Семінарія
Мороній 7:44–48: “Чиста любов Христа”


“Мороній 7:44–48: “Чиста любов Христа”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“Мороній 7:44–48”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

Мороній 7:44–48

“Чиста любов Христа”

Зображення
Спаситель обіймає маленьку дитину

Подумайте про випадки, коли ви відчували любов, подібну до Христової. Що у вашому житті змінила любов, подібна до Христової? Мороній записав закінчення проповіді свого батька, Мормона, проголошеної в синагозі багато років тому. Мормон навчав, як “сприйняти все добре” (Мороній 7:20, 25), особливо милосердя, “чисту любов Христа” (Мороній 7:47). Цей урок покликаний допомогти вам зрозуміти, що таке милосердя, і прагнути до нього у своєму житті.

Любов, подібна до Христової

Якщо можливо, подивіться або прочитайте хоча б одну з наведених нижче історій про те, як хтось простягнув руку допомоги в любові. Поміркуйте, що може змінити любов, подібна до Христової.

  • Маленький хлопчик щиро допомагає іншій дитині, яка потребує допомоги. Перегляньте відео “The Coat (Пальто)” (2:07), доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org.

  • Двоє хлопців вирішують не сміятися над незнайомцем, а допомогти йому. Перегляньте відео “Gordon Hinckley: Lessons I Learned as a Boy (Гордон Хінклі: уроки, яких я навчився, коли був хлопчиком)” (4:04), доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org.

  • Група молодих жінок проявляє доброту й милосердя до студентки з обмеженими можливостями. Перегляньте відео “Милосердя: Зразок для вірних” (4:50), доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org.

  • Чому, на вашу думку, любов, подібна до Христової, може мати такий потужний вплив на наше життя?

  • Хто став прикладом любові, подібної до Христової, у вашому житті?

І Мормон, і апостол Павло навчали, що розвиток любові, подібної до Христової, є важливим для нашого особистого розвитку (див. Мороній 7:44; 1 Коринтянам 13:2). Щоб визначити, наскільки добре ви розвиваєте в собі любов, подібну до Христової, подумайте, наскільки правдивими є наведені далі твердження для вас за шкалою від 1 до 5 (1 = повністю хибне; 5 = повністю правдиве):

  • Я стараюся допомагати й служити іншим, особливо коли в них виникають труднощі або опускаються руки.

  • Я стараюся бути доброю, терплячою людиною й прощати інших, навіть якщо з ними важко ладнати.

  • Коли це доречно, я кажу іншим, що люблю їх і турбуюся про них.

Вивчаючи Мороній 7, попросіть Господа допомогти вам розуміти милосердя й прагнути до нього.

Проповідь Мормона про милосердя

Наприкінці свого літопису Мороній додав проповідь, яку його батько, Мормон, виголосив тим, хто є “миролюбними послідовниками Христа” (Мороній 7:3). Мормон навчав принципів любові, виконання яких могло б запобігти знищенню нефійців. Ці вчення також були важливими для Моронія, який був свідком жорстокого знищення нефійців ламанійцями й багато років блукав на самоті.

Прочитайте Мороній 7:47 і позначте фразу, яка описує любов, про яку навчав Мормон.

Ісус Христос подав нам досконалий приклад того, як треба любити інших людей. Прочитайте Мороній 7:45–48 і знайдіть фрази, які (1) докладніше описують милосердя, або як любити, як Спаситель, і (2) посилюють ваше бажання розвивати милосердя у своєму житті.

Мороній 7:45–48 є доктринальним уривком для опанування. Ви можете позначати доктринальні уривки для опанування якось по-особливому, щоб потім їх було легко знайти. На наступному уроці у вас буде можливість попрактикуватися в застосуванні вчення, зазначеного в цьому уривку, відповідаючи на запитання або розбираючи навчальні ситуації.

