Семінарія
Мормон 1–2. Пророк Мормон


“Мормон 1–2. Пророк Мормон”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“Мормон 1–2”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

Мормон 1–2

Пророк Мормон

Зображення
Мормон у дитинстві

Прагнучи йти за Христом, ви можете іноді помічати, що поводитеся не так, як люди навколо вас. Можливо, вам спадало на думку таке: “Як мені мати достатньо сили, щоб йти за Христом, навіть коли інші, здається, не йдуть за Ним?” Пророк Мормон стикався з подібними обставинами, коли був молодим. Цей урок може допомогти вам зрозуміти з прикладу Мормона, як йти за Христом, незалежно від того, що вирішують робити інші.

Вирізнятися як учень Ісуса Христа

Зображення
одна фіолетова гумова качка в групі жовтих гумових качок
  • Як можна порівняти це зображення й людину, яка прагне йти за Христом у сучасному світі?

  • Назвіть ситуації, у яких молоді доводиться вибирати: робити те, що є правильним, чи наслідувати те, що роблять інші люди навколо.

Починаючи вивчати життя й вчення пророка Мормона, шукайте розуміння, яке допоможе вам йти за Спасителем, коли інші навколо вас можуть чинити інакше.

Пророк Мормон

Зображення
Мормон із золотими пластинами

Мормон був обраний Богом, щоб зберегти і захистити священні літописи свого народу, а також додати до них свою власну історію та досвід. Деякі із літописів, які він зробив, скоротив і зберіг, пізніше були перекладені пророком Джозефом Смітом під назвою Книга Мормона.

Прочитайте вказані далі уривки з Писань, щоб дізнатися дещо про Мормона:

  • Що вам здалося важливим у цьому описі Мормона?

Ще в юності Мормон мав вирішити — наслідувати те, що робить більшість людей навколо, або ж вирізнятися як учень Ісуса Христа.

Ви, можливо, пам’ятаєте те, що дізналися про праведну цивілізацію, яка була заснована після відвідування Спасителем Америки. На жаль, після майже 200 років праведного життя нефійці та ламанійці почали ставати дедалі гордовитішими. Зрештою, вони стали дуже злочестивими й сварливими (див. 4 Нефій 1:24–49).

Прочитайте Мормон 1:13–14, 16; 2:18–19, щоб знайти, як Мормон описував суспільство, у якому він виріс.

  • Чого ви можете навчитися з прикладу Мормона?

Завдяки своїй праведності Мормон, ще будучи підлітком, отримав дивовижні благословення від Бога. Прочитайте Мормон 1:15, щоб знайти одне з цих благословень.

  • Як сучасний підліток може отримати благословення, щоб “відчу[ти] смак великодушності Ісуса і пізна[ти] її”?

  • Як Небесний Батько благословив вас за те, що ви наслідуєте приклад Ісуса Христа, навіть якщо інші цього не роблять?

Приклад Мормона

Приклад Мормона може допомогти вам побачити деякі певні способи, у які ви можете йти за Христом навіть тоді, коли люди навколо вас цього не роблять. Наведені далі завдання можуть допомогти вам поглибити ваше розуміння якостей Мормона й визначити шляхи їх застосування у процесі того, як ви йдете за Христом.

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Виконайте хоча б одне з наведених нижче двох завдань і дайте відповіді на пов’язані запитання.

Завдання 1

Бути розсудливими

Книга Мормона. Посібник для вчителя (2024) — “Мормон 1–2. Пророк Мормон”

Прочитайте Мормон 1:2, 15 і виділіть слово “розсудливий”. (Ви можете записати у своїх примірниках Писань, що слово “розсудливий” може означати благоговійний, серйозний і вдумливий.)

Прочитайте наведене далі висловлювання президента Бойда К. Пекера (1924–2015), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

“Ми помітили в Церкві приклади благоговіння і неблагоговіння. І хоч багатьох можна дуже похвалити, усе ж у нас відбувається й дрейф. У нас є підстава для глибокого занепокоєння…

Неблагоговійність сприяє досягненню цілей супротивника, бо вона ніби перерізає тонкі канали отримання одкровення і розумом, і духом” . (Boyd K. Packer, “Reverence Invites Revelation”, Ensign, Nov. 1991, 22)

  • Що з того, до чого інколи ставляться нешанобливо, насправді вимагає благоговійного й серйозного ставлення?

  • Як Спаситель ілюструє на Своєму прикладі розсудливість (благоговійність, серйозність і вдумливість)?

Завдання 2

Вміти швидко сприймати

Книга Мормона. Посібник для вчителя (2024) — “Мормон 1–2. Пророк Мормон”

Прочитайте Мормон 1:2 і виділіть фразу “з швидким сприйняттям”.

Прочитайте наведене нижче висловлювання старійшини Девіда А. Беднара, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

“Маючи швидке сприйняття, ми швидко бачимо або помічаємо і слухаємося. Обидві ці основні складові — дивитися і дотримуватися — є важливими для швидкого сприйняття. А пророк Мормон є прекрасним прикладом застосування цього дару”. (Девід А. Беднар, “Зі швидким сприйняттям”, Ліягона, груд. 2006, с. 16)

  • Які вчення, як ви вважаєте, корисно швидко сприймати й відразу приймати? Чому?

  • Яку пораду ви б дали другові, який вважає, що послух Господу може зачекати й до пізнішого періоду життя?

  • У чому Ісус Христос був прикладом того, що слід швидко сприймати?

Підтримка й сила, щоб залишатися вірними

  1. Виконайте таке завдання:

    Щоб допомогти вам визначити способи, у які можна застосувати якості, подібні до Христових, у власному житті, перелічіть принаймні два виклики, з якими стикається молодь, що живе в сучасному світі. Потім напишіть, як одна або обидві з вивчених якостей можуть допомогти молоді отримати допомогу й силу від Небесного Батька та Ісуса Христа.