За Мною йдіть
22--28 червня. Алма 17--22: “Я зроблю вас знаряддям”


“22–28 червня. Алма 17–22: “Я зроблю вас знаряддям”, За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей. Книга Мормона. 2020 (2020)

“22–28 червня. Алма 17–22”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2020

Зображення
Аммон розмовляє з царем Ламонієм

Аммон і цар Ламоній, художник Скотт М. Сноу

22--28 червня

Aлма 17--22

“Я зроблю вас знаряддям”

Коли ви будете читати Aлма 17–22, записуйте враження, які до вас приходять, і дійте на їх основі. Якщо ви будете це робити, ви покажете Господу свою готовність отримати більше особистих одкровень.

Записуйте свої враження

Подумайте про всі можливі причини, якими люди пояснюють, чому вони не діляться євангелією: “мені не вистачає знань” або “я не впевнений, що їм буде цікаво”, чи, може, “а що як вони образяться”? Може, часом, ви мали подібні думки. У нефійців була ще одна причина, з якої вони не ділилися євангелією з ламанійцями: бо ті були “дик[им], і закам’яніл[им], і жорсток[им] народ[ом]; народ[ом], який втішався вбивством Нефійців” (Aлма 17:14 див. також Aлма 26:23–25). Але сини Мосії мали навіть більшу причину відчувати, чому вони мають ділитися євангелією з ламанійцями: “вони мали бажання, аби спасіння могло бути проголошено кожній живій істоті, бо вони не могли знести, щоб яка-небудь людська душа загинула” (Moсія 28:3). Ця любов, яка надихала Аммона та його братів, може також надихнути і вас ділитися євангелією з вашою сім’єю, друзями та знайомими---навіть тими, хто, на перший погляд, здається, не прийме її.

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Aлма 17:1–4

Якщо я зміцнюю мою власну віру, я можу ефективніше ділитися євангелією.

Чи возз’єднувалися ви коли-небудь зі старими друзями і чи відчували те, що відчував Алма---велику радість від того, що вони зберегли сильну віру? (Див. Aлма 17:1–2). Чого ви навчаєтеся у синів Мосії стосовно того, як підтримувати сильну віру в євангелію і відданість їй? Коли ви обдумуєте духовну силу синів Мосії, що, за натхненням, ви відчуваєте вам слід робити?

Як духовна підготовка синів Мосії вплинула на їхню роботу з ламанійцями? Ви могли б використати цю можливість, щоб оцінити ваші зусилля навчати євангелії “з силою і владою від Бога” (Aлма 17:3).

Aлма 17:6–12

Я можу бути знаряддям в руках у Бога для принесення спасіння Його дітям.

Президент Томас С. Монсон сказав: “Я завжди хотів, щоб Господь знав, що якщо Йому потрібно буде виконати якесь доручення, Том Монсон виконає це доручення для Нього” (“On the Lord’s Errand: The Life of Thomas S. Monson (За дорученням Господа: Життя Томаса С. Монсона”) відео, ChurchofJesusChrist.org). Коли ви будете читати Aлма 17:6–12, пошукайте, що робили сини Мосії, аби стати знаряддям в руках у Бога. Як ви можете бути знаряддям в руках у Бога для благословення людей? Що ви дізнаєтеся з їхнього прикладу такого, що дає вам сміливість робити те, чого від вас хоче Господь?

Див. також Даллін Х. Оукс, “Ділитися відновленою євангелією”, Ensign або Ліягона, лист. 2016, сс. 57--60.

Алма 17--18

Я можу допомагати іншим людям отримувати євангелію.

Ламоній був провідником “дико[го], закам’яніло[го] і жорстоко[го] народу” (Aлма 17:14), але він подолав роки традицій і прийняв євангелію Ісуса Христа. Коли ви будете читати про спілкування Аммона з Ламонієм, зверніть увагу на те, що робив Аммон, що могло допомогти Ламонію бути більш сприйнятливим до його послання. Якщо до вас приходять думки про те, що ви можете зробити, аби поділитися євангелією з іншими, записуйте ці підказки.

