Книги й уроки
Розділ 33: Місіонерська робота


Розділ 33

Місіонерська робота

Зображення
The resurrected Jesus Christ standing with the apostles outside the city of Jerusalem. Christ is dressed in white robes and has His arms extended as He speaks to the eleven apostles. Christ is commanding the apostles to preach the gospel to all nations. The city Jerusalem is visible in the background.

Господня Церква—місіонерська церква

  • Чому місіонерська робота є складовою Божого плану для Його дітей?

Господь явив Адамові євангельський план: “І таким чином євангелію почали проповідувати—від початку” (Мойсей 5:58). Пізніше праведні нащадки Адама були послані проповідувати євангелію: “Вони … прикликали всіх людей повсюди покаятися; і віри навчали дітей людських” (Мойсей 6:23).

Усі пророки були місіонерами. Кожному у свій час було заповідано проголошувати євангельське послання. Щоразу, коли на землі було священство, Господові були потрібні місіонери, щоб проголошувати Його дітям вічні принципи євангелії.

Господня Церква завжди була місіонерською церквою. Коли Спаситель жив на землі, Він висвятив апостолів та сімдесятників і дав їм повноваження та обов’язок проповідувати євангелію. Вони здебільшого проповідували своєму народові, юдеям (див. Матвій 10:5–6). Після Свого воскресіння Ісус послав апостолів проповідувати євангелію іновірцям. Він заповідав апостолам: “Ідіть по цілому світові, та всьому створінню Євангелію проповідуйте!” (Марк 16:15).

Апостол Павло був великим місіонером, посланим до іновірців. Після свого навернення до Церкви він присвятив решту життя проповідуванню їм євангелії. Під час цієї місії його періодично бичували, каменували й кидали за ґрати. Але він продовжував проповідувати євангелію (див. Дії 23:10–12; 26).

Коли Господня Церква була відновлена через пророка Джозефа Сміта, місіонерська робота знову закипіла. Сьогодні головну відповідальність за проповідування євангелії та нагляд за цією роботою в усьому світі покладено на апостолів і сімдесятників. Господь сказав Джозефу Сміту: “Проголошу[й] Мою євангелію з краю до краю і від міста до міста… принось свідчення в кожному місці, кожному народові” (УЗ 66:5, 7). У червні 1830 року Сем’юел Гаррісон Сміт, брат пророка, вирушив у першу в Церкві місіонерську подорож.

Відтоді тисячі місіонерів було покликано й направлено проголошувати євангелію. Вони несуть у світ послання, що Ісус Христос є Сином Бога і нашим Спасителем. Вони свідчать, що євангелію було відновлено на землі пророком Бога. На місіонерів покладено обов’язок проповідувати євангелію всім народам, христити їх і вчити виконувати все, що повелів Господь (див. Матвій 28:19–20). Місіонери-святі останніх днів вирушають за власний рахунок в усі куточки світу, щоб проголошувати євангельське послання.

Євангелію буде проголошено всьому світу

  • Які шляхи Господь підготував, щоб ми ділилися євангелією?

У сучасному одкровенні було сказано, що ми повинні принести відновлену євангелію кожному народу й кожній нації (див. УЗ 133:37). Господь ніколи не дає заповідь, не підготувавши шлях, щоб ми могли виконати її (див. 1 Нефій 3:7). Господь дав нам можливість навчати євангелії в країнах, які раніше були недоступні. Якщо ми не припинятимемо молитися й вірити, Господь відкриє й інші країни для місіонерської роботи.

Господь також “надихає видатних людей робити винаходи, які просуватимуть Господню роботу так, як світ ще не бачив” (Russell M. Nelson, “Computerized Scriptures Now Available,” Ensign, Apr. 1988, 73). Ми, хто володіє повнотою євангелії, повинні застосовувати ці нововведення для здійснення Господньої заповіді: “Бо, істинно, звук має вийти з цього місця до всього світу і до найвіддаленіших частин землі—євангелію має бути проповідано кожн[ій людині]” (УЗ 58:64).

  • Як сучасні технології ефективно використовуються для проповідування євангелії?

Місіонерська робота має велике значення

  • Чому так важливо, щоб кожна людина почула і зрозуміла євангелію?

“Найперше завдання Церкви—спасати й підносити душі дітей людських” (Ezra Taft Benson, in Conference Report, Apr. 1974, p. 151; або Ensign, May 1974, 104). Місіонерська робота є необхідною для того, щоб дати світові можливість почути й прийняти євангелію. Вони мусять дізнатися про істину, повернутися до Бога й отримати прощення своїх гріхів.

Багато наших братів і сестер на землі осліплені хибними вченнями, і їх “утримують від істини, бо вони не знають, де знайти її” (УЗ 123:12). Завдяки місіонерській роботі ми можемо принести їм істину.

Господь заповідав: “Працюйте ви в Моєму винограднику в останній раз—в останній раз волайте до жителів землі” (УЗ 43:28). Навчаючи євангелії своїх братів і сестер, ми готуємо шлях до Другого пришестя Спасителя (див. УЗ 34:6).

Усі ми повинні бути місіонерами

  • Як саме ми можемо активно шукати нагоди поділитися євангелією з іншими людьми? Як саме ми можемо готуватися до таких нагод?

