Семінарії та інститути
Урок 20: Священнослужіння Спасителя Його ‘іншим вівцям’


Урок 20

Священнослужіння Спасителя Його “іншим вівцям”

Вступ

Як засвідчено в документі “Живий Христос: Свідчення апостолів”, Спаситель священнослужив серед Своїх “інших овець” (Іван 10:16) у давній Америці” (Ensign або Ліягона, бер. 2008, с. 42; див. також 3 Нефій 11:1–17). Вивчаючи Книгу Мормона, літопис про священнослужіння Спасителя, ми дізнаємося, як Він священнослужить Своїм учням з кожного народу і прагне надихати і зміцнювати їх одного за одним.

Ознайомлення з матеріалом

  • Рональд А. Разбанд, “Один за одним”, Ліягона, січ. 2001, сс. 29–30.

Рекомендації для навчання

Іван 10:14–16; 3 Нефій 15:16–21; 16:1–3

Ісус Христос навчав юдеїв про Своїх “інших овець”

Зображення
карта світу

Покажіть глобус або карту світу і запросіть одного зі студентів визначити, де Ісус Христос здійснював Своє священнослужіння серед юдеїв (сучасна країна Ізраїль на Близькому Сході). Попросіть студентів відкрити Іван 10 і проглянути кілька віршів, щоб знайти, чого Ісус навчав про Себе та Свої стосунки з тими, хто йде за Ним. Попросіть їх розповісти про те, що вони знайшли. (Студенти мають розповісти, що Він---Добрий Пастир, Він знає Своїх овець, вони знають Його голос, Він збирає їх до Своєї кошари тощо). Потім попросіть одного зі студентів прочитати вголос Іван 10:14–16, а весь клас слідкувати. Запитайте студентів:

  • Що Спаситель сказав про Своїх “інших овець”?

  • Хто були “інші вівці”, про яких говорив Ісус?

Попросіть кількох студентів по черзі читати вголос з 3 Нефій 15:16–21. Потім запитайте:

  • Які важливі істини про Своїх “інших овець” відкрив нефійцям Ісус? (Одна з істин є такою: коли Ісус говорив юдеям про “інших овець”, Він мав на увазі інших людей, які наслідували Його, в тому числі й нащадків Легія, які жили на Американському континенті).

  • Чому юдеї в Єрусалимі не знали про Його “інших овець”?

Покажіть, де знаходиться Американський континент на карті, а потім запропонуйте студентам подумки прочитати 3 Нефій 16:1–3 та Мосія 27:30. Коли пройде достатньо часу, запитайте:

  • Де ще, за словами Спасителя, Він явиться Своєму народу?

  • Чому важливо знати, що Спаситель відвідає Своїх “овець” в інших країнах? (Поясніть, що хоча Спаситель міг відвідувати інші народи або країни особисто, найчастіше Він являє Себе через служіння Святого Духа. Наголосіть студентам, що, священнослужачи Своїм вівцям, Ісус допомагав виконати завіт Свого Батька---зібрати їх назад у Його присутність).

Свідчіть, що Ісус Христос любить всіх нас і явить Себе всім, хто числиться серед Його овець. Він прагне зібрати всіх дітей Небесного Батька, де б вони не були, назад у присутність Батька.

3 Нефій 11:8–17

Ісус Христос індивідуально священнослужить Своїм послідовникам

Прочитайте вголос 3 Нефій 11:8–17 і попросіть студентів слідкувати та уявити або візуалізувати себе присутніми біля храму в землі Щедра. Після того, як ви прочитаєте, запитайте студентів, що їх найбільше вразило у словах і діях Спасителя в цих віршах. При потребі поставте всі або кілька з наступних запитань:

  • Чого, на вашу думку, Ісус Христос прагнув, аби натовп біля храму дізнався про Нього того дня? (Серед інших істин студенти мають визначити такі: Спаситель священнослужить Своїм послідовникам “один за одним” [3 Нефій 11:15; див. також 3 Нефій 17:21]).

Враховуючи те, що в натовпі було приблизно 2500 людей (див. 3 Нефій 17:25), що ми можемо дізнатися з запрошення Спасителя кожній людині відчути рани на Його боці, руках і ногах стосовно Його турботи про кожного з нас?

  • Як запрошення Ісуса Христа в 3 Нефій 11:14 стосується кожного з нас сьогодні?

  • Якби ви побачили рани Спасителя і торкнулися їх, як, на вашу думку, це вплинуло би на вас?