Може бути корисним відмітити чи записати істини, яким Аммон навчав Ламонія (див. Aлма 18:24–39), та істини, яким Аарон навчав батька Ламонія (див. Aлма 22:1–16). Чого ці вірші навчають вас про істини, якими ви можете поділитися з іншими, щоб допомогти їм прагнути отримати свідчення про євангелію?

Зображення
Аммон рятує овець царя

Мінерва К. Тейчерт (1888--1976), Аммон захищає овець царя, 1935--1945, картина написана олією на мазоніті, 90 x 122 см. Музей мистецтв Університету Бригама Янга

Aлма 18–22

Моє свідчення може мати великий вплив.

Хоча розповіді про навернення, які ми читаємо в Писаннях, часто містять драматичні події, в їх основі ми, зазвичай, знаходимо осіб, які мали сміливість не мовчати, а ділитися своїм свідченням з іншими. Один із способів вивчати події в Aлма 18–22---це пошукати, якими були довготривалі наслідки того, що одна людина принесла своє свідчення. Можливо, ви можете записати знайдене у таблиці, подібній до наступної:

Аммон поділився євангелією з , який поділився євангелією з , і результатом було .

Алма 19:36

Рука Господа простягнута до мене, коли я каюся.

На завершення розповіді про навернення Ламонія, Мормон навчав чогось важливого про характер Господа. Що Aлма 19:36 розповідає вам про характер Господа? Коли ви відчували, що до вас була простерта рука Господа? Як ви можете допомогти близьким людям відчувати Його милість?

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього сімейного вечора

Коли ви будете з вашою сім’єю читати Писання, Дух може допомогти вам зрозуміти, на яких принципах слід наголосити і які обговорити, в залежності від потреб вашої сім’ї. Ось кілька ідей.

Aлма 17–19

Як ви можете оживити розповіді з цих розділів для вашої сім’ї? Ви можете розіграти історію про те, як Аммон захищав овець, або історію Авіш, яка збирала людей, щоб ті стали свідками сили Бога. Члени сім’ї можуть намалювати зображення різних частин історії і використати ці малюнки, щоб розповісти цю історію. Що робитиме ваша сім’я, щоб наслідувати приклад Аммона та Авіш?

Алма 18:24–39

Члени вашої сім’ї можуть разом прочитати Aлма 18:24–39 і визначити істини, яким Аммон навчав Ламонія. Чому, на вашу думку, Аммон навчав цим істинам у першу чергу? Чому для нас важливо мати свідчення про ці істини?

Aлма 20:8–15

Чого ми можемо навчитися з того, як Ламоній відповів своєму батьку? Як ми можемо наслідувати приклад Ламонія у захисті того, що є вірним? (Деякі приклади можна знайти у відео “Dare to Stand Alone” (Мати сміливість вистояти наодинці) на ChurchofJesusChrist.org).

Алма 22:15–18

Перегляньте Aлма 20:23, щоб подивитися, що був готовий віддати батько Ламонія заради збереження свого життя. Потім перегляньте Aлма 22:15, щоб подивитися, що він був готовий віддати заради отримання радості євангелії. Від чого він був готовий відмовитися, щоб пізнати Бога? (Див. вірш 18). Можливо, кожен член сім’ї міг би записати в плані, від чого вони готові відмовитися, аби краще пізнати Бога.

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Як покращити особисте вивчення

Визначте принципи і застосуйте їх. Хоча деталі історій з Писань можуть вас не стосуватися, принципи в цих розповідях часто стосуються і нас. Читаючи про Аммона та Аарона, які ви знаходите принципи стосовно проповідування євангелії?

Зображення
Дружина царя Ламонія піднімається

Дружина царя Ламонія піднялася з землі, прославляючи Ісуса. О, благословенний Ісусе, художник Уолтер Рейн