За Мною йдіть
15–21 червня. Aлма 13–16: “Увійти у покій Господа”


“15–21 червня. Aлма 13–16: “Увійти у покій Господа”, За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей. Книга Мормона. 2020 (2020)

“15–21 червня. Алма 13–16”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2020

Зображення
Алма й Амулек виходять з в’язниці

Ілюстрація: Алма та Амулек звільнилися з в’язниці, художник Ендрю Бослі

15–21 червня

Алма 13–16

“Увійти у покій Господа”

Натхнення, яке ви отримуєте, коли обдумуєте Писання, дорогоцінне. Ви можете показати, що цінуєте його, якщо запишете його і будете діяти на його основі.

Записуйте свої враження

З багатьох точок зору життя в землі Аммонійга було хорошим як для Амулека, так і Зизрома. Амулек був “людин[ою] не малої репутації” серед “багат[ьох] родичів і друзів” і мав “велике багатство” (Aлма 10:4). Зизром був “одним з найбільш обізнаних” серед законників і мав “багато справ” (Aлма 10:31). Потім Алма прибув до землі Аммонійга з божественним запрошенням покаятися й “увійти у покій Господа” (Aлма 13:16). Для Амулека, Зизрома та інших прийняття цього запрошення вимагало жертви і навіть призвело до майже нестерпних випробувань.

Але на цьому історія не закінчується. З Aлма 13–16 ми дізнаємося, що, зрештою, стається з тими, хто вірить “у силу Христа до спасіння” (Aлма 15:6). Іноді є звільнення, іноді---зцілення, а іноді життя не стає легшим. Але завжди “Господь приймає [Своїх людей] до Себе, в славі” (Aлма 14:11). Завжди Господь наділяє “силою, згідно з [нашою] вірою, яка [є] вірою в Христа” (Aлма 14:28). І завжди та “вір[а] в Господа” дає нам “надію, що [ми] отримає[мо] вічне життя” (Aлма 13:29). Коли ви будете читати ці розділи, ви можете знайти втішення в цих обіцяннях, і ви можете краще зрозуміти, що мав на увазі Алма, коли говорив про “покій Господа”.

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Aлма 13:1–19

Обряди священства допомагають мені отримати викуплення через Ісуса Христа.

Ви можете згадати, що Алма навчав у Aлма 12 про Божий план викуплення (див. Aлма 12:24–27). У 13 розділі він говорив про священиків, яких Бог висвятив “навчати цьому людей” (Aлма 13:1). Слова Алми відкривають багато важливих істин про священство. Ви можете спробувати знайти принаймні по одній такій істині у кожному вірші в Aлма 13:1–9. Ось кілька ідей, з яких можна почати:

Вірш 1:Священство також називають “чином [Божого] Сина” (див. також УЗ 107:1–4).

Вірш 2:Бог висвячує священиків, щоб допомогти людям дивитися на Його Сина для викуплення.

Вірш 3:Носії священства були підготовлені для виконання своєї відповідальності “до заснування світу”.

Що ще ви знаходите? Що ви відчуваєте стосовно священства, коли обдумуєте ці істини? Як обряди священства допомогли вам звертатися до Христа для викуплення?

Цікаво, що багато людей в землі Аммонійга були послідовниками Негора (див. Aлма 14:18, 15:15). Чим священники за чином Негора (див. Aлма 1:3–6) відрізнялися від священиків, висвячених “за чином Сина Божого” (УЗ 107:3), описаних Алмою? (Див. Aлма 13:1–19).

Див. також Дейл Г. Ренлунд, “Священство і спокутна сила Спасителя”, Ensign або Ліягона, лист. 2017, сс. 64–67.

Зображення
молоді чоловіки за причасним столом

Обряди священства допомагають нам дивитися на Ісуса Христа для викуплення.

Алма 13:3

Чи є носії священства єдиними людьми, “покликаними і підготовленими від заснування світу”?

