Семінарія
Мороній 1: я не зречуся Христа


“Мороній 1: я не зречуся Христа”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“Мороній 1”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

Мороній 1

Я не зречуся Христа

Зображення
Мороній

Бути послідовником Ісуса Христа ніколи не було легкою справою. Ближче до кінця Книги Мормона пророк Мороній зазначив, що послідовників Христа чекала смерть, якщо вони не відрікалися від Спасителя (див. Мороній 1:2). Оскільки Мороній відмовився відректися від Ісуса Христа, він був змушений блукати, де тільки міг, і ховатися від ламанійців. Напевно, вам теж доводилося почуватися самотніми, коли ви намагалися жити за своєю вірою й залишатися вірними Спасителю та Його Церкві. Цей урок допоможе мотивувати вас завжди слідувати за Ісусом Христом і не відрікатися від Нього.

Подолання спротиву

На хвилинку замисліться над тим, як ви звикли діяти, коли вас оточують люди, які можуть не поділяти ваших норм або вірувань про Бога.

Зображення
зелений, жовтий, помаранчевий і червоний квадрати

Кольори на цій таблиці допоможуть вам уявити різні рівні спротиву, з якими може зіткнутися учень Ісуса Христа. Зелений колір може означати відсутність спротиву. Жовтий і помаранчевий можуть свідчити про зростаючий рівень спротиву, а червоний — про найбільший спротив.

Президент Томас С. Монсон (1927–2018) у молодості служив у війську та був свідком багатьох мужніх вчинків. Він поділився наведеним далі прикладом.

Поміркуйте, який колір ви б обрали, щоб зобразити рівень спротиву, з яким зіткнувся цей молодий чоловік. Як, на вашу думку, ви б діяли в аналогічній ситуації?

“Один з них, який мені ніколи не забути, — приклад тихої сміливості 18-річного моряка, не нашої віри, який не був надто гордим, щоб молитися. З 250 членів екіпажу він єдиний щовечора ставав на коліна біля своєї койки, інколи під глузування задирак і жарти невіруючих. Опустивши голову, він молився Богу. Він ніколи не вагався. Він ніколи не втрачав мужності. Він мав сміливість” (Томас С. Монсон, “Будь сильний та відважний”, Ensign або Ліягона, трав. 2014, с. 67).

  • Що вас вразило в цьому прикладі?

  • Які складнощі, на вашу думку, виникають на шляху того, хто намагається завжди йти за Ісусом Христом? Що допомагає вам у цьому?

Перелічіть декілька інших ситуацій, у яких під час слідування за Ісусом Христом можуть виникати складнощі. Спробуйте уявити певні деталі й поміркуйте, який колір у таблиці найкраще відповідає кожній ситуації.

Безумовно, набагато легше лише говорити про нашу відданість Ісусу Христу, ніж діяти в той момент, коли перед нами постає випробування. Під час навчання прагніть знайти мотивацію, необхідну для того, щоб залишатися вірними своїй вірі в Ісуса Христа й нормам Його відновленої Церкви.

На Моронія полюють ламанійці

Коли Моронію було доручено вести й зберігати записи нефійського народу, він також зіткнувся зі спротивом.

Прочитайте Мороній 1:1–4 і поміркуйте, як ви оцінюєте спротив, з яким зіткнувся Мороній.

Щоб краще уявити, яким могло бути життя Моронія, ви також можете подивитися відео “Мороній запрошує всіх прийти до Христа” з часового коду 0:00 до 3:59, доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org.

  • Наскільки сильним був спротив, який довелося долати Моронію?

  • Чого ми можемо навчитися з прикладу Моронія?

Одна з істин, які ми можемо засвоїти, полягає в тому, що ми здатні бути вірними Ісусу Христу за будь-яких обставин і не зрікатися Його.

  • Чому нам важливо бути вірними або відданими Ісусу Христу?

  • Який досвід, на вашу думку, допоміг Моронію бути таким вірним Ісусу Христу?

  • Що з того, що ви знаєте про Ісуса Христа, може спонукати вас не відрікатися від Нього?

Ви можете позначити слова Моронія у вірші 3. Ви також можете записати своє ім’я поруч з іменем Моронія, щоб змотивувати себе завжди слідувати за Ісусом Христом.

Розгляньте наведені нижче приклади людей, які залишалися вірними Богу в складних обставинах.

Вияв нашої відданості

  • Коли ви або хтось із ваших знайомих виявляли відданість Христу в складних життєвих обставинах?

  • Чи є такі обставини, за яких ви стикаєтеся зі спротивом через те, що слідуєте за Ісусом Христом?

  • Що ви можете робити, щоб залишатися вірними Ісусу Христу за таких обставин?

  1.  Виконайте запропоноване далі завдання.

    Для узагальнення того, чого ви навчилися на цьому уроці, зробіть плакат або розмістіть публікацію в мережі, яка зможе мотивувати вас та інших залишатися вірними Христу за будь-яких обставин. Додайте до нього послання з Писань, яке може надихнути вас бути вірними Ісусу Христу й не відрікатися від Нього. Ви можете створити свій плакат або публікацію за зразком матеріалів із журналу Заради зміцнення молоді. Ось один приклад:

Зображення
плакат про Спокуту Ісуса Христа

Ви можете почати з пошуку зображення в розділі “Image Collections (Бібліотека медіаматеріалів)” на сайті www.ChurchofJesusChrist.org/media або створити власну ілюстрацію, яка допоможе розкрити ваше послання. Далі знайдіть уривок із Писань, який можна поєднати з малюнком. Ви можете використати вірш з Мороній 1, вірш із Писань, який знайдете самостійно, або щось із зазначеного нижче.