бути вирішенні завдяки тому, що ми продовжуємо діяти з вірою.

Розглядати поняття і питання з погляду на вічну перспективу

Розглядаючи запитання, занепокоєння, соціальні проблеми та історичні події у контексті плану спасіння і вчень Спасителя, ми запрошуємо Святого Духа, допомогти нам побачити все так, як це бачить Господь. Ми зосереджуємося на важливих аспектах євангелії і не відволікаємося на менш значущі деталі.

Подивіться відео “Переосмислення запитання з точки зору вічної перспективи”(2:56), доступне на LDS.org. Переглядаючи відео, знайдіть, як ми можемо переосмислити запитання та занепокоєння (тобто подивитися на них інакше) і розглянути ідеї, основою яких є Господнє мірило істини, а не прийняті у світі передумови чи припущення. Переглядаючи це відео, пам’ятайте про наступне запитання:

  • Як розуміння плану спасіння Небесного Батька та Його доктрин допомагає вашим студентам краще розглянути свої запитання та занепокоєння з погляду на вічну перспективу?

Запишіть свої відповіді на це запитання у щоденнику навчання або в іншому місці, де ви можете звернутися до них і поділитися ними з вашим керівник навчальної групи або з навчальною групою.

Прагнути подальшого розуміння з божественно призначених джерел

Коли ми прагнемо подальшого розуміння з божественно призначених джерел, ми здобуваємо духовне знання через Святого Духа, з Писань, від пророків, батьків, провідників Церкви та через інші гідні довіри джерела. Навчаючись з цих джерел, ми дізнаємося, як відрізняти істину від хибних ідей.

Подумайте про божественно призначені джерела, які ви і ваші студенти можуть використовувати, щоб шукати подальшого розуміння, як-от: Писання та виступи з генеральних конференцій. Також врахуйте інші гідні довіри джерела, які ви можете використовувати, такі як матеріали на сторінці “Gospel Topics, Essays, and Other Resources (Євангельські теми, статті та інші матеріали)” на сайті LDS.org.

Вправа з Опанування доктрини. Базовий документ

Для кращого ознайомлення з принципами набуття духовного знання та їх огляду, опрацюйте розділ “Набуття духовного знання” у посібнику Опанування доктрини. Базовий документ. Перегляньте три принципи набуття духовного знання, викладені у цьому розділі, та зверніть увагу на інші важливі аспекти набуття духовного знання.

Опанування доктрини

Другий результат програми “Опанування доктрини”---це саме опанування доктрини євангелії Ісуса Христа. Завдяки опануванню доктрини студенти зможуть уміло використовувати принципи набуття духовного знання у своєму пошуку істини.

Зображення
графіка Опанування доктрини: шар опанування доктрини

Далі вказано три важливі складові опанування доктрини:

  • Розуміння доктринальних тем та ключових формулювань доктрини

  • Знання доктринальних уривків для опанування

  • Пояснення доктрини та її застосування

Розуміння доктринальних тем та ключових формулювань доктрини

Разом з принципами набуття духовного знання студенти вивчатимуть дев’ять доктринальних тем. Кожна з доктринальних тем містить формулювання доктрини, в яку студентам важливо вірити, яку їм важливо розуміти та застосовувати. Деякі з цих формулювань доктрини з посібника Опанування доктрини. Базовий документ називаються ключовими формулюваннями доктрини. Ці ключові формулювання доктрини мають пов’язані з ними доктринальні уривки з Писань для опанування, які допомагають навчати певних аспектів формулювання доктрини.

Знання доктринальних уривків для опанування

Для кожного курсу навчання існує 25 доктринальних уривків для опанування (всього разом 100). Ці уривки з Писань допомагають навчати аспектів ключових формулювань, що пов’язані з кожною доктринальною темою. Наприклад, наступне ключове формулювання доктрини пов’язане з доктринальним уривком для опанування із доктринальної теми “Спокута Ісуса Христа”: “[Жертва Ісуса Христа] приносить користь кожному з нас і вказує на безмежну цінність буквально кожного з дітей Небесного Батька (див. УЗ 18:10--11)” (Опанування доктрини. Базовий документ [2016], с. 6). Допомагати студентам запамʼятовувати, знаходити ці уривки та розуміти, як вони навчають про Спасителеву доктрину,---це важлива складова вашої роботи як учителя.

