Семінарія
Мороній 7:1–19: “Шукати старанно у світлі Христа”


“Мороній 7:1–19: “Шукати старанно у світлі Христа”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“Мороній 7:1–19”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

Мороній 7:1–19

“Шукати старанно у cвітлі Христа”

Зображення
натовп слухає Христа

Інколи важко зрозуміти, що правильно, а що — ні. Проте Бог надав нам допомогу. Мороній, використовуючи слова свого батька, заохочував нас за допомогою світла Христа відрізняти добро від зла. Цей урок допоможе вам покладатися на Ісуса Христа, щоб розрізняти добро і зло.

Який із квадратів світліший?

Погляньте на зазначене далі зображення та визначте, який із двох сірих квадратів світліший.

Зображення
оптична ілюзія з сірими квадратами на білих і чорних лініях

Чи здивувалися б ви, якби дізналися, що обидва сірих квадрати мають однаковий відтінок? Ваш мозок вважає, що два сірі квадрати мають різний відтінок через те, що вони оточені світлими або темними тонами.

Як і в цій ілюзії, у нашому житті можуть виникати ситуації, у яких нам важко обрати правильне рішення. Ісая передбачав, що в останні дні деякі люди “зло називають добром, а добро злом, [і] ставлять темноту за світло, а світло за темряву” (Ісая 5:20; див. також 2 Нефій 15:20).

Обдумайте запропоновані далі запитання.

  • Як ви розумієте, що є правильним, а що — ні?

  • Наскільки ви впевнені в тому, що можете відрізнити добро від зла? Чому?

Оберіть щось, що ви хотіли б чіткіше визначити, що є добрим, а що — поганим. Наприклад, хтось може вважати, що музика, яку він чи вона слухає, є гарною, однак батьки цієї людини можуть не погодитися з нею. Хто має рацію? Серед інших прикладів може бути ухвалення рішення про те, яку позицію зайняти в суспільному питанні, при виборі друзів, хобі тощо.

Навчаючись сьогодні, шукайте те, що може допомогти вам зрозуміти, є щось хорошим чи ні.

Різниця між добром і злом

Мороній, як і Ісая, бачив наш час (див. Мормон 8:35). Він дав нам поради у Книзі Мормона. Пояснивши, як важливо робити добрі справи зі щирими намірами (див. Мороній 7:1–11), він записав слова, якими його батько, Мормон, навчав членів Церкви розрізняти добро й зло.

Прочитайте Мороній 7:12–17 і позначте те, що ви знайдете щодо кожного твердження, наведеного нижче.

  1. Яким чином ми можемо зрозуміти, що щось є добрим

  2. Яким чином ми можемо зрозуміти, що щось є зле

  3. Що робить Спаситель, аби допомогти нам

  • Як би ви підсумували розглянуті принципи, беручи за основу те, що ви знайшли в цих віршах?

У Мороній 7:12–17 ми можемо дізнатися, що все, що походить від Бога, спонукає нас творити добро, вірити в Ісуса Христа, любити Бога й служити Йому. З іншого боку, усе, що є злим, спонукає нас грішити, відрікатися від Ісуса Христа або протистояти Богові.

Щоб зрозуміти вчення Мормона, припустімо, що людина переконана, що вона слухає чудову музику й користується телефоном та іншими технологіями належним чином, але її батьки або провідники не згодні з цим.

  • Про що ця людина могла б запитати себе, щоб зрозуміти, чи є її музика й використання технологій чимось добрим, якщо взяти за основу істини, які ви визначили?

Ось деякі приклади.

  • Коли я слухаю музику або використовую мій телефон і технології, це…

    • …спонукає мене робити щось хороше чи грішити?

    • …заохочує мене робити те, що зробив би послідовник Ісуса Христа, чи до протилежного?

    • …допомагає мені любити чи не любити те, що від Бога?

Зверніть увагу, що, можливо, вам доведеться поміркувати про окремих музикантів чи певні пісні, а також про певні додатки, ігри чи медіа. Крім цього, важливим фактором може бути кількість часу, який ви витрачаєте на певну діяльність.

Світло, яке допомагає вам бачити

Можливо, ви помітили, що в деяких ситуаціях буває важко визначити, що правильно, а що — ні.

Уявіть, що ви намагаєтеся роздивитися або оцінити щось у темряві. А потім припустіть, що ви можете ввімкнути світло або скористатися ліхтариком.

Зважаючи на ці образи, зверніть увагу на фрази у вірші 16, які демонструють, як Спаситель допомагає нам.

Прочитайте наведені далі слова президента Генрі Б. Айрінга, з Першого Президентства, які допоможуть вам зрозуміти світло Христа:

“Кожній дитині Небесного Батька, народженій у цьому світі, дається при народженні — як вільний дар — світло Христа. Ви вже відчували його. Це відчуття того, що є правильним, а що неправильним, що є істинним, а що — ні. Воно було з вами від початку вашої подорожі у житті…

Ви щодня і майже щогодини робите вибір, який або допомагатиме вам йти у світлі, або буде відводити вас у темряву” (Генрі Б. Айрінг, “Ходіть у світлі Господньому”, Ensign або Ліягона, трав. 2008, сс. 123–124).

  • Що ви дізналися про світло Христа?

Для отримання додаткової інформації про світло Христа див. розділ “Light of Christ (Світло Христа)”, статті на євангельські теми на сайті topics.ChurchofJesusChrist.org.

Прочитайте Мороній 7:18–19 і знайдіть додаткові поради Мормона про те, як розрізняти між добром і злом.

  • Що, на вашу думку, означає “шукати старанно у світлі Христа”?

  • Яким чином приклад і вчення Спасителя можуть стати для нас світлом у наш час, яке допоможе нам належним чином судити про те, що правильно, а що — ні?

  • Які ще є способи почути Його слова й відчути, як Він скеровує нас?

Застосування вивченого

Пригадайте ситуацію, про яку ви думали раніше, коли вас просили поміркувати щодо того, у чому ви б хотіли мати змогу краще розрізняти добре і зле. Подумайте з молитвою кілька хвилин про те, як ви можете використати принципи, про які ви дізналися сьогодні, щоб визначити, є це правильним чи неправильним. Спробуйте шукати старанно у світлі Христа, коли роздумуватимете над цією ситуацією. Запишіть свої думки у ваших щоденниках для навчання.

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Напишіть відповідь на одне з наведених далі запитань.

    • Що з того, чого ви сьогодні навчилися, може допомогти вам покращити вашу здатність обирати між правильним і неправильним?

    • У яких двох-трьох сферах життя, на вашу думку, вам стала б у пригоді здатність впевнено відрізняти добро від зла? Чому?