Вчення Алми в Aлма 13:3 стосується конкретно носіїв священства. Але принцип, якому він навчав, що окремі особи отримують доручення і готуються виконувати їх “від заснування світу”---стосується всіх нас. Президент Спенсер В. Кімбол сказав: “У світі до нашого пришестя сюди відданим жінкам було дано певні завдання, а віддані чоловіки були передвисвячені на певні доручення у священстві. Хоч ми не пам’ятаємо подробиць, це не змінює славетної реальності того, на що ми у свій час погодилися” (Учення Президентів Церкви: Спенсер В. Кімбол [2006], с. 231, див. також УЗ 138:55–56).

Aлма 14

Іноді Бог дозволяє страждати праведним.

В Aлма 14 розповідається про праведних людей, які страждали і навіть померли через свою віру. Ви можете запитувати, як і багато людей, чому жахливі речі відбуваються з тими, хто намагається жити праведно. Ви можете не знайти всі відповіді на це складне запитання в Aлма 14, але багато чого можна дізнатися з реакції Алми та Амулека на ситуацію, в якій вони були. Чого їхні слова та дії навчають вас стосовно того, чому Господь іноді дозволяє страждання праведних людей? Що ви дізналися від них про те, як ставитися до переслідування?

Див. також Maтвій 5:43–44, Maрк 14:55–65, Римлянам 8:35–39, 1 Петра 4:12–14, Учення і Завіти 122:5–9.

Aлма 15:16, 18

Учнівство вимагає жертвування.

Може бути цікавим скласти список того, від чого відмовився Амулек, аби прийняти євангелію (див. Aлма 10:4–5, 15:16) і порівняти це зі списком того, що він отримав (див. Aлма 15:18, 16:13–15, 34:8). Чим ви готові пожертвувати для того, щоб стати більш відданим учнем?

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього сімейного вечора

Коли ви будете з вашою сім’єю читати Писання, Дух може допомогти вам зрозуміти, на яких принципах слід наголосити і які обговорити, в залежності від потреб вашої сім’ї. Ось кілька ідей.

Aлма 13

Вашій сім’ї може бути корисним звертати увагу на кожен випадок використання слова “покій” в Aлма 13. Які інші слова та ідеї зустрічаються поряд з цим словом? Що це допомагає нам зрозуміти стосовно того, що може означати “покій Господа”? Як це відрізняється від стану фізичного спокою?

Алма 13:10–12

Щоб допомогти вашій сім’ї уявити, чого навчають ці вірші, ви можете випрати щось разом, наприклад, білий одяг. Як ми почуваємося, коли ми брудні? Як ми почуваємося, коли знову стаємо чистими? Як ці почуття схожі на наші відчуття, коли ми грішимо, а потім каємося і стаємо знову чистими через Спокуту Спасителя?

Aлма 15:1–12

Що ми дізнаємося з досвіду Зизрома про силу Бога зміцнити і зцілити нас, навіть якщо ми робимо помилки? Яку роль відіграє священство у нашому прийнятті його сили і зцілення?

Aлма 16:1–10

Після читання цих віршів ви можете прочитати Aлма 9:4. Що ми дізнаємося, порівнявши те, що Зорам відчував щодо слів пророків, з тим, що відчував народ Аммонійга? Що ми робимо, аби бути вірними словам наших сучасних пророків?

Більше ідей щодо навчання дітей можна знайти у навчальному плані на цей тиждень у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Як покращити наше навчання

Завжди будьте готовими. Зручні для навчання моменти минають швидко, тому використовуйте їх, коли вони трапляються. Наприклад, якась трагедія у світі може стати нагодою для обговорення принципів з Aлма 14 стосовно того, чому Господь іноді дозволяє страждати невинним людям. (Див. Навчати, як навчав Спаситель, с. 16).

Зображення
Алма і Амулек у в’язниці

Aлма і Амулек у в’язниці, художник Гарі Л. Капп