Книги й уроки
Розділ 20: Хрищення


Розділ 20

Хрищення

Зображення
A Hispanic missionary baptizing a Hispanic man in a large font or pool.

Заповідь христитися

  • Навіщо нам христитися?

Сьогодні, як і за днів Ісуса, існують певні принципи й обряди євангелії, які ми маємо засвоїти і яким повинні підкоритися. Принцип—це вірування або вчення. Обряд—це ритуал або церемонія. Перші два принципи євангелії—це віра в Господа Ісуса Христа і покаяння. Хрищення є першим обрядом євангелії. Серед іншого Господь сказав своїм апостолам: “Тож ідіть, і навчіть всі народи, христячи їх в Ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа, навчаючи їх зберігати все те, що Я вам заповів” (Матвій 28:19–20).

Ми повинні христитися на відпущення гріхів

Коли ми віримо в Ісуса Христа, каємося і христимося, тоді силою спокути Ісуса Христа наші гріхи прощаються.

З Писань ми дізнаємося, що Іван Христитель “в пустині христив та проповідував хрищення на покаяння—для прощення гріхів” (Марк 1:4). Апостол Петро учив: “Покайтеся, і нехай же охриститься кожен із вас у Ім’я Ісуса Христа на відпущення ваших гріхів” (Дії 2:38). Після того як Павла було навернено, Ананій сказав йому: “Уставай й охристися, і обмий гріхи свої” (Дії 22:16).

Ми повинні христитися, щоб стати членами Церкви Ісуса Христа

“Всі ті, хто упокорюються перед Богом і бажають бути хрищеними, і … істинно покаялися в усіх своїх гріхах,… будуть прийняті хрищенням у Його Церкву” (УЗ 20:37).

Ми повинні христитися, щоб отримати дар Святого Духа

Господь сказав: “Якщо ти повернешся до Мене і … покаєшся в усіх своїх провинах, і будеш охрищений, саме у воді, в ім’я Мого Єдинонародженого Сина,… ти отримаєш дар Святого Духа” (Мойсей 6:52).

Ми повинні христитися, щоб проявити слухняність

Ісус Христос був безгрішним, але Він все одно христився. Він сказав, що хрищення необхідне, щоб “виповнити усю правду” (Матвій 3:15). Пророк Нефій пояснив, що Господь сказав йому: “Слідуйте за Мною, і робіть те, що, як ви бачили, Я робив … з щирими намірами в серці, не чинячи лицемірства й обману перед Богом, але із справжнім бажанням, каючись у своїх гріхах, засвідчуючи перед Батьком, що ви бажаєте взяти на себе ім’я Христа, хрищенням” (2 Нефій 31:12–13).

Ми повинні христитися, щоб увійти в целестіальне царство

Ісус сказав: “Кожен, хто повірить у Мене і христиться,… успадкує царство Бога. А кожного, хто не повірить у Мене і не христиться, буде проклято” (3 Нефій 11:33–34). Хрищення—це ворота, через які ми входимо на шлях до целестіального царства (див. 2 Нефій 31:17–18).

Правильний спосіб хрищення

  • У який спосіб ми повинні христитися?

Існує лише один вірний спосіб хрищення. Ісус явив пророку Джозефу Сміту, що чоловік, який має відповідну для хрищення владу священства, “має ввійти у воду з особою, яка представила себе для хрищення… Тоді він має занурити його або її у воду і вийти назад з води” (УЗ 20:73–74). Занурення є обов’язковою частиною. Апостол Павло вчив, що занурення у воду й підняття з неї символізує смерть і воскресіння. Після хрищення ми починаємо нове життя. Павло казав:

“Чи ви не знаєте, що ми всі, хто христився у Христа Ісуса, у смерть Його христилися?

Отож, ми поховані з Ним хрищенням у смерть, щоб як воскрес Христос із мертвих славою Отця, так щоб і ми стали ходити в обновленні життя.

Бо коли ми з’єдналися подобою смерти Його, то з’єднаємось і подобою воскресіння” (Римлянам 6:3–5).

Хрищення зануренням, виконане особою, яка має належне право,—це єдиний прийнятний спосіб хрищення.

  • Чому так важливо, щоб хрищення виконувалося людиною, яка має повноваження?