Пояснення доктрини та її застосування

Важлива складова опанування доктрини євангелії Ісуса Христа---це бути спроможним ясно пояснити кожне ключове формулювання доктрини та розуміти, як доктринальні уривки для опанування навчають цих ключових формулювань доктрини. Коли студенти розуміють доктрину і можуть знаходити та пам’ятати доктринальні уривки для опанування і пов’язані з ними ключові формулювання доктрини, вони зможуть краще застосовувати доктрину й пояснювати її іншим. Президент Бойд К. Пекер (1924–2015), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, проголосив: “Істинне вчення, якщо його зрозуміли, змінює ставлення і поведінку” (“Little Children”, Ensign, Nov. 1986, 17).

Вправа з Опанування доктрини. Базовий документ

Прогляньте дев’ять доктринальних тем з посібника Опанування доктрини. Базовий документ, щоб подивитися їхню структуру. Опрацюйте перший абзац з доктринальної теми 3 “Спокута Ісуса Христа” та знайдіть, як доктринальні уривки для опанування пов’язані з доктринальними темами та безпосередньо навчають ключових формулювань доктрини. Подумайте про те, як ця доктрина може допомогти студентам побудувати свій фундамент на Ісусі Христі та почати відповідати на свої власні запитання та занепокоєння, такі як: “Чи Бог мене любить?”

Опанування доктрини у класній кімнаті

Зображення
графіка Опанування доктрини: останній шар

Тепер, коли ви розумієте результати Опанування доктрини і як вони можуть допомогти студентам побудувати свій фундамент на Ісусі Христі, ми розглянемо, як їх використовувати та навчати у класній кімнаті.

Навчальний план з Опанування доктрини допомагає вчителям та студентам вивчати й застосовувати принципи, повʼязані з набуттям духовного знання та дев’ятьма доктринальними темами. Ключовими складовими навчального плану є:

  • Розуміння доктрини: Це серія навчальних вправ або сегментів, які допомагають студентам розвинути глибше розуміння кожної доктринальної теми та повʼязаних з нею ключових формулювань доктрини й доктринальних уривків для опанування.

  • Практичні вправи: Вправи, які складаються з вивчення ситуацій, рольових ігор, сценаріїв та запитань, аби допомогти студентам застосовувати принципи набуття духовного знання та доктрини за сучасних обставин та стосовно відповідних запитань.

  • Перевірка опанування доктрини: Вправи, які допомагають студентам знаходити, запам’ятовувати та опановувати ключові формулювання доктрини та пов’язані з ними доктринальні уривки для опанування.

Опанування доктрини. Вправа з матеріалів для вчителя

Аби побачити, як відбувається процес опанування доктрини у класній кімнаті, відкрийте ваш матеріал для вчителя з Опанування доктрини на уроці під назвою “Спокута Ісуса Христа”. В уроці розгляньте наступні вправи, що проводяться у класі: (1) розуміння доктрини, (2) практичні вправи та (3) перевірка опанування доктрини. Зауважте, що у вправах з розуміння доктрини для того, щоб допомогти студентам опанувати доктрину, ключові формулювання доктрини позначено жирним шрифтом і вони пов’язані з доктринальними уривками для опанування. Зауважте, що під час практичних вправ студентів запрошують пояснювати доктрину та застосувати її стосовно запитань та занепокоєнь в їхньому власному житті та житті інших людей. Коли студенти беруть участь у практичних вправах, дуже важливо застосовувати принципи набуття духовного знання. Зрештою зауважте, що перевірки опанування доктрини складено таким чином, щоб допомагати студентам знаходити, запам’ятовувати та опановувати ключові формулювання доктрини та пов’язані з ними доктринальні уривки для опанування.

Опанування доктрини. Вправа з матеріалу для вчителя

Аби з власного досвіду зрозуміти, як відбувається процес опанування доктрини у класній кімнаті, відкрийте ваш матеріал для вчителя з Опанування доктрини на уроці під назвою “Спокута Ісуса Христа”. Опрацюйте практичні вправи. Уявіть, що ваші студенти можуть робити та відчувати під час заняття і як вони будуть використовувати те, чого вони навчилися стосовно принципів набуття духовного знання та складових опанування доктрини. Візьміть до уваги такі питання:

  • Як Опанування доктрини може допомогти студентам зміцнити їхню віру в Ісуса Христа та покращити розуміння Його вчення?

  • Як Опанування доктрини надалі відповідатиме на запитання та занепокоєння студентів (як наприклад: “Чи Бог любить мене?”)?

