За Мною йдіть
29 червня–5 липня. Aлма 23–29: Вони “ніколи не відпали”


“29 червня–5 липня. Алма 23–29: Вони “ніколи не відпали”, За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей. Книга Мормона. 2020 (2020)

“29 червня–5 липня. Алма 23–29”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2020

Зображення
Анті-нефій-легії закопують свою зброю

Анті-нефій-легії закопують свою зброю війни, художник Джоді Лівінгстон

29 червня–5 липня

Алма 23–29

Вони “ніколи не відпали”

Коли ви вивчаєте Aлма 23–29, які послання ви знаходите для себе і для вашої сім’ї? Чим ви можете поділитися на ваших уроках у Церкві?

Записуйте свої враження

Чи запитували ви себе коли-небудь, чи може людина дійсно змінитися? Можливо, ви непокоїтеся стосовно того, чи зможете подолати наслідки вашого неправильного вибору, чи позбутися своїх поганих звичок, або у вас є такі самі занепокоєння стосовно ваших близьких. Якщо це так, історія про анті-нефій-легіїв може вам допомогти. Ці люди були ворогами нефійців. Коли Аммон та його брати вирішили проповідувати їм євангелію, нефійці “насміхалися з [них] з презирством”. Вбити ламанійців, замість того, щоб їх навертати, здавалося їм більш підходящим рішенням. (Див. Aлма 26:23–25).

Але ламанійці змінилися через навертаючу силу Господа. Якщо колись вони були відомі як “закам’яніл[ий] і жорсток[ий] народ” (Aлма 17:14), то тепер вони “відзначалися своєю ревністю у ставленні до Бога” (Aлма 27:27). Насправді, вони “ніколи не відпали” (Aлма 23:6).

Можливо, у вас є неправильні традиції, які вам слід полишити, або відкласти “зброю своїх бунтів” (Aлма 23:7). Або вам, мабуть, просто треба бути трохи стараннішими у вашому свідченні і трохи менш схильними відпасти. Які б зміни вам не треба було зробити, в Алма 23–29 ви можете знайти надію на те, що через спокутну силу Ісуса Христа тривалі зміни можливі.

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Aлма 23:1–5

Коли діти Бога приймають євангелію, приходять великі благословення.

Коли цар ламанійців наказав, щоб слово Бога “не ма[ло] ніяких перешкод” серед його народу (див. Aлма 23:1–5), він відкрив двері до великих благословень для них. Коли ви будете читати Aлма 23–29, пошукайте ці благословення. Як ви можете переконатися, що слово Бога “не ма[є] перешкод” у вашому житті чи у вашій сім’ї?

Aлма 23–25, 27

Моє навернення до Ісуса Христа і Його євангелії змінює моє життя.

Ламанійці, яких відвідав Аммон та його брати, здавалися малоймовірними кандидатами для навернення, вони були у пастці традицій своїх батьків та власної злочестивості. Але багато хто з них прийняв євангелію Ісуса Христа і зробив значні зміни у своєму житті. Як символ цього навернення ці ламанійці називали себе анті-нефій-легіями. (Значення слова “анті” у цьому випадку не те саме, що “анти” у слові “антихрист”).

Обміркування навернення цих ламанійців може змусити вас замислитися над вашим власним наверненням “до Господа” (Aлма 23:6). Одним із способів вивчати ці розділи може бути пошук того, як навернення анті-нефій-легіїв змінило їхні життя. Наступні вірші можуть допомогти вам почати.

Коли ви думаєте про зміни в анті-нефій-легіях, подумайте, як ваше власне навернення до Христа змінює вас. Що, за вашими відчуттями, вам треба ще змінити, щоб євангелія мала більшу силу у вашому житті?

Aлма 23:6–7

Алма 23:17–18

Алма 24:11–19

Aлма 25:13–16

Aлма 27:26–30

Aлма 24:7–19, 26:17–22

Бог милосердний.

