Книги й уроки
Розділ 24: Суботній день


Розділ 24

Суботній день

Зображення
A congregation gathered in a chapel for sacrament meeting. They are singing a hymn.

Мета Суботнього дня

  • Що таке Суботній день?

“Пам’ятай день суботній, щоб святити його” (Вихід 20:8; див. також УЗ 68:29).

Слово Субота походить з гебрейської мови й означає відпочинок. До воскресіння Ісуса Христа суботній день відзначав день відпочинку Бога після закінчення сотворіння. Це було ознакою завіта між Богом і Його народом. У книзі Буття ми читаємо, що Бог створив небеса і землю за шість періодів часу, які назвав днями: “І скінчив Бог дня сьомого працю Свою, яку Він чинив. І Він відпочив у дні сьомім від усієї праці Своєї, яку був чинив. І поблагословив Бог день сьомий, і його освятив” (Буття 2:2–3). Зараз Суботній день також нагадує про Воскресіння Ісуса Христа.

День суботній—це кожен сьомий день. Він є святим днем, призначеним Богом для відпочинку від щоденної праці і для поклоніння Йому.

Мета Суботнього дня

  • Як би ви пояснили мету Суботнього дня людині, яке не знає нічого про Суботу?

Ісус учив, що Суботній день встановлений для нашого блага (див. Марк 2:27). Мета Суботнього дня полягає в тому, щоб у нас був певний день тижня, коли б ми могли спрямовувати думки та вчинки до Бога. Це не просто день відпочинку від роботи. Це святий день, який слід проводити у служінні й благоговінні. Поки ми відпочиваємо від звичних буденних справ, наші думки вільні для обмірковування духовних питань. У цей день ми повинні поновлювати завіти з Господом й насичувати душі тим, що від Духа.

  • Подумайте, що ви можете робити, щоб не забувати про мету Суботнього дня, готуючись до нього упродовж тижня.

Історія Суботнього дня

Ще з початку існування землі сьомий день був освячений Богом як Суботній (див. Буття 2:2–3). З давніх-давен ця традиція священного сьомого дня зберігалася серед різних народів землі. Бог поновив заповідь про цей день з ізраїльтянами, кажучи: “Пам’ятай день суботній, щоб святити його” (Вихід 20:8). Дотримання святості Суботнього дня також було ознакою того, що ізраїльтяни були Його обраним народом (див. Вихід 31:12–13, 16; Ісая 56:1–8; Єремія 17:19–27).

Однак деякі юдейські керівники запровадили багато непотрібних правил щодо Суботи. Вони ухвалили, яку відстань дозволяється пройти людині, які вузли зав’язувати тощо. Коли окремі юдейські провідники докоряли Ісусу Христу за те, що він зцілював у Суботу, Ісус нагадав їм, що цей день даний людині на благо.

Нефійці також дотримувалися святості Суботнього дня згідно із заповідями Божими (див. Яром 1:5).

У наші дні Господь повторив цю заповідь, що ми повинні пам’ятати Суботній день і зберігати його святим (див. УЗ 68:29).

День Господа

  • Чому Суботній день був перенесений із сьомого дня на перший?

До свого воскресіння Ісус Христос і Його учні шанували сьомий день як Суботу. Після воскресіння святим днем стала неділя, в пам’ять про воскресіння Господа в цей день (див. Дії 20:7; 1 Коринтянам 16:2). Відтоді Його послідовники призначили перший день тижня бути для них Суботнім днем. І в тому, і в іншому випадку було шість днів для роботи й один для відпочинку і поклоніння Богові.

У ці дні Господь також дав нам ясне повеління, щоб ми шанували неділю, день Господа, як Суботній день (див. УЗ 59:12).

  • Як те, що ми пам’ятаємо про Воскресіння, впливає на наше поклоніння в Суботній день?

Зберігати Суботній день святим

  • Що означає зберігати Суботній день святим?

Найперше, Господь просить нас святити Суботній день. В одкровенні, даному Джозефу Сміту в 1831 році, Господь заповідав святим піти в дім молитви й піднести священнодійства, відпочити від трудів і виявляти свою відданість Всевишньому (див. УЗ 59:9–12).

По-друге, Він просить нас відпочивати від буденної роботи. Це означає, що нам не слід робити все те, що не дасть нам змоги повністю зосередитися на духовному. Господь сказав ізраїльтянам: “Не роби жодної праці ти й син твій, та дочка твоя, раб твій та невільниця твоя, і худоба твоя, і приходько твій, що в брамах твоїх” (Вихід 20:10). Сучасні пророки говорили, що в цей день нам не слід ходити за покупками, полювати, рибалити, ходити на спортивні матчі або брати участь у подібних заходах.

Однак Президент Спенсер В. Кімбол попереджав, що якщо ми просто байдикуємо в Суботній день, то не зберігаємо його святим. Суботній день вимагає творчих думок і дій. (Див. Учення Президентів Церкви: Спенсер В. Кімбол [2006], с. 182).

Що ми можемо робити в Суботній день? Пророк Ісая пропонував нам відвернутися від власних задоволень і “звати суботу приємністю, днем Господнім святим та шанованим” (Ісая 58:13).

Нам слід подумати, які праведні вчинки ми можемо робити в Суботній день. Наприклад, ми можемо зберігати Суботній день у святості, якщо ходимо на церковні збори, читаємо Писання і слова провідників Церкви, відвідуємо хворих, літніх та близьких людей, слухаємо надихаючу музику і співаємо гімни, молимося Небесному Батькові, підносячи хвалу й подяку, виконуємо церковне служіння, готуємо сімейно-історичні записи та описуємо у щоденнику власне життя, розповідаємо історії, що зміцнюють віру, та свідчимо членам сім’ї, ділимося з ними своїм духовним досвідом, пишемо листи місіонерам і рідним, постимося з певною метою і проводимо час вдома з дітьми та іншими людьми.

З’ясовуючи, в яких ще заходах доречно брати участь в Суботній день, ми повинні запитати себе: Чи дасть мені це духовний підйом і натхнення? Чи буде це виявом поваги до Господа? Чи це спрямує мої думки до Нього?

Бувають часи, коли ми змушені працювати в Суботній день. Нам краще уникати такого, якщо можливо, але навіть якщо це абсолютно необхідно, треба якомога повніше зберігати в серці дух Суботнього поклоніння.

  • Подумайте, що можете робити, щоб краще зберігати Суботній день святим. Якщо ви є батьком, матір’ю, дідусем або бабусею, подумайте про те, як допомогти дітям чи онукам зрозуміти мету Суботнього дня.

Благословення за дотримання Суботнього дня

  • Які благословення ми отримуємо за дотримання святості Суботнього дня?

Якщо ми вшановуємо Суботній день, то можемо отримати великі духовні й матеріальні благословення. Господь сказав, що якщо ми дотримуємося Суботнього дня з дякуванням і радістю в серці, то будемо сповнені радості. Він обіцяв:

“Повнота землі є вашою,… чи то для їжі, чи для одягу, чи для домівок, чи для клунь, чи для садів, чи для городів, чи для виноградників;

Так, усе, що виходить із землі, у свою пору, зроблено для блага і на користь людини, щоб тішити око і радувати серце;

Так, для їжі і для одягу, для смаку і для запаху, щоб зміцнювати тіло й оживляти душу” (УЗ 59:16–19).

Додаткові уривки з Писань