За Мною йдіть
1--7 червня. Aлма 5--7: “Хіба ви не відчули могутню зміну у ваших серцях?”


“1--7 червня. Aлма 5--7: “Хіба ви не відчули могутню зміну у ваших серцях?”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Книга Мормона. 2020 (2020)

“1--7 червня. Хіба ви не відчули могутню зміну у ваших серцях?”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2020

Зображення
Ісус Христос з ягням

Ви не забуті, художник Йон Мак-Нагтон

1--7 червня

Алма 5--7

“Хіба ви не відчули могутню зміну у ваших серцях?”

З молитвою обміркуйте принципи в Алмі 5–7, які, на вашу думку, є особливо актуальними для дітей, яких ви навчаєте.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Попросіть дітей розповісти, що вони запам’ятали з того, що вивчали кілька тижнів тому про Алму молодшого. Поясніть, що після свого навернення Алма навчав людей важливих речей про євангелію. Нехай діти розкажуть, що вони знають про те, чого він навчав.

Зображення
піктограма “навчайте”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Алма 5:44--48

Я можу отримати моє власне свідчення через Святого Духа.

Діти, яких ви навчаєте, можуть розвинути своє власне сильне свідчення, навіть, якщо вони маленькі.

Вправи на вибір

  • За допомогою ілюстрації, на якій зображено Алму молодшого (див. альбом “Євангелія в мистецтві”, № 77), розкажіть дітям історію про те, як його відвідав ангел (див. Мосія 27). Потім попросіть дітей описати, що таке свідчення, і, при потребі, допоможіть їм це зробити. Поясніть, що після того, як Алму відвідав ангел, він працював над тим, щоб отримати свідчення. Кілька разів повільно прочитайте Алма 5:46 та попросіть дітей послухати, що робив Алма і як він дізнався про істину. (Вам, можливо, потрібно буде пояснити, що поститися означає не їсти і не пити).

  • Покажіть зображення того, що поступово росте і про це потрібно постійно піклуватися, наприклад: зображення рослини або дитинчати тварини. Попросіть дітей розповісти про те, як ми піклуємося про них і допомагаємо їм зростати. Нагадайте їм, що ми маємо також постійно піклуватися про наші свідчення.

  • Візьміть порожню повітряну кульку, яка буде представляти свідчення, та надувайте її кожного разу, коли ви розповідаєте щось, що допомагає рости свідченню. Зав’яжіть кульку та передайте її по класу, просячи дітей сказати щось одне, що вони можуть робити, аби допомогти їхнім свідченням зростати. Запропонуйте дітям намалювати себе, коли вони роблять те, що зміцнює їхнє свідчення.

Зображення
два хлопчика з дитинчам тварин

Коли ми приймаємо євангелію, це подібно до того, наче ми починаємо нове життя.

Алма 7:10--13

Спаситель взяв на Себе мої гріхи, мій біль і мої недуги.

Істини в Алмі 7:10--13 можуть допомогти дітям дізнатися, що Ісус Христос піклується про них і може їм допомогти.

Вправи на вибір

  • Покажіть дітям ілюстрацію із зображенням Ісуса. Поясніть, що Він знає, як це---відчувати біль, сум або бути наляканим. Прочитайте кілька слів з Алма 7:11--13, які описують, що Спаситель вистраждав, та поясніть слова, які діти можуть не розуміти. Зазначте, що Ісус може допомогти нам та втішити нас, коли нам сумно. Розкажіть, як Спаситель допоміг вам та втішив вас.

  • Запропонуйте дітям розказати про свій досвід, коли вони були хворими або у них щось боліло або були інші проблеми, які засмучували їх. Свідчіть, що Спаситель страждав від цього також і знає, як нам допомогти.

Алма 7:19--20

Шлях назад до Небесного Батька та Ісуса Христа є прямим.

Як, використовуючи опис Алми шляху назад до Небесного Батька, ви можете допомогти дітям навчитися робити правильний вибір?

Вправи на вибір

  • Прочитайте дітям Алма 7:19 та поясніть, що коли ми робимо хороший вибір, ми знаходимося на шляху, що веде назад до Небесного Батька. Наведіть дітям кілька прикладів вибору дій (наприклад, бути недобрим до членів родини або служити їм). Попросіть їх сказати вам, чи вибір хороший і веде назад до Бога або він поганий і відводить від Нього.

