Семінарія
Оцініть підсумки навчання 8. 3 Нефій 8–Мормон 6


“Оцініть підсумки навчання 8. 3 Нефій 8–Мормон 6”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“Оцініть підсумки навчання 8”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

Оцініть підсумки навчання 8

3 Нефій 8Мормон 6

Зображення
молода рослина на різних етапах росту

Обмірковування й оцінювання свого духовного навчання може допомогти вам наблизитися до Спасителя. Цей урок має на меті допомогти вам оцінити встановлені вами цілі та ваш прогрес у результаті нещодавнього вивчення 3 Нефій 8Мормон 6.

Перевірки перед польотом

Президент Дітер Ф. Ухтдорф, тоді член Першого Президентства, розповів про важливий урок, який він засвоїв, коли був пілотом:

“Керуючи літаком, ви швидко розумієте, що траєкторія вашого польоту значною мірою залежить від того, як ви справляєтеся зі складними факторами зовнішнього впливу, як-от вітер і погода. Проте ще важливішими є рішення, які ви ухвалюєте у відповідь на ці зовнішні впливи… Щоб приймати ці рішення правильно, необхідно знати, у якому становищі ви перебуваєте насправді”. (Dieter F. Uchtdorf, “As You Embark upon This New Era”, BYU Speeches, Apr. 23, 2009, 4)

  • Чому для пілота важливо знати своє справжнє становище, перш ніж приймати будь-які рішення?

  • Як приклад пілота, який визначає своє справжнє положення, пов’язаний із духовним самовдосконаленням?

Перш ніж розглянути конкретні теми, які ви вивчали в семінарії, подумайте про те, що вам запам’яталося загалом зі всього матеріалу. У цьому можуть допомогти такі запитання. Ви можете записати свої відповіді у своєму щоденнику навчання.

  • Що з того, що ви дізналися з недавніх занять, мало найбільший вплив на вас?

  • Які зміни у своїх відчуттях і ставленні ви помітили нещодавно?

  • Як саме ви застосовували отримані знання?

Пояснювати вчення Христа

Ви, можливо, пам’ятаєте, що незабаром після того як воскреслий Спаситель уперше з’явився перед нефійцями, Він поділився важливими істинами про те, що ми повинні робити, аби отримати благословення вічного життя (див. 3 Нефій 11:31–39 і 3 Нефій 27:13–22). Ми часто називаємо ці вчення “вчення[м] Христа” (2 Нефій 31:21). Ви матимете змогу пояснити вчення Спасителя своїми словами, використовуючи вказану далі навчальну ситуацію:

Уявіть, що ви маєте друга Дмитра, який зацікавився Церквою. Хоча йому подобається те, що він дізнається, він вважає, що христитися не обов’язково.

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Дайте відповіді на такі запитання:

    • Які вірші з Книги Мормона ви можете використати, щоб допомогти Дмитру краще зрозуміти вчення Ісуса Христа? (Якщо ви не впевнені, з чого почати, див. 3 Нефій 11:31–39 або 3 Нефій 27:13–22.)

    • Як, на вашу думку, вчення Спасителя в цих віршах можуть допомогти вирішити проблему Дмитра?

Поміркуйте над своїми почуттями до Ісуса Христа

Писання є для нас цінним джерелом, з якого ми можемо дізнатися більше про характер Ісуса Христа. На кількох уроках, починаючи з 3 Нефій 8–10, вам було запропоновано скласти список того, що ви дізналися про Ісуса Христа, вивчаючи час, коли Він священнослужив серед нефійців після Свого Воскресіння. Ви також могли уявляти, ніби стали свідками того, як Спаситель священнослужив нефійцям. Роздуми над вашими записами або деякими моментами, які ви візуалізовували, можуть допомогти вам відчути любов до Спасителя й від Нього.

Упродовж кількох хвилин перегляньте свій список у щоденнику навчання, шукаючи серед того, що ви дізналися про Христа, те, що може вплинути на ваші почуття до Нього. З цією ж метою ви також можете переглянути заголовки розділів або уривки з Писань, які ви позначили під час вивчення 3 Нефій.

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Дайте відповіді на такі запитання:

    • Що з найважливішого ви дізналися про Ісуса Христа або відчули до Нього, вивчаючи Його священнослужіння нефійцям? Чому?

Участь у збиранні Ізраїля

Вивчаючи 3 Нефій 15–16; 20–22 і 25, ви дізналися про бажання Господа зібрати Ізраїль. Напевно, ви вже склали плани, як допомогти комусь наблизитися до Ісуса Христа й брати участь у храмовій чи сімейно-історичній роботі.

Знайдіть хвилину, щоб переглянути плани, які ви, можливо, нещодавно склали, щоб допомогти брати участь у збиранні Ізраїля.

Скористайтеся деякими або всіма з наведених нижче запитань, щоб оцінити, наскільки ви досягли успіху у виконанні своїх планів:

  1. Дайте відповіді принаймні на два з наведених далі запитань.

    • Що ви зробили, щоб діяти відповідно до своїх планів?

    • Що ви дізналися, виконуючи свої плани? Як ви зросли?

    • Що ще ви хочете зробити, щоб взяти участь у збиранні Ізраїля?