Семінарія
Мороній 2–3: влада священства


“Мороній 2–3: влада священства”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“Мороній 2–3”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

Мороній 2–3

Влада священства

Зображення
дівчинку конфірмують

Справжня влада священства, яка походить від Бога, важлива в Церкві Спасителя. У деяких з останніх слів, звернених до майбутніх поколінь, Мороній навчав про повноваження здійснювати обряди священства. Так він зберіг важливі істини про те, як використовується священство. Цей урок допоможе вам зрозуміти владу священства в Церкві Спасителя.

Чи втрачали ви коли-небудь щось важливе для вас? Протягом Великого Відступництва було втрачено багато простих і цінних істин (див. 1 Нефій 13:26–29, 32). Книга Мормона допомагає відновити багато з цих істин.

“У пригоді”

Мороній був одним з останніх носіїв священства свого розподілу на Американському континенті. Він знав, що після його смерті важливі знання про Церкву Спасителя і Його владу священства будуть втрачені. Одними з останніх слів Мороній написав ті, які, на його думку, могли б стати “у пригоді” для майбутніх поколінь (Мороній 1:4). Він писав про владу священства й таїнства, доступні тільки в Церкві Спасителя.

Коли воскреслий Спаситель відвідав нефійців, “Він торкнувся рукою Своєю учнів, яких Він обрав” і “надав їм владу надавати Святого Духа” (3 Нефій 18:36–37). Мороній додав до свого свідчення частину настанов Спасителя дванадцятьом нефійським учням про те, як надавати дар Святого Духа.

Повноваження дарувати Святого Духа

Прочитайте Мороній 2:1–3 і знайдіть, що, за вченням Моронія, може для нас бути у пригоді.

  • Що, на вашу думку, з того, що ви знайшли в цих віршах, може бути для нас у пригоді чи цінним?

  • Опираючись на те, що ви вже знаєте, скажіть, яка влада священства необхідна для надання дару Святого Духа?

  • Про які істини ми дізнаємося з Мороній 2?

Одна з істин полягає в тому, що носії Мелхиседекового священства надають дар Святого Духа охрищеним членам Церкви через рукопокладання.

Зображення
піктограма, записуйте
Зображення
піктограма, записуйте
  1. Дайте відповіді принаймні на два з наведених далі запитань.

    • Чому, на вашу думку, обряд дарування Святого Духа є таким важливим? (Про події, які описують це, можна прочитати в Дії 8:14–24.)

    • Як знання про те, що повноваження надавати дар Святого Духа походить від Спасителя, може вплинути на ваше ставлення до цього дару?

    • Як дар Святого Духа благословив ваше життя?

Висвячення інших у чини священства

Далі Мороній пояснив, як висвячувати священників і вчителів.

Прочитайте Мороній 3:1–4 і знайдіть те, як учнів Христа висвячують у чини священства.

  • Що ви дізналися про те, як учнів Христа висвячують у чини священства?

Хоча в Мороній 3 особливо наголошується на висвяченні в чини священства священників і вчителів, ця влада також застосовується до всіх, хто має покликання в Церкві Спасителя.

  • Чому особам, які служать у Церкві Спасителя, необхідно мати Його владу?

Влада священства приходить від Ісуса Христа. Хоча повноваження священства мають усі, у кого є покликання в Церкві, ті, кого було висвячено в чини Ааронового або Мелхиседекового священства, мають лінію влади священства. Ця лінія простежує повноваження носія священства від Ісуса Христа. Носії Мелхиседекового священства можуть замовити запис про свою лінію влади на сайті ChurchofJesusChrist.org. Церква не надає запису лінії влади священства носіям Ааронового священства. Однак, якщо носій Ааронового священства був висвячений носієм Мелхиседекового священства, то він зможе дізнатися про лінію влади священства чоловіка, який висвятив його.

Старійшина Джеффрі Р. Холланд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснював:

“Діяти з божественним повноваженням — це не просто мати домовленість між людьми. Це повноваження не може бути отримане через теологічну освіту або доручення громади. Ні, в уповноваженій Богом роботі має бути влада, більша за ту, яку вже мали люди на церковних кафедрах, або на вулицях, або в семінаріях; і це те, про що знало багато чесних релігійних послідовників і що визнавали цілі покоління, які вели до відновлення…

[Лінія влади священства кожного носія священства в Церкві] тягнеться в минуле нерозривним ланцюжком до служіння ангелів, які прийшли від Самого Сина Бога з незрівнянним даром з небес” (Джеффрі Р. Холланд, “Наша найбільш відмінна риса”, Ensign або Ліягона, трав. 2005., с. 44).

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Дайте відповіді на наведені далі запитання.

    • Чому важливо те, що влада священства походить від Ісуса Христа?

    • Як усвідомлення цього зв’язку з Ісусом Христом впливає на те, як ви ставитеся до обрядів, покликань чи благословень, які отримуєте через священство?

Діліться тим, що ви вивчили

  1. Виконайте запропоноване далі завдання.

    Уявіть, що члена вашої сім’ї будуть христити й конфірмувати, висвячувати у священство або рукопокладати на покликання. Що ви можете розповісти цій людині з Мороній 2 або 3, щоб допомогти їй або йому зрозуміти важливість цієї події?