  • Прочитайте Алма 7:20 та допоможіть дітям зрозуміти слова у цьому вірші, які описують путь назад до Бога. Намалюйте на дошці прямий шлях від нас до Небесного Батька. Потім намалюйте перекручений шлях, який включає тупики і який відводить від Бога. Попросіть дітей пальцями провести по двом шляхам від початку до кінця. Який шлях краще? Допоможіть їм подумати про хороший вибір, який допоможе їм залишатися на прямому шляху.

Зображення
піктограма “навчайте”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Алма 5:12–14, 27–28, 57; 7:14–24

Я маю народитися знову, а потім йти шляхом, що веде назад до Бога.

Як ви можете допомогти дітям зрозуміти, що означає народитися знову?

Вправи на вибір

  • Покажіть дітям фотографію немовля та запросіть їх поговорити про те, яким є немовля, коли воно щойно народилося. Попросіть когось із дітей прочитати Алма 5:14. Аби допомогти дітям зрозуміти, що це означає бути “народжен[ими] духовно від Бога”, попросіть їх подумати про те, яким був Алма молодший перед тим, як він став наверненим. Яким він став після того? (Див. Мосія 27:23--32 та Алма 36:12--24). Поясніть, що коли у нас є віра в Ісуса Христа, і ми живимо за Його євангелією, це подібно до того, як ми почали нове життя, наче немовля.

  • Прочитайте разом Алма 7:19 і поясніть, що коли ми народжуємося знову, то мусимо йти “на стежці, що веде до царства Бога”. Сховайте по всій кімнаті клаптики паперу з наступними посиланнями на Писання, написаними на них: Алма 5:12–13, 27–28, 57; 7:14–16, 23–24. Попросіть дітей знайти клаптики паперу, прочитати уривки з Писань та розказати, чого навчає кожний уривок про те, що ми мусимо робити, аби повернутися у присутність Бога.

Алма 5:14, 44--48

Я можу отримати моє власне свідчення через Святого Духа.

Алму відвідав ангел, але його свідчення “стало відомим [йому] через Святого Духа” (Алма 5:46).

Вправи на вибір

  • Прочитайте разом з дітьми Алма 5:44--46. Що робив Алма, аби отримати своє власне свідчення про євангелію? Дайте кожній дитині аркуш паперу і попросіть їх скласти план, аби робити щось одне на цьому тижні, щоб зміцнити своє свідчення.

  • Передавайте по класу дзеркало та нехай діти, поки ви читаєте Алма 5:14, подивляться на своє відображення. Що означає мати образ Спасителя на наших обличчях? Розкажіть про те, коли хтось сказав або зробив щось, що нагадало вам про Спасителя, та попросіть дітей зробити те саме.

Алма 7:10--13

Спаситель взяв на Себе мої гріхи, мій біль і мої недуги.

Коли ви вивчатимете Алма 7, обміркуйте, як ви можете сформувати віру дітей в Ісуса Христа, так щоб вони зверталися до Нього у своїх випробуваннях.

Вправи на вибір

  • Запропонуйте дітям прочитати Алма 7:11--13 і знайти, як страждав Ісус Христос. Вони, можливо, захочуть розказати про те, коли вони відчували біль, недуги або у них були випробування. Чому, відповідно до цих віршів, Спаситель бажав вистраждати все це? (Поясніть, що слово “succor” в англомовному виданні означає “допомогти”).

  • Розкажіть дітям про хворобу, травму або інше лихо, що сталося з вами, та запитайте, чи вони проходили через щось подібне. Прочитайте разом Алма 7:11--13 та вкажіть, що Ісус страждав за нас. Допоможіть дітям подумати про випадки, коли Спаситель переживав все це, наприклад, коли Його спокушали (див. Матвій 4:1--11) або коли Він страждав у Гефсиманії. Як нам допомагає знання про те, що Ісус розуміє наші труднощі? Свідчіть про владу Ісуса втішати, зціляти нас і допомагати нам.

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Заохочуйте вивчення вдома

Попросіть дітей розмістити зображення Ісуса там, де вони будуть часто його бачити, щоб нагадувати про те, що вони сьогодні дізналися про Нього.

Як покращити наше навчання

Вдосконалення вчителя, подібного до Христа. Як вчителю вам дуже важливо обміркувати способи, якими ви зможете підвищити свою здібність допомагати дітям зміцнити їхню віру в Небесного Батька і в Ісуса Христа. Ви можете використати запитання з особистого оцінювання на сторінці 37 посібника Навчати, як навчав Спаситель.