Розгляньте такі визначення:

  • “довго терпить” = терпляче переносить випробування

  • “не заздрить” = не відчуває заздрості до інших

  • “не чваниться” = є смиренним

  • “не шукає для себе” = ставить Бога й потреби інших вище власних інтересів

  • “легко не дратується” = не гнівається одразу

  • “вірить усьому” = приймає всю істину

Можна позначити уривок, починаючи з фрази “милосердя ніколи не минає” у вірші 46 до фрази “воно існує вічно” у вірші 47. Старійшина Джеффрі Р. Холланд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

“Життя повне страхів і невдач. Інколи справи йдуть шкереберть. Іноді люди підводять нас, або стан економіки, бізнесу чи становище у державі перетворюються на несприятливі для нас. Але одне в часі і вічності не підведе нас — це чиста любов Христа” (Jeffrey R. Holland, Christ and the New Covenant: The Messianic Message of the Book of Mormon [1997], 337).

  • Чому, на вашу думку, чиста любов Христа ніколи не зрадить нас?

  • Чому любов Спасителя може допомогти нам так, як ніщо інше?

Президент Томас С. Монсон (1927–2018) докладно навчав про милосердя. Якщо можливо, перегляньте відео “Charity Never Faileth (Милосердя ніколи не минає)”, доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org, з часового коду 15:05 до 17:22. Або прочитайте послання, починаючи зі слів “Мати милосердя” і закінчуючи словами “не піддатися імпульсу розділяти інших на категорії” (“Милосердя ніколи не минає”, Ensign або Ліягона, лист. 2010, с. 124). Знайдіть додаткові фрази, які Президент Монсон використав, щоб описати чисту любов Христа.

Ваші запитання про милосердя

Які запитання ви маєте щодо того, що таке милосердя або як наповнитися цією любов’ю?

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Щоб відповісти на ваші запитання, зробіть запропоноване далі.

    1. Дослідіть такі вчення Спасителя про любов і милосердя: Матвій 5:43–44; Матвій 22:37–40; Іван 15:12.

    2. Згадайте історію з Писань, у якій Спаситель показав приклад милосердя. Знайдіть і прочитайте приклад, який вам спав на думку, або скористайтеся одним із таких:

      1. Спаситель їв із митарями й грішниками (див. Матвій 9:10–13). (Митар збирав податки для римлян, які в той час завоювали Ізраїль.);

      2. Спаситель врятував і повчав жінку, схоплену в перелюбі (див. Іван 8:1–11);

      3. Спаситель зазнав страждань, спокутував гріхи за всіх людей і помер за них (див. Лука 22:41–44; 23:33–34; 1 Нефій 19:9; Учення і Завіти 19:16–19);

      4. Спаситель зцілив і благословив народ Америки (див. 3 Нефій 17:5–12, 21–24).

    3. Пригадайте випадки, коли ви відчували чисту любов, яку Небесний Батько та Ісус Христос виявляють до вас, або коли ви відчували милосердя до когось іншого.

Як здобувати й виявляти милосердя

Можна позначити у примірниках Писань заклик Мормона “молитися Батькові з усією енергією вашого серця, щоб вас було сповнено цією любов’ю” (Мороній 7:48).

  • Яким чином, на вашу думку, молитва до Небесного Батька може допомогти нам сповнитися милосердям?

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Підготуйте реалістичну навчальну ситуацію, у якій відповідь підлітка продемонструє, чи сповнений він милосердя. Дайте відповіді на наведені далі запитання так, ніби ви опинилися в цій ситуації.

    • Як ви можете виявити любов, подібну до Христової, у цій ситуації, беручи за основу те, що ви дізналися з Мороній 7:45, 47–48 і прикладу Спасителя?

    • Як щира молитва допоможе вам відповісти з любов’ю в цій ситуації?

    • Які труднощі можуть вас спіткати, коли ви намагатиметеся застосувати вивчене? Як ви можете діяти з вірою навіть за наявності цих труднощів?

Запишіть, що б ви хотіли зробити, щоб краще зрозуміти й розвинути милосердя як рису вашого характеру.