За Мною йдіть
1--7 червня. Aлма 5--7: “Хіба ви не відчули могутню зміну у ваших серцях?”


“1–7 червня. Aлма 5–7: “Хіба ви не відчули могутню зміну у ваших серцях?” За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей. Книга Мормона. 2020 (2020)

“1–7 червня. Алма 5–7”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2020

Зображення
Ісус тримає ягня

Ви не забуті, художник Йон Мак-Нотон

1--7 червня

Алма 5--7

“Хіба ви не відчули могутню зміну у ваших серцях?”

Aлма 5–7 може допомогти вам обдумати ваш постійний процес навернення до Ісуса Христа. Коли ви будете читати, записуйте, чого вас навчає Дух.

Записуйте свої враження

Алма не знав про сучасні операції з пересадки серця, коли пошкоджене або хворе серце замінюють на здорове і цим рятують життя. Але він знав про дивовижнішу “переміну в серці” (Aлма 5:26)—таку, в якій Спаситель дає нам оновлення духовного життя, що є схожим на процес “народ[ження] знову” (див. Aлма 5:14, 49). Алма міг бачити, що ця переміна серця була саме тим, що було потрібне нефійцям. Одні були багаті---інші бідні, одні гордовиті---інші смиренні, одні були переслідувачами---інші переслідуваними (див. Aлма 4:6–15). Але їм усім потрібно було прийти до Ісуса Христа, щоб отримати зцілення, як і кожному з нас. Чи прагнемо ми подолати гординю, чи перетерпіти випробування, послання Алми залишається те саме: “Приходьте і не бійтеся” (Aлма 7:15). Дозвольте Спасителю замінити затверділе, грішне чи поранене серце на таке, що є смиренним, чистим і новим.

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Алма 5:14–32

Я маю пережити---і продовжувати відчувати---могутню зміну в серці.

Інтроспективні запитання Алми до народу Зарагемлі, що містяться в Aлма 5:14–33, можуть допомогти вам дослідити вашу власну душу і зрозуміти, що означає відчувати “могутню зміну в серці” протягом вашого життя. Президент M. Рассел Баллард пояснив цінність цих запитань: “Мені потрібно регулярно виділяти час на те, щоб запитувати себе: “Як у мене справи?” Це схоже на особисте, приватне інтерв’ю з самим собою. … В якості скерування під час цієї усамітненої особистої самооцінки мені подобається читати і обдумувати слова з п’ятого розділу книги Алми” (“Повернутися і отримати”, Ensign або Ліягона, трав. 2017, с. 64).

Ви можете прочитати запитання Алми так, наче ви проводите с собою інтерв’ю й оцінюєте своє серце. Вам, можливо, захочеться записати власні відповіді на ці запитання. Що, за відчутим натхненням, вам слід робити після такого інтерв’ю?

Див. також Дейл Г. Ренлунд, “Берегти могутню зміну в серці”, Ensign або Ліягона, лист. 2009, сс. 97–99.

Зображення
дівчина молиться біля ліжка

Кожен учень Христа має відчути “переміну серця”.

Алма 5:33–62

Я можу отримати моє власне свідчення про Спасителя та Його євангелію через Святого Духа.

Алма сильно свідчив про Спасителя та Його євангелію, і він також пояснив, як він отримав те свідчення. Коли він свідчив, він не згадав, що бачив і чув ангела (див. Moсія 27:10–17), натомість він описав ціну, яку заплатив, щоб дізнатися про істину особисто. Що ви дізнаєтеся з Aлма 5:44–51 про те, як Алма прийшов до пізнання істини? Як ви можете наслідувати його приклад у вашому намаганні здобути або зміцнити своє свідчення? Що ви дізнаєтеся про Спасителя з учень Алми в Aлма 5:33–35, 48–50 та 57–60?

Aлма 7

Старанний послух допоможе мені залишатися на “стежці, що веде до царства Бога”.

