Семінарія
Мороній 4–5: причастя


“Мороній 4–5: причастя”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“Мороній 4–5”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

Мороній 4–5

Причастя

Зображення
причасні хліб і вода

Як члени Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів ми запрошені брати участь у священних обрядах і укладати завіти з нашим Небесним Батьком. Коли ми намагаємося дотримуватися наших завітів, Небесний Батько благословляє нас. Обрядом, у якому ми беремо участь найчастіше, є причастя. Цей урок допоможе вам дотримуватися завіту, який ви укладаєте, коли причащаєтеся, щоб ви могли завжди мати поруч Дух Господа.

Чому ви ходите до Церкви?

Сестра Шеріл А. Есплін, колишня радниця у генеральному президентстві Початкового товариства, поділилася запитанням, яке син поставив своєму 96-річному батькові: “Тату, чому ти ходиш до Церкви? Ти погано бачиш, погано чуєш, тобі важко ходити. Чому ти ходиш до Церкви?” (“Причастя — оновлення душі”, Ensign або Ліягона, лист. 2014, с. 14).

  • Що, на вашу думку, міг би відповісти на це запитання батько?

“Батько відповів: “Заради причастя. Я ходжу причащатися” (Шеріл А. Есплін, “Причастя — оновлення душі”, с. 14).

  • Що з того, що ви знаєте про причастя, могло би спонукати батька відповісти саме так?

  • Наскільки важливим є для вас причастя? Чому?

  • Які зусилля ви докладаєте, щоб причастя було для вас важливою подією?

У свій літопис Мороній додав молитви, які Ісус Христос раніше надав нефійцям для проведення причастя (див. Мороній 4:1–2). Вивчаючи ці молитви в Мороній 4–5, прислухайтеся до спонукань, щоб дізнатися, що ви можете зробити, щоб дотримуватися завітів, які ви укладаєте під час причастя.

Причастя

Причащаючись, ми укладаємо завіт із Небесним Батьком, а також поновлюємо завіти, які уклали під час хрищення (див. Мосія 18:8–10; Учення і Завіти 20:37). “Завіт — це священна угода між Богом і людиною або групою людей. Бог встановлює певні умови й обіцяє благословляти нас, коли ми дотримуємося цих умов” (Статті на євангельські теми, “Covenant (Завіт)”, ChurchofJesusChrist.org).

Скопіюйте у свої щоденники для навчання наведену далі таблицю. Заповніть перший стовпчик, використовуючи інформацію з Мороній 4:3.

Завіт причастя

Що я обіцяю робити

Способи дотримання моїх обіцянь

  • Як би ви узагальнили те, що ми обіцяємо робити, коли приймаємо хліб?

Ось один із способів, як підсумувати нашу частину завіту причастя: приймаючи причастя, ми обіцяємо бути готовими взяти на себе ім’я Спасителя, завжди пам’ятати Його й дотримуватися Його заповідей.

  • Що, на вашу думку, означає бути готовим взяти на себе ім’я Спасителя?

Президент Генрі Б. Айрінг, з Першого Президентства, пояснював:

“Ми обіцяємо взяти на себе Його ім’я. Це означає, що ми повинні вважати, що належимо Йому. Ми будемо ставити Його на перше місце в житті. Ми будемо хотіти того, чого хоче Він, а не того, чого хочемо ми або чого вчить нас хотіти світ” (Henry B. Eyring, “That We May Be One”, Ensign, May 1998, 67).

  • Як ви можете відповідальніше взяти на себе ім’я Спасителя?

  • Як те, що ми беремо на себе ім’я Спасителя, може допомогти нам стати схожими на Нього?

У другому стовпчику таблиці вкажіть ідеї того, як ми можемо намагатися виконувати кожне з наших зобов’язань.

Щоб Його Дух міг завжди бути з нами

Зображення
молода жінка приймає причастя

Прочитайте Мороній 4:3 та 5:2, шукаючи подібності й відмінності між молитвою благословення хліба і вина (води).

  • Що спільного ви знайшли?

  • Що робитиме Небесний Батько, якщо ми дотримуватимемося завіту, який укладаємо під час причастя?

Один із принципів, який ми вивчили, полягає в тому, що, якщо ми дотримуємося завіту, який укладаємо під час причастя, то завжди матимемо Дух Господа поруч.

  • Замисліться над тим, як ваша готовність виконувати наведені тут обіцяння допоможе вам бути гідними того, щоб Дух Господа завжди був з вами:

    • брати ім’я Спасителя на себе;

    • завжди пам’ятати Його;

    • виконувати Його заповіді.

  • Яку користь ви отримаєте, якщо завжди матимете Святого Духа поруч з вами?

Президент Даллін Х. Оукс, з Першого Президентства, навчав, як ми можемо ставитися до причастя і мати благословення від дотримання причасних завітів. Прочитайте наведене далі висловлювання або подивіться відео “The Aaronic Priesthood and the Sacrament (Священство Ааронове і причастя)” з часового коду 6:48 до 7:22 на сайті ChurchofJesusChrist.org.

“Нам заповідано покаятися в наших гріхах і прийти до Господа зі скрушеним серцем і впокореним духом та приймати причастя відповідно до його завітів. Коли ми поновлюємо в такий спосіб наші завіти хрищення, Господь поновлює очищувальну дію нашого хрищення. Завдяки цьому ми очищуємося й можемо завжди мати поруч Його Дух. Про важливість цього свідчить заповідь Господа, згідно з якою ми маємо приймати причастя щотижня (див. Учення і Завіти 59:8–9)” (Dallin H. Oaks, “The Aaronic Priesthood and the Sacrament”, Ensign, Nov. 1998, 38).

Дотримання завіту причастя

Подумайте про свої зусилля, спрямовані на дотримання обіцянь, які ви даєте, коли причащаєтеся. Що вам добре вдається? Що можна покращити?

Виберіть одне або кілька обіцянь, на яких ви хотіли б зосередитися. Напишіть нижче щось конкретне, що ви можете зробити. Ви, можливо, захочете поміркувати над цим наступного разу, коли причащатиметесь.

Приділіть увагу тому, як дотримання ваших завітів допомагає вам мати Святого Духа з вами, і вкажіть, як змінилося завдяки цьому ваше життя.

  1. Щоб підсумувати вивчене, напишіть невеликий абзац з описом завіту, який ви укладаєте, коли причащаєтесь, і способів його дотримання. Укажіть, яким благословенням для вашого життя буде постійне перебування Святого Духа з вами.