Книги й уроки
Розділ 38: Вічний шлюб


Розділ 38

Вічний шлюб

Зображення
An African couple on the grounds of the Accra Ghana Temple. Taken in Ghana, West Africa.

Шлюб встановлено Богом

Шлюб між чоловіком і дружиною є дуже важливою частиною Господнього плану. Господь сказав: “Того, хто забороняє одружуватися, не призначено від Бога, бо шлюб призначено від Бога для людини” (УЗ 49:15). Із самого початку шлюб був одним із законів євангелії. Шлюб має тривати вічно, а не лише протягом земного життя.

Адам і Єва були одружені Богом ще до того, як на землі з’явилася смерть. У них був вічний шлюб. Вони передали закон вічного шлюбу своїм дітям і дітям своїх дітей. З плином часу в серця людей проникла злочестивість, і влада виконувати цей священний обряд була забрана з землі. Завдяки відновленню євангелії вічний шлюб було відновлено на землі.

  • Чому важливо знати, що шлюб між чоловіком і жінкою встановлено Богом?

Вічний шлюб є необхідним для піднесення

  • У чому полягає учення Господа про шлюб, і як це відрізняється від точки зору світу?

Багато людей у світі вважають шлюб тільки соціальним звичаєм або офіційною згодою між чоловіком і жінкою про те, щоб жити разом. Але для святих останніх днів шлюб означає набагато більше. Наше піднесення залежить від шлюбу, так само як і від інших принципів та обрядів: віри, покаяння, хрищення і отримання дару Святого Духа. Ми вважаємо, що шлюб є найсвятішими стосунками, які тільки можуть існувати між чоловіком і жінкою. Від цих священних стосунків залежить наше щастя в цьому житті та у вічностях.

Небесний Батько дав нам закон вічного шлюбу, щоб ми могли стати такими, як Він. Господь сказав:

“У целестіальній славі є три неба, або ступені;

І для того, щоб здобути найвищий, людина має ввійти в цей чин священства [що означає новий і вічний завіт шлюбу];

А якщо не ввійде, то не зможе здобути його” (УЗ 131:1–3).

Вічний шлюб має укладатися належною владою у храмі

  • Чому для того, щоби шлюб став вічним, обряд укладання шлюбу має виконуватися у храмі людиною, яка має належне повноваження?

Вічний шлюб повинен бути укладений людиною, яка має владу запечатувати. Господь обіцяв: “Якщо чоловік бере собі дружину … через новий і вічний завіт … тим, кого помазано,… це буде мати повну силу, коли вони залишать цей світ” (УЗ 132:19).

Вічний шлюб має укладатися не тільки відповідною владою священства, а й у відповідному місці—святих храмах Господа. Храми—це єдине місце, де може проводитися цей святий обряд.

У храмах подружні пари святих останніх днів стають навколішки біля одного зі священних олтарів у присутності членів сімей і друзів, які отримали храмовий ендаумент. Вони укладають перед Богом завіти шлюбу. Їх проголошують чоловіком і дружиною на час і всю вічність. Це виконується чоловіком, який є носієм святого Божого священства і має повноваження виконати цей священний обряд. Він діє під керівництвом Господа і обіцяє подружній парі благословення піднесення. Він каже їм про те, що вони мають робити, щоб отримати ці благословення. Він нагадує їм, що отримання всіх благословень залежить від слухняності законам Бога.

Якщо наш шлюб укладено будь-якою іншою владою, крім священства і не у храмі, він триватиме лише протягом цього життя. Після смерті подружня пара не зможе заявити право одне на одного або на своїх дітей. Вічний шлюб дає нам можливість бути сім’єю навіть після смерті.

Переваги вічного шлюбу

  • Які благословення приносить вічний шлюб у цьому житті та у вічності?

Як святі останніх днів ми маємо перед собою вічну перспективу, а не лише коротку мить. Однак, ми можемо отримати благословення в цьому житті, як наслідок одруження на вічність. Деякі з цих благословень такі:

  1. Ми знаємо, що наш шлюб триватиме завжди. Смерть має силу розлучити нас лише на деякий час. Ніщо, крім неслухняності, не може назавжди розділити нас. Це знання надихає нас старанніше робити все, щоб мати щасливу й прекрасну сім’ю.