Народ Гедеона не боровся з тими самими дилемами, як і народ Зарагемлі, тому Дух допоміг Алмі відчути їхні потреби і навчати їх інакше (див. Aлма 7:17, 26). Ви можете помітити певні відмінності між посланнями Алми в Зарагемлі (див. Aлма 5) і в Гедеоні. Наприклад, Алма відчував, що народ Гедеона був “на стежці, що веде до царства Бога” (Aлма 7:19). Протягом своєї проповіді Алма навчав їх багатьом речам стосовно того, як залишатися на тій стежці (див. Aлма 7). Яку він дав їм пораду? Що ви можете застосувати у вашому житті зараз?

Aлма 7:7–16

Спаситель узяв на Себе мої гріхи, болі та слабкості.

Чи було у вас відчуття, що ніхто не розуміє вашу боротьбу чи випробування? Якщо таке було, вам можуть допомогти істини, яким навчено в Aлма 7:7–16. Старійшина Девід А. Беднар свідчив: “Але Син Божий чудово знає й розуміє це, бо Він відчував і переніс наші особисті тягарі. І завдяки Його нескінченній і вічній жертві (див. Aлма 34:14), Він має досконале співчуття і може простягнути нам Свою руку милості” (“Зносити свої тягарі з легкістю”, Ensign або Ліягона, трав. 2014, с. 90).

Коли ви будете читати Aлма 7:7–16, подумайте про те, що ці вірші допомагають нам зрозуміти про мету жертви Спасителя. Як ми можемо отримати Його силу в нашому житті? Ви можете записати свої думки.

Див. також Iсая 53:3–5.

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього сімейного вечора

Коли ви будете з вашою сім’єю читати Писання, Дух може допомогти вам зрозуміти, на яких принципах слід наголосити і які обговорити, в залежності від потреб вашої сім’ї. Ось кілька ідей.

Aлма 5:6–13

Чому Алма хотів, щоб його народ пам’ятав милість Господа до їхніх предків? Які історії з вашої сімейної історії навчають вас про Його милість? Ви можете зайти на familysearch.org/myfamily, щоб записати ці історії.

Алма 5:14–33

Членам вашої сім’ї може бути знайомим відчуття готовності---або неготовності---до табору, до екзамену в школі або інтерв’ю для отримання роботи. Якими останніми випадками, що ілюструють важливість готовності, вони можуть поділитися? Ви також можете запросити членів сім’ї переглянути Aлма 5:14–33 і знайти, які запитання ставив Алма, щоб підготувати свій народ до зустрічі з Богом. Кожен член сім’ї може вибрати запитання і поділитися тим, як воно може допомогти нам підготуватися до зустрічі з Богом. Ваша сім’я також може розмістити на видних місцях по вашій домівці кілька запитань Алми, щоб члени вашої сім’ї могли їх обдумувати.

Aлма 6:4–6

Назвіть деякі причини того, чому ми збираємося як святі? Як ми можемо зробити наш час в церкві більш корисним для себе і для інших?

Aлма 7:9–16

Що ми дізнаємося з цих віршів такого, що допомагає нам “не боятися” (див. Aлма 7:15), коли нам треба покаятися і змінитися? Чого ці вірші навчають нас про необхідність звертатися до Спасителя, коли нам потрібна допомога? Що ще ми робили, щоб отримати Його допомогу? Як Він допомагав нам?

Алма 7:23

Хто з наших знайомих є хорошим прикладом в одній чи кількох рисах, згаданих у цьому вірші? Чому важливо розвивати ці якості?

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Як покращити наше навчання

Ставте запитання, які запрошують членів сім’ї діяти. Ви можете ставити запитання, які запрошуватимуть членів вашої сім’ї думати про те, як вони можуть повніше жити за євангелією. “Ці запитання зазвичай не для обговорення; вони для особистого обдумування” (Навчати, як навчав Спаситель, с. 31).

Зображення
Ісус у червоному вбранні

Наш захисник, художник Джей Брайянт Уорд