  • Яким чином хрищення зануренням подібне до поховання й воскресіння Спасителя?

Хрищення у віці підзвітності

  • Хто повинен христитися?

Христитися повинна кожна людина, якій виповнилося 8 років і яка є підзвітною (відповідає за свої вчинки). У деяких церквах навчають, що необхідно христити малих дітей. Це не узгоджується з ученнями Спасителя. Говорячи про малих дітей, Ісус сказав: “Бо Царство Небесне належить таким” (Матвій 19:14).

Пророк Мормон говорив, що хрищення малят є глумом в очах Бога, бо вони не можуть грішити. Так само хрищення не потрібно для людей, чиї розумові вади не дозволяють їм відрізнити добро від зла (див. Мороній 8:9–22).

Всі інші люди повинні христитися. Ми мусимо прийняти обряд хрищення й залишатися вірними завітам, укладеним під час нього.

  • Що б ви могли сказати другові, який вважає, що маленьких дітей необхідно христити?

Коли христимося, ми укладаємо завіти

Про хрищення йдеться в багатьох уривках Писань. В одному з них пророк Алма вчив, що кроками підготовки до хрищення є віра й покаяння. Він учив, що коли ми христимося, то укладаємо завіт з Господом. Ми даємо обіцяння виконувати певні речі, а Бог взамін обіцяє благословляти нас.

Алма казав, що ми маємо бажати називатися народом Бога. Ми повинні бути готовими допомагати одне одному і втішати одне одного. Ми повинні бути свідками Бога в усі часи і в усьому, і в усіх місцях. Якщо ми робимо це і христимося, Бог пробачить нам наші гріхи. Алма сказав людям, які вірили в його вчення щодо євангелії:

“Дивіться, ось води Мормона… І ось, оскільки ви жадаєте прийти до кошари Бога і називатися його народом,… що ви маєте проти того, щоб бути хрищеними в ім’я Господа, як свідчення того перед Ним, що ви увійшли в завіт з Ним, що ви будете служити Йому і виконувати Його заповіді, щоб Він міг пролити Свій Дух більш рясно на вас?” (Moсія 18:8–10). Люди заплескали в долоні від радості і сказали, що вони бажають христитися. Алма христив їх у водах Мормона. (Див. Moсія 18:7–17).

Алма учив, що коли ми христимося, то укладаємо завіти з Господом, що ми:

  1. Прийдемо до кошари Бога.

  2. Будемо нести тягарі одне одного.

  3. Будемо свідками Бога в усі часи і в усьому, і в усіх місцях.

  4. Служитимемо Богу і будемо дотримуватися Його заповідей.

Коли ми христимося і дотримуємося завіту хрищення, Господь обіцяє:

  1. Прощати наші гріхи (див. Дії 2:38; УЗ 49:13).

  2. Пролити Свій Дух більш рясно на нас (див. Moсія 18:10).

  3. Давати нам щоденний провід і допомогу Святого Духа (див. Дії 2:38; УЗ 20:77).

  4. Дати нам піднятися в першому воскресінні (див. Moсія 18:9).

  5. Дати нам вічне життя (див. Moсія 18:9).

  • Що, на вашу думку, означає нести тягарі одне одного, бути свідками Бога в усі часи і в усіх місцях?

Хрищення дає шанс почати все спочатку

Хрищення є початком нашого нового життя. Тому його й називають другим народженням. Ісус сказав, що якщо ми не народимося від води й духа, то не зможемо увійти в царство Боже (див. Іван 3:3–5). Цей принцип був чітко пояснений Адаму:

“І оскільки ви були народжені в цей світ водою, і кров’ю, і духом, що створено Мною, і таким чином стали з пороху живою душею, саме так і ви маєте народитися знову в царстві небесному з води, і від Духа, і бути очищеними кров’ю Мого Єдинонародженого” (Мойсей 6:59).

Апостол Павло казав, що після хрищення ми маємо розпочати нове життя: “Ми поховані з Ним хрищенням,… щоб і ми стали ходити в обновленні життя” (Римлянам 6:4). Одне з найвеличніших благословень хрищення полягає в тому, що воно дає нам новий старт на шляху до вічної мети.

  • Яким чином ваше хрищення допомогло вам почати нове життя?

Додаткові уривки з Писань