Семінарія
1 Нефій 4–5: “Вів мене Дух Божий”


“1 Нефій 4–5: “Вів мене Дух Божий”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“1 Нефій 4–5: “Вів мене Дух Божий”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

1 Нефій 4–5

“Вів мене Дух Божий”

Зображення
Нефій у Єрусалимі

Після двох невдалих спроб здобути в Лавана пластини з латуні Нефій прокрався вночі в Єрусалим, покладаючись на свою віру в Господа. Однак він зовсім не знав, як виконати це завдання. Чи доводилося вам, як Нефію, відчувати такі ж сильні емоції під час виконання якогось завдання та не знати, як його виконати? Мета цього уроку—зміцнити вашу довіру до Небесного Батька і Його бажання спрямовувати вас.

Отримання проводу від Небесного Батька

Президент Рассел М. Нельсон поділився важливою порадою щодо отримання особистих одкровень. Ознайомлюючись із його висловлюванням, поміркуйте, як воно стосується вас.

“Ми можемо молитися нашому Небесному Батьку і отримати провід і скерування, бути попередженими про небезпеки й те, що відволікає, і здобути можливість виконати те, чого ми просто не могли зробити самотужки. Якщо ми дійсно отримали Святого Духа й навчаємося розпізнавати і розуміти Його спонукання, нас буде скеровано й у важливих, й у незначних справах” (Рассел М. Нельсон, “Одкровення для Церкви, одкровення для нашого життя”, Ensign або Ліягона, трав. 2018, с. 94).

  • У яких із ваших життєвих ситуацій, суттєвих чи незначних, було б корисно отримати скерування від Небесного Батька? (Запишіть свої відповіді).

Виберіть відповідь, що найкраще описує ваші почуття щодо наведених далі висловлювань.

  1. Я активно прагну проводу й скерування Небесного Батька, оскільки це допоможе мені у моїх випробуваннях, у вирішенні питань та прийняті рішень.

    • Часто

    • Іноді

    • Зрідка

  2. Я вірю в здатність і бажання Небесного Батька скеровувати моє життя через Духа.

    • Часто

    • Іноді

    • Зрідка

  3. Я йду вперед з вірою й дію за спонуканнями Святого Духа, навіть якщо мій шлях попереду не зовсім чіткий.

    • Часто

    • Іноді

    • Зрідка

Вивчаючи історію про те, коли Нефій був невпевненим у своїх діях, шукайте істини, які зміцнюють вашу віру в Небесного Батька і Його бажання скеровувати вас.

“Отже, повернімося”

Пригадайте, що сини Легія зазнали двох невдалих спроб здобути в Лавана пластини з латуні та боялися за своє життя (див. 1 Нефій 3:11–27). Що б відчували ви у подібній ситуації? Які занепокоєння могли б у вас виникнути? Попри появу ангела Ламан і Лемуїл ще мали занепокоєння і запитання щодо того, як виконати те, що їм наказано було зробити (див. 1 Нефій 3:31).

Прочитайте 1 Нефій 4:1–3 і знайдіть, як Нефій відповів на запитання своїх братів.

  • Що вразило вас у цих віршах?

  • Який приклад з Писань використав Нефій, щоб свідчити про силу Господа й заохотити своїх братів? Які розповіді з Писань додали вам відваги та сили?

  • Як можна застосувати заклик “Ходімо” до обставин та випробувань у вашому житті? (Ви можете позначати цей заклик у своїх примірниках Писань у віршах 1–3).

Прочитайте 1 Нефій 4:4–8 і знайдіть, що робив Нефій під час третьої спроби здобути пластини з латуні.

  • Що Нефій знав і що йому було невідомо, коли він почав свою третю спробу?

  • Чим вас вразила фраза “Однак я йшов уперед” у 1 Нефій 4:7?

  • Яку істину можна дізнатися зі слів Нефія?

Ось один із принципів євангелії, про який ви могли згадати: у часи невпевненості ми можемо отримати скерування від Небесного Батька через Духа, якщо йдемо вперед з вірою.

Занотуйте цей принцип чи той принцип, про який ви подумали, у своїх примірниках Писань.

Президент Даллін Х. Оукс,з Першого президентства, навчав про важливість наших дій, коли ми прагнемо одкровення і скерування:

“Вивчаючи Писання, я помітив, що більшість одкровень Божим дітям приходить тоді, коли вони зайняті роботою, а не коли сидять удома, склавши руки, й чекають, поки Господь скаже їм, із чого почати. …

Тож ми робимо все від нас залежне. Тоді ми покладаємося на Господа в отриманні Його одкровення” (Даллін Х. Оукс, “У Його належний час, у Його належний спосіб”, Ensign, серп. 2013, с. 22–24).

Поміркуйте, як ця істина й висловлювання президента Оукса стосуються ситуації, яку ви визначили раніше.

  • Чому, на вашу думку, Господь хоче, щоб ви йшли вперед з вірою, навіть коли відчуваєте невпевненість?

Господь приготує шлях

Господь наказав Нефію вбити Лавана. Його непокоїла думка про позбавлення людини життя, проте Дух спонукав його продовжувати. Нефій підкорився “голосу Духа” (1 Нефій 4:18), зодягнувся в речі Лавана й переконав Зорама, слугу Лавана, винести пластини з латуні зі скарбниці.

Прочитайте цю розповідь у 1 Нефій 4:9–24 і позначте важливі для вас слова чи фрази.

Як те, що Нефій здобув пластини, стосується свідчення, яким він поділився в 1 Нефій 3:7?

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Виконайте таке завдання:

    Виберіть одну зі згаданих вами ситуацій, у якій ви б хотіли отримати скерування від Небесного Батька, і думайте про неї, даючи відповіді на наведені далі запитання:

    • Що я дізнався(лася) сьогодні, що може допомогти в моїй ситуації?

    • Що я відчував(ла) сьогодні, що може зміцнити мою віру в здатність і бажання Небесного Батька скеровувати мене?

    • Що я можу зробити, щоб наслідувати приклад Нефія і просуватися вперед з вірою, навіть якщо мій шлях попереду не зовсім чіткий?