Кожен член Церкви повинен бути місіонером. Ми повинні бути місіонерами, навіть якщо нас офіційно не покликано й не рукопокладено. Наш обов’язок—навчати євангелії словом і ділом всіх дітей нашого Небесного Батька. Господь сказав нам: “І належить кожній людині, яку було попереджено, попередити свого ближнього” (УЗ 88:81). Пророк сказав нам, щоб перед тим, як попереджати ближніх, нам слід проявити їм свою любов (див. Учення Президентів Церкви: Спенсер В. Кімбол ([2006], с. 279). Вони повинні відчути нашу дружбу й товаришування.

Сини Мосії добровільно прийняли на себе обов’язок навчати євангелії. Коли вони були навернені до Церкви, їхні серця сповнилися співчуттям до інших. Вони хотіли проповідувати євангелію своїм ворогам, ламанійцям, “бо вони не могли знести, щоб яка-небудь людська душа загинула; так, навіть самі думки про те, що яка-небудь людська душа буде терпіти нескінченну муку, робили так, що вони дрижали й тремтіли” (Мосія 28:3). Коли євангелія сповнює наше життя радістю, ми відчуваємо подібну любов та співчуття до наших братів і сестер. Ми хочемо ділитися євангельським посланням з кожним, хто бажає слухати.

Існує багато способів, у які ми можемо ділитися євангелією. Ось кілька пропозицій:

  1. Ми можемо показувати друзям та іншим людям свою радість, яку приносить життя за євангельськими істинами. Таким чином ми будемо світлом для світу (див. Матвій 5:16).

  2. Ми можемо здолати природну сором’язливість, товаришуючи з іншими і роблячи їм добро. Ми можемо показати їм, що справді дбаємо про них і не прагнемо користі для себе.

  3. Ми можемо розповідати про євангелію друзям та іншим людям, які не є членами Церкви.

  4. Ми можемо запрошувати друзів, які хотіли б дізнатися про євангелію, до себе додому, щоб місіонери навчали їх. Якщо наші друзі, не члени Церкви, живуть надто далеко, ми можемо попросити місіонерів у їхній місцевості зайти до них.

  5. Ми можемо навчати своїх дітей про важливість розповсюдження євангелії, а також можемо духовно і фінансово готувати їх до служіння на місії.

  6. Ми можемо сплачувати десятину і жертвувати до місіонерського фонду. Ці пожертвування використовуються для просування місіонерської роботи.

  7. Ми можемо робити внески до місіонерського фонду приходу, філії або загального місіонерського фонду, щоб надавати підтримку місіонерам, сім’ї яких не спроможні їх підтримувати.

  8. Ми можемо досліджувати сімейну історію і виконувати храмову роботу, щоб допомогти своїм предкам отримати повноту євангельських благословень.

  9. Ми можемо запрошувати не членів Церкви на заходи, наприклад: домашній сімейний вечір та неформальні церковні заходи, конференції та збори.

  10. Ми можемо давати примірники церковних журналів. Ми можемо ділитися євангельським посланням за допомогою засобів, доступних на офіційних церковних Інтернет-сайтах LDS.org та Mormon.org.

Небесний Батько допоможе нам бути успішними місіонерами, якщо у нас є бажання ділитися євангелією та молитися про настанови. Він допоможе нам знайти способи ділитися нею з оточуючими.

  • Подумайте, з ким ви можете поділитися євангелією. Визначте, як ви це зробите. Ви можете поставити собі ціль—розповісти цим людям про євангелію до певної дати.

Господь обіцяє нам благословення за виконання місіонерської роботи

Господь сказав пророку Джозефу Сміту, що місіонери отримають величні благословення. Промовляючи до старійшин, які повернулися з місій, Господь сказав: “Вас благословлено, бо свідчення, яке ви принесли, записано на небі, щоб ангели дивилися на нього; і вони радіють за вас” (УЗ 62:3). Він також сказав, що тим, хто працює заради спасіння інших, будуть прощені їхні гріхи, і вони отримають спасіння для своїх душ (див. УЗ 4:4; 31:5; 84:61).

Господь сказав нам:

“І якщо буде так, що вам доведеться трудитися всі ваші дні, сповіщаючи покаяння цьому народові, і ви приведете тільки одну душу до Мене, якою великою буде ваша радість з нею в царстві Мого Батька!

І ось, якщо ваша радість буде великою з однією душею, яку ви привели до Мене в царство Мого Батька, якою великою буде ваша радість, якщо ви приведете багато душ до Мене!” (УЗ 18:15–16).

  • Коли ви відчували радість місіонерської роботи?

Додаткові уривки з Писань

  • УЗ 1:17–23 (Джозефу Сміту заповідано проповідувати)

  • УЗ 24:12 (Господь зміцнює тих, хто завжди прагне проголошувати Його євангелію)

  • УЗ 38:41 (ділитися євангелією у м’якості й лагідності)

  • УЗ 34:4–6; Дії 5:42 (євангелія має проповідуватися)

  • УЗ 60:1–2 (Господь попереджає тих, хто боїться проповідувати євангелію)

  • УЗ 75:2–5 (ті, хто проголошує євангелію і залишається вірним, матиме благословення вічного життя)

  • УЗ 88:81–82 (усі, кого було попереджено, має попередити своїх ближніх)

  • Матвій 24:14 (євангелія буде проповідувана до настання кінця)

  • Авраам 2:9–11 (євангелія і священство мають бути дані всім народам)