  2. Ми знаємо, що наші сімейні стосунки можуть тривати вічно. Це знання допомагає нам ретельно виховувати і навчати дітей. Воно також допомагає нам виявляти до них більше терпіння й любові. І завдяки цьому у нас буде щасливіша сім’я.

  3. Через те, що нас було одружено у висвячений Богом спосіб, нам дано право на пролиття духа на наш шлюб, якщо ми залишатимемося гідними.

А ось деякі з благословень, якими ми зможемо насолоджуватися у вічності:

  1. Ми зможемо жити у найвищому ступені целестіального царства Бога.

  2. Ми зможемо бути піднесеними як Бог і отримати повноту радості.

  • Як вічна перспектива впливає на наше ставлення до шлюбу й сім’ї?

Ми повинні готуватися до укладання вічного шлюбу

  • Що ми можемо робити, щоб допомогти молоді підготуватися до вічного шлюбу?

Президент Спенсер В. Кімбол навчав: “Шлюб, можливо, є найважливішим з усіх рішень в житті і має найдалекосяжніші наслідки, бо він пов’язаний не тільки з найближчим щастям, але й з вічною радістю. Він торкається не тільки двох людей, але також і їхніх сімей та, особливо, їхніх дітей і дітей їхніх дітей протягом багатьох поколінь. Обираючи супутника на життя й вічність, безумовно, необхідно особливо ретельно планувати, обмірковувати, молитися й поститися, щоб бути впевненим, що з усіх рішень, це—ніяким чином не помилкове” (Учення Президентів Церкви: Спенсер В. Кімбол [2006], с. 279).

Вічний шлюб має бути метою кожного святого останніх днів. Це в однаковій мірі стосується і тих, хто вже знаходиться у шлюбі, укладеному за цивільним законом. Підготовка до вічного шлюбу вимагає глибоких роздумів і молитов. Тільки праведні члени Церкви можуть увійти до храму (див. УЗ 97:15–17). Ми не вирішуємо раптово, що хочемо одружитися в храмі, а тоді того ж дня йдемо до нього й одружуємося. Спочатку ми мусимо відповідати певним вимогам.

Щоб увійти до храму, ми маємо бути активними, гідними членами Церкви вже протягом принаймні одного року. У чоловіків має бути Мелхиседекове священство. Нам слід також пройти інтерв’ю з президентом філії чи єпископом. Якщо він вважає нас гідними, то видає храмову рекомендацію. Якщо ми не є гідними, він дасть нам поради й допоможе поставити цілі, щоб стати гідними входження до храму.

Отримавши рекомендацію від свого єпископа чи президента філії, ми повинні піти на співбесіду з президентом колу або президентом місії. Під час співбесіди для одержання храмової реокомендації нам ставлять такі запитання:

  1. Чи вірите ви в Бога, Вічного Батька, Його Сина Ісуса Христа та Святого Духа, і чи маєте ви свідчення про Них? Чи є у вас непохитне свідчення про відновлену євангелію?

  2. Чи підтримуєте ви Президента Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів як пророка, провидця та одкровителя? Чи визнаєте ви його як єдину на землі особу, що має владу застосовувати всі ключі священства?

  3. Чи живете ви за законом цнотливості?

  4. Чи сплачуєте ви повну десятину?

  5. Чи дотримуєтесь ви Слова мудрості?

  6. Чи чесні ви в стосунках з людьми?

  7. Чи прагнете ви дотримуватися укладених завітів: відвідувати причасні збори та збори священства, жити в гармонії з законами й заповідями євангелії?

Звертаючись з проханням видати вам храмову рекомендацію, ви маєте пам’ятати, що можливість увійти до храму—священний привілей. Це серйозний вчинок, і до нього не можна ставитися легковажно.

Ми повинні старанно прагнути дотримуватися кожного з завітів, які укладаємо у храмі. Господь сказав, що якщо ми будемо вірними й відданими, то ввійдемо до свого піднесення. Ми станемо такими, як наш Небесний Батько. (Див. УЗ 132:19–20). Храмовий шлюб вартий будь-яких жертв. Він є ключем до отримання безцінних благословень вічності.

  • Як ми можемо заохочувати молодь ставити собі мету укладення храмового шлюбу? Як ми можемо допомогти їм підготуватися до цього?

Додаткові уривки з Писань