В якості прикладу, що ілюструє інтерес Господа до нас індивідуально, ви можете поділитися наведеною далі історією, яку розповів старійшина Рональд А. Разбанд, з президентства сімдесятників:

Зображення
Старійшина Рональд А. Разбанд

“В останні місяці нашої місії … сталася подія, яка ще раз підтвердила цю глибоку істину---Бог знає і любить кожного з нас.

Старійшина Ніл А. Максвелл збирався приїхати у місто Нью-Йорк у церковних справах і нам повідомили, що він також хотів би провести конференцію місії. Для нас це було так приємно мати нагоду слухати одного з Господніх слуг. Мене попросили знайти місіонера, який прочитав би на зборах вступну молитву. Я міг би просто навмання обрати одного з місіонерів, щоб він помолився, але відчув натхнення, що маю поміркувати і з молитвою вибрати того, запросити кого попросить мене Господь. Коли я проглядав список місіонерів, мій погляд зупинився на одному імені: старійшина Джозеф Аппіа з Аккри, Гана. Я відчув, що Господь хоче, щоб саме він помолився на тих зборах.

Перед конференцією місії я проводив заплановану регулярну співбесіду зі старійшиною Аппіа, під час якої розповів йому про те, що отримав спонукання запросити його сказати молитву. З подивом і смиренням в очах, він почав ридати, як дитина. Дещо здивований такою реакцією, я став заспокоювати його, кажучи, що все гаразд і від нього не вимагатиметься молитися, та він відповів, що охоче це зробить; емоції захлиснули його через любов до старійшини Максвелла. Він сказав мені, що для святих у Гані та його родини цей апостол є дуже особливим. Старійшина Максвелл покликав його батька бути президентом округу в Аккрі та запечатав його батька і матір у Солт-Лейкському храмі.

Слухайте, я не знав нічогісінько про те, що я щойно розповів про цього місіонера чи його сім’ю, та Господь знав і надихнув президента місії допомогти одному місіонеру набути духовний досвід, який запам’ятається на все життя і зміцнить свідчення” (“Один за одним”, Ліягона, січ. 2001, сс. 29–30).

Дайте студентам хвилинку, щоб повернутися знов до 3 Нефій 11:15–17. Потім запитайте:

  • Чи відчували ви, що Небесний Батько та Ісус Христос знають вас особисто?

  • Що зробив натовп біля храму після отримання особистого, індивідуального свідчення про божественність Спасителя?

Запитайте студентів, чи хотів би хтось з них поділитися своїм свідченням про Спасителя і любов, яку вони відчувають від Нього. Свідчіть, що хоча ми фізично не торкалися рук і ніг Спасителя, Він все одно священнослужить нам у дуже особистий спосіб. Запропонуйте студентам обміркувати, як вони можуть подякувати Небесному Батькові та Ісусу Христу за любов, яку особисто відчули від Них.

3 Нефій 11–28

Священнослужіння Спасителя серед нефійців

Щоб допомогти студентам усвідомити інші важливі аспекти священнослужіння Спасителя серед нефійців, дайте їм кілька хвилин на ознайомлення зі стислим змістом розділів 3 Нефій 11–28. Попросіть клас виявити і записати важливі елементи священнослужіння Спасителя серед нефійців. Коли студенти шукатимуть, ходіть по кімнаті та спостерігайте за тим, що вони знаходять. Якщо комусь важко знайти відповіді, запропонуйте їм пошукати в одному з наведених далі уривків (слова в дужках призначені тільки для вчителя):

Коли пройде достатньо часу, запропонуйте студентам поділитися тим, що вони знайшли під час свого пошуку в Писаннях. Коли студенти пояснюватимуть виявлені ними елементи священнослужіння Спасителя, поставте кілька або всі з наведених далі запитань для пожвавлення обговорення в класі:

  • Як міг вплинути на людей цей аспект священнослужіння Спасителя?

  • Чому буде корисним виявляти і вивчати, що робив Спаситель як провідник або вчитель?

Попросіть студентів обміркувати наведене далі запитання і записати свої думки:

  • Враховуючи вивчене нами сьогодні, що, на ваш погляд, Небесний Батько хотів би, щоб ви робили для наслідування прикладу Ісуса Христа в тому, як ви служите людям навколо вас, в тому числі незнайомцям, родичам, друзям або тим, кому ви служите у своєму церковному покликанні?

Завершіть своїм свідченням про істини, викладені на цьому уроці.

Матеріали для прочитання студентами