Семінарія
Етер 12:1–22: отримання свідчення про істину


“Етер 12:1–22: отримання свідчення про істину”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“Етер 12:1–22”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

Етер 12:1–22

Отримання свідчення про істину

Зображення
молода жінка вивчає євангелію

Що допомогло вам у ваших зусиллях пізнати духовну істину? Докладно переказавши багаторічну історію яредійців, Мороній розповів про служіння пророка Етера. Потім Мороній поділився деякими благословеннями, які приходять від виявлення віри в Ісуса Христа, зокрема про те, як випробування нашої віри може допомогти нам отримати свідчення щодо істинності. Цей урок має на меті допомогти вам виявляти віру, щоб отримати духовне свідчення щодо істинності.

“Як ви дізналися?”

Сестра Ребека Л. Крейвен, друга радниця в Генеральному президентстві Товариства молодих жінок, поділилася зазначеним далі досвідом, який вона мала під час розмови з молодою жінкою:

Зображення
Сестра Ребека Л. Крейвен

“У мене була чудова розмова з милою молодою жінкою, яка мене дуже щиро запитала: “Сестро Крейвен, як ви дізнаєтеся про істинність чогось, що стосується Церкви? Бо я нічого не відчуваю”.

Перед тим як відповісти, я спочатку поставила їй кілька запитань. “Розкажи мені про твоє особисте вивчення Писань”.

Вона відповіла: “Я не читаю Писання”.

Я запитала: “А щодо сімейного вивчення? Чи ви вивчаєте За Мною йдіть разом?”

Вона сказала: “Ні”.

Я запитала про її молитви: “Що ти відчуваєш, коли молишся?”

Її відповідь: “Я не молюся” (Ребека Л. Крейвен, “Робіть те, що найважливіше”, Ліягона, трав. 2022, с. 62).

  • Що б ви могли порадити цій молодій жінці, взявши за основу власний досвід?

Поміркуйте про духовні істини, щодо яких ви хотіли б отримати духовне або сильніше свідчення. Ви можете перелічити їх у своєму щоденнику для навчання. Навчаючись сьогодні, шукайте вчення, які можуть допомогти вам отримати духовне свідчення або зміцнити ваше свідчення.

“Випробувано вашу віру”

Продовжуючи скорочувати літопис яредійців, Мороній представив служіння пророка Етера. Хоча Етер народився в полоні та жив серед людей, які нехтували пророками (див. Етер 11:20–23), його життя було праведним і він був покликаний Богом бути пророком.

Прочитайте Етер 12:2–5 і знайдіть інформацію про те, як яредійці сприйняли проповідування Етера.

  • Чому люди відмовилися повірити словам Етера?

Прочитайте Етер 12:6 і знайдіть інформацію про те, чого Мороній навчав про отримання нами духовного свідчення щодо істинності.

Етер 12:6 є доктринальним уривком для опанування. Ви можете позначати доктринальні уривки для опанування якось по-особливому, щоб потім їх було легко знайти. На наступному уроці у вас буде можливість попрактикуватися в застосуванні вчення, зазначеного в цьому уривку, відповідаючи на запитання або розбираючи навчальні ситуації.

Старійшина Річард Г. Скотт (1928–2015), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, поділився одним зі значень фрази випробування вашої віри:

Зображення
Старійшина Річард Г. Скотт

“Ви можете навчитися використовувати віру більш ефективно, застосовуючи принцип, про який навчав Мороній: “Віра є сподіване, але не бачене; ось чому не сперечайтеся через те, що не бачите, бо ви не матимете доказів перед тим, як буде випробувано нашу віру” [Етер 12:6; виділено курсивом]. Тому, кожного разу, коли ви випробовуєте вашу віру, а саме, дієте згідно з підказками, ви отримаєте підтверджуючий доказ Духа. Ці відчуття зміцнюватимуть вашу віру. Якщо ви повторюватимете цю модель, ваша віра зміцніє” (Річард Г. Скотт, “Підтримка сили віри у часи непевності і випробування”, Ensign або Ліягона, трав. 2003., с. 76).

  • Що з того, що ви дізналися з Етер 12:6 і цього твердження, могло б допомогти людині, яка бажає отримати духовне свідчення або сильніше свідчення щодо істинності?

Істина, яку ми можемо дізнатися з Етер 12:6, полягає в тому, що якщо ми бажаємо духовного свідчення, то спочатку маємо виявляти віру в Ісуса Христа та Його євангелію.

Сестра Ребека Л. Крейвен розповіла, як вона відповіла молодій жінці, з якою розмовляла:

Зображення
Сестра Ребека Л. Крейвен

“Моя відповідь була простою: “Якщо ти хочеш про щось дізнатись, тобі слід щось робити”.

Хіба це не стосується всього, про що ми хочемо дізнатися чи зрозуміти? Я запропонувала моїй новій подрузі почати застосовувати євангелію Ісуса Христа: молитися, вивчати, служити іншим і довіряти Господу. Навернення не прийде, якщо нічого не робити. Воно приходить силою Святого Духа, коли ми свідомо докладаємо зусилля для пізнання, запитуючи, шукаючи і стукаючи. Воно приходить завдяки діям” (Ребека Л. Крейвен, “Робіть те, що найважливіше”, Ліягона, трав. 2022, с. 62).

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Дайте відповіді на наведені далі запитання.

    • Як ви думаєте, чому виявлення віри в Ісуса Христа через наші дії є важливим аспектом отримання духовного свідчення про Нього та Його євангелію?

    • Як життя за євангелією Спасителя може вплинути на наші почуття до Нього?

Приклади віри

Згадайте випадки, коли ви чи інші отримали духовне свідчення в результаті життя за євангелією Спасителя та виявлення віри в Нього.

Щоб побачити приклад людини, яка зміцнилася завдяки виявленню віри в Спасителя, подивіться відео “Чиста і проста віра” (5:21), доступне на сторінці ChurchofJesusChrist.org.

Продовжуючи свій літопис, Мороній поділився багатьма прикладами людей, які отримали благословення, коли виявляли віру в Ісуса Христа.

Прочитайте Етер 12:7–22 і знайдіть інформацію про те, як Господь благословив цих людей, які виявляли віру в Нього. Ви можете позначити будь-які приклади, які привернули вашу увагу.

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Дайте відповідь принаймні на одне з наведених далі запитань.

    • Який із цих прикладів віри справив на вас найбільше враження? Чому?

    • Як один чи кілька прикладів, які ви вивчали, можуть допомогти вам у ваших особистих обставинах?

Поміркуйте, як ви можете застосувати те, чого навчилися сьогодні, у власному житті. Запишіть дві-три дії, які ви можете виконати, щоб виявити віру в Ісуса Христа та отримати або зміцнити своє свідчення про євангелію Спасителя.