Запишіть свої відповіді на ці запитання у щоденнику навчання або в іншому місці, де ви можете звернутися до них і поділитися ними з вашим керівником навчальної групи або з навчальною групою.

Ваші студенти будуть благословенні, якщо вони застосовуватимуть принципи та практичні вправи з Опанування доктрини протягом свого життя.

Подивіться відео “Здобуття духовних знань: Історія Медісон” (8:36), доступне на LDS.org. У цьому відео молода жінка на ім’я Медісон використовує принципи набуття духовного знання, щоб отримати відповіді на свої запитання та навчати інших і допомагати їм дізнатися істину. Переглядаючи це відео, пам’ятайте про наступні запитання:

  • Як Опанування доктрини може допомогти вашим студентам побудувати свій фундамент на Ісусі Христі та Його доктрині?

  • Як принципи набуття духовного знання допомагають вам спрямовувати студентів у пізнанні істини та отриманні відповідей на їхні запитання?

  • Як принципи Опанування доктрини можуть допомогти студентам допомагати іншим здобувати духовне знання?

Додаткові міркування про Опанування доктрини

Наступні допоможуть вам найкращим чином використовувати Опанування доктрини на ваших заняттях. Шукайте допомоги у Господа та проводу у вашого місцевого координатора, щоб визначити, як найкращим чином запровадити Опанування доктрини у вашому призначенні та для ваших студентів.

  • Використовуйте роздатковий матеріал “Огляд Опанування доктрини”, який надано у додатку до цього посібника, щоб переглянути та запам’ятати кожну складову Опанування доктрини і те, як кожна складова доповнює інші.

  • Опанування доктрини та послідовне викладення Писань---окремі і різні складові, але обидві є важливими для досвіду студентів у семінарії. Для того, щоб успішно навчати обом складовим, вам необхідно ретельно планувати ваші уроки, використовуючи графік навчання і беручи до уваги ваші місцеві потреби.

  • Проте ідеї та принципи Опанування доктрини можуть бути застосовані під час уроків з послідовного вивчення або за інших обставин протягом року, коли у класі виникатимуть запитання або занепокоєння. Звертаючи увагу на доктринальні уривки для опанування, коли ви розглядаєте їх під час вашого послідовного вивчення Писань, ви допоможете студентам краще зрозуміти контекст і зміст кожного уривка, а також збільшити для них важливість істин, викладених у кожному уривку.

  • Опанування доктрини ґрунтується на програмі опанування уривків з Писань та замінює її. Зміст програми опанування уривків з Писань у попередніх виданнях повинен бути замінений вправами опанування доктрини та доктринальними уривками для опанування з Писань.

  • Для кращого розуміння та проводу відвідайте сайт doctrinalmastery.lds.org.

Підсумок і застосування

Принципи, які слід запам’ятати

  • Опанування доктрини---це натхненна ініціатива, яка благословлятиме наших студентів під час їхнього росту та важких випробувань.

  • Опанування доктрини зосереджене на двох результатах: (1) засвоєння і застосування божественних принципів для набуття духовного знання та (2) опанування доктрини євангелії Ісуса Христа та уривків з Писань, у яких викладено цю доктрину.

  • Допомагаючи студентам досягти результатів Опанування доктрини, ви допоможете їм побудувати їхній фундамент на Ісусі Христі, коли вони розумітимуть Його вчення, віритимуть у нього та житимуть відповідно до нього.

Зображення
Старійшина Кім Б. Кларк

“Опанування доктрини”---це програма у семінарії, яка має три цілі: перша---допомогти нашим студентам навчитися, як набувати духовне знання; друга---допомогти студентам знати і розуміти вчення Спасителя—це означає знати істинне вчення своїм розумом і розуміти істинне вчення своїм серцем, і ми хочемо, щоб воно було глибоко вкорінене у їхніх серцях; та третя---допомогти студентам навчитися застосовувати вчення у своєму житті, тобто самим жити за ним і використовувати його для відповідей на запитання, які, можливо, є у їхніх друзів, або щоб навчати і допомогти іншим пізнати істину”. (Кім Б. Кларк, “Опанування доктрини і глибоке вивчення” [Виступ перед освітянами ЦСО, 17 лют. 2017 р.]).

Отже, що?

Щоб завершити це навчальне заняття, напишіть кілька справ, які ви зробите, основуючись на засвоєних вами сьогодні принципах.