Семінарія
Мормон 3. “Ви повинні всі стати перед місцем суду Христа”


“Мормон 3. “Ви повинні всі стати перед місцем суду Христа”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“Мормон 3”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

Мормон 3

“Ви повинні всі стати перед місцем суду Христа”

Зображення
Останній суд

Чи замислювалися ви коли-небудь, яким може бути Останній суд? Побачивши злочестивість свого народу, Мормон навчав про те, хто нас судитиме на Останньому суді та як це відбуватиметься. Цей урок може допомогти вам підготуватися, щоб із впевненістю та радістю постати перед Ісусом Христом на Останньому суді.

Останній іспит

Уявіть, що сьогодні вас попросили скласти підсумкове оцінювання, пов’язане з вашим вивченням Книги Мормона, яке містить такі запитання:

  1. Скільки віршів у Книзі Мормона?

  2. Скільки разів Христос згадується за одним із Його імен або титулів у Книзі Мормона?

  3. Скільки всього ламанійців було навернено завдяки вченню Нефія й Легія в Геламан 5?

Подумайте, чи можете ви правильно відповісти на ці запитання без підготовки.

  • Як могло б змінитися ваше ставлення до цього оцінювання, якби ваш учитель розповів вам про нього заздалегідь і дав навчальний посібник для підготовки до нього?

  • Хоч на Останньому суді нас і не проситимуть назвати вибрані навмання факти з Писань, та все ж чим Останній суд схожий на іспит, який ми всі колись складатимемо? Як він відрізнятиметься від звичайного навчального іспиту?

Поміркуйте, наскільки добре ви почуваєтеся готовими до Останнього суду. Чи знаєте ви, як до нього підготуватися? Чому ви хочете підготуватися до нього?

Небесний Батько та Ісус Христос люблять вас і дали Писання, щоб допомогти вам дізнатися про день, коли ви “ста[нете] перед місцем суду Христа”, і підготуватися до нього (Мормон 3:20). Під час навчання шукайте істини, які можуть допомогти вам підготуватися, щоб з упевненістю й радістю постати перед Ісусом Христом на Останньому суді.

Мормон навчав про Останній суд

Мормон любив нефійців і багато разів очолював їх у битвах. Він закликав їх покаятися у їхній злочестивості і навернутися до Спасителя. Однак вони відкинули Господа й хизувалися власною силою, даючи священні клятви, яких їх вчили ніколи не використовувати, тому Мормон на деякий час відмовився бути їхнім провідником (див. Мормон 3:10–16). Після цього Він навчав про Останній суд, який чекає на все людство.

  1. Створіть і заповніть запропоновану далі таблицю до цього уроку. Доповнюйте її відповідно до інструкцій упродовж решти уроку і відповідно до натхнення від Святого Духа.

    У лівому стовпці таблиці напишіть список запитань, які ви маєте про Останній суд, використовуючи наведені приклади.

Мої запитання про Останній суд

Відповіді, думки та враження, які мені вдалось отримати

Мої запитання про Останній суд

Хто мене судитиме?

Відповіді, думки та враження, які мені вдалось отримати

Мої запитання про Останній суд

Коли мене буде суджено?

Відповіді, думки та враження, які мені вдалось отримати

Прочитайте слова Мормона в Мормон 3:18–22; 6:17–22, щоб знайти відповіді на перелічені вами запитання. Запишіть у правому стовпці таблиці свої ідеї, включно з посиланням на Писання, де ви знайшли кожну з них.

Судний престол Христа

Одна з істин, яку ми дізнаємося з цих уривків, полягає в тому, що всі ми постанемо перед судним престолом Христа й будемо судимі за наші вчинки, добрі вони чи погані. Ви можете позначити фрази, які навчають цієї істини, у Мормон 3:20.

  • Чому нас може заспокоювати усвідомлення того, що Спаситель є нашим Суддею? (Запишіть свою відповідь у правому стовпчику вашої таблиці).

Щоб відповісти на попереднє запитання, ви можете прочитати Алма 7:11–13, намагаючись знайти, що з того, що пережив Спаситель, дозволяє Йому досконало розуміти нас на Суді. Ви також можете послухати висловлювання президента Далліна Х. Оукса, з Першого Президентства, у виступі “Великий план”, доступному на сайті ChurchofJesusChrist.org, з часового коду 14:06 до 14:51.

У вас усе ще можуть бути запитання й занепокоєння щодо Останнього суду. Шукайте додаткові відповіді й цінну інформацію в наведених нижче матеріалах або інших божественних джерелах. Запишіть знайдені вами ідеї в правому стовпці вашої таблиці.

Також ви можете послухати інші вчення президента Оукса про Останній суд у виступі “Божественна любов у Батьковому плані” (з часового коду 1:44 до 3:32) або “Очищення завдяки покаянню” (з часового коду 8:09 до 12:03). Обидва відео доступні на сайті ChurchofJesusChrist.org.

  • Якими істинами про Небесного Батька, Ісуса Христа, покаяння й Останній суд ви можете поділитися з людиною, яка хвилюється з приводу Останнього суду? Чому?

Відчуття впевненості в Судний день

Поміркуйте, що ви відчували під час цього уроку. Як ви тепер почуваєтеся з огляду на Останній суд: більш чи менш впевнено й радісно, ніж до цього уроку? Чому ви так почуваєтеся? Що Святий Дух спонукає вас зробити?

У своєму щоденнику навчання складіть план, щоб почати інтенсивніше готуватися до Останнього суду. Обдумайте й вирішіть, що одне ви можете зробити, аби відчути більше впевненості й радості, готуючись постати перед Христом. Наприклад, щире щоденне покаяння — це потужний спосіб знайти “щастя і відчуття спокою”. (Див. Рассел М. Нельсон, “Ми можемо чинити краще і бути кращими”, Ensign або Ліягона, трав. 2019, с. 67). Зобов’яжіться дотримуватися свого плану.