У той час, як гріхи, які мали подолати Аммон та анті-нефій-легії, з великою вірогідністю дуже відрізнялися від будь-чого у вашому житті, ми всі покладаємося на милість Бога. Що ви знаходите в Aлма 24:7–19 і 26:17–22 такого, що допомагає вам зрозуміти Його милість? Коли ви читаєте, ви можете подумати про наступне: як вас запрошували каятися, який у вас є досвід щодо покаяння, як ви намагалися уникнути повторення гріхів і які благословення прийшли до вас через покаяння. Коли ви читаєте ці вірші з такими думками, що ви дізнаєтеся про милість Бога у вашому житті?

Aлма 2629

Служіння Господу приносить радість.

Попри їхній різний досвід, Аммон та Алма висловлювали подібні почуття стосовно свого місіонерського служіння. Ви можете прочитати Aлма 26 та 29 і порівняти ці розділи. Які подібності ви помічаєте? Які слова та фрази повторюються? Що ви можете дізнатися від Аммона та Алми стосовно того, як знайти істинну радість попри ваші випробування? (Для того, щоб згадати, які випробування були в Алми, перегляньте заголовки до розділів Aлма 5–16. Для того, щоб згадати випробування Аммона та його братів, перегляньте заголовки до розділів Aлма 17–28).

Aлма 26:5–7

Що таке снопи і житниці?

У час збирання врожаю зерно часто збирають у жмути, які називають снопами, і розміщають у сховища, які часто називають житниці. Старійшина Девід А. Беднар поділився інтерпретацією символізму в Aлма 26:5: “У цій аналогії снопи представляють членів Церкви, які нещодавно охристилися. Житниці---це святі храми” (“З честю зберігати ім’я і положення”, Ensign або Ліягона, трав. 2009, с. 97). Подумайте, чого аналогія з Aлма 26:5–7 навчає вас про важливість храмових завітів.

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього сімейного вечора

Коли ви будете з вашою сім’єю читати Писання, Дух може допомогти вам зрозуміти, на яких принципах слід наголосити і які обговорити, в залежності від потреб вашої сім’ї. Ось кілька ідей.

Aлма 24:6--19

Чому анті-нефій-легії закопали свою зброю “глибоко в землю”? (Алма 24:16). Членам сім’ї може сподобатися написати на аркушах паперу те, що вони б хотіли подолати або кинути. Потім вони можуть вирити ямку і закопати папірці.

Aлма 24:7–12

Вивчення цих віршів може допомогти членам вашої сім’ї зрозуміти чудовий дар покаяння. Що анті-нефій-легії робили, аби покаятися у своїх гріхах? Як Господь допоміг їм покаятися? Що ми можемо дізнатися з цього прикладу?

Алма 24:20–27

Що ми бачили такого, що свідчить про істинність проголошення Мормона: “Отже ми бачимо, що Господь діє різними шляхами для спасіння Свого народу”? (Алма 24:27).

Алма 26:2

Що відповіла би ваша сім’я на запитання Аммона в Aлма 26:2? Ви можете зробити перелік їхніх відповідей на великому аркуші паперу і повісити його там, де всі зможуть його побачити. Заохочуйте членів сім’ї додавати до нього пункти, коли вони згадуватимуть інші благословення, якими Бог “нас нагородив”.

Алма 29:9

Яким чином Аммон та Алма були знаряддям у руках Бога? Ви можете подивитися на інструменти і знаряддя, які є у вашій домівці, та обговорити, як кожне з них допомагає вашій сім’ї. Як це допомагає вам зрозуміти, як кожен з нас може бути “знаряддям у руках Бога”?

Більше ідей щодо навчання дітей можна знайти у навчальному плані на цей тиждень у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Як покращити наше навчання

Використовувати різноманітність. Різноманітність у підході до сімейного вивчення Писань може допомогти членам сім’ї зберігати зацікавленість та активніше залучатися. Наприклад, після того, як член сім’ї прочитає вірш, він чи вона може попросити інших членів сім’ї переказати щойно прочитане своїми словами.

Зображення
Анті-нефій-легії закопують свою зброю

Ілюстрація: Анті-нефій-легії закопують свою зброю, художник Дан Бурр