Семінарія
1 Нефій 3: Бог приготує шлях


“1 Нефій 3: Бог приготує шлях”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“1 Нефій 3: Бог приготує шлях”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

1 Нефій 3

Бог приготує шлях

Зображення
Нефій сидить біля струмка

Після багатоденної подорожі пустинею перед Нефієм і його братами постало випробування їхнього послуху й віри в Бога, коли їм було наказано повернутися в Єрусалим, щоб отримати від Лавана пластини з латуні. Час від часу Господь також проситиме вас робити важкі речі. Цей урок може допомогти вам виявляти віру в Бога, щоб виконувати те, про що Він просить вас.

Важкі заповіді

  • Яких заповідей, норм чи інших пророчих закликів підліткам сьогодні найважче дотримуватися? Що робить їх складнішими за інші?

  • Що б ви сказали тому, хто вважає, що дотримуватися певної заповіді або норми занадто складно?

Якщо є заповідь, яку вам було важко виконати, думайте про неї, вивчаючи 1 Нефій 3. Намагайтеся вчитися на прикладах, які ви вивчаєте, і роздумуйте про те, як ваш вибір може вплинути на ваші стосунки з Господом.

Господь дає заповідь синам Легія

Прочитайте 1 Нефій 3:1–6 і знайдіть, що було наказано робити синам Легія.

  • Чому, на вашу думку, брати Нефія мали рацію, назвавши цю заповідь важкою? (див. вірш 5).

Уявіть, що могли відчувати сини Легія, залишаючи свій будинок і долаючи сотні кілометрів безплідною місцевістю в пустині лише для того, щоб невдовзі після того їх попросили повернутися в Єрусалим, аби забрати пластини в Лавана.

Прочитайте 1 Нефій 3:7–8 і визначте, як Нефій пояснює свою готовність виконувати те, що наказав Господь.

1 Нефій 3:7—це доктринальний уривок для опанування. Доктринальні уривки для опанування можна позначати якось по-особливому, щоб надалі їх було легко знаходити. На наступному уроці у вас буде можливість попрактикуватися в застосуванні вчення, зазначеного в цьому уривку, відповідаючи на запитання або розбираючи навчальні ситуації.

  • Що Нефій зрозумів такого, чого, можливо, не зрозуміли його брати?

Крім всього іншого, ми дізнаємося з вірша 7, що Бог приготує нам шлях для виконання всього, про що Він просить нас.

Подумайте, як ця істина пов’язана із заповідями, які можуть бути складними для вас.

Хоча Бог допоможе вам виконати те, про що Він просить, Він не обіцяв, що це буде легко або що ваша перша спроба буде успішною.

Президент Дітер Ф. Ухтдорф, тоді член Першого Президентства, пояснював:

“Наслідування Спасителя не забере всі ваші випробування. Однак воно зруйнує перепони між вами й допомогою, яку хоче надати вам Небесний Батько. Бог буде з вами” (Дітер Ф. Ухтдорф, “Бажання повернутися додому”, Ensign або Ліягона, лист. 2017, с. 22).

  • Що це висловлювання допомагає вам зрозуміти про Небесного Батька та Ісуса Христа?

Згадайте заповіді, норми або інші пророчі заклики, які, як ви визначили раніше на уроці, найважче за все виконувати підліткам.

  • Які перешкоди можуть ускладнити дотримання цих заповідей?

  • Як Господь міг би “приготувати шлях”, щоб допомогти молоді дотримуватися цих заповідей?

Нефій і його брати намагаються отримати пластини

Ознайомтеся з наведеними далі історіями про перші дві спроби отримати пластини з латуні. Подивіться, як різні брати реагували на кожну спробу. (Примітка: в уроці “1 Нефій 4–5” ви дізнаєтеся, як врешті-решт Господь приготував шлях для успіху).

Перша спроба: прочитайте 1 Нефій 3:10–15. (Можливо, буде корисно знати, що жеребкування—це спосіб випадкового вибору одного варіанту з багатьох).

Друга спроба: прочитайте 1 Нефій 3:22–31; 4:1.

Зображення
піктограма, записуйте
  1. У своєму щоденнику для навчання дайте відповідь на такі запитання:

    • Що могли ці брати дізнатися про себе з тих випробувань, з якими вони стикнулися, намагаючись коритися Божій заповіді?

    • Чому, на вашу думку, наш люблячий Бог може дозволити, щоб ми якийсь час проходили через випробування, перш ніж приготувати для нас шлях виконати Його волю?

    • Як, на вашу думку, різна реакція братів на те, що сталося, вплинула на їхню віру й стосунки з Ісусом Христом? Чому?

Застосування цієї історії до вашого життя

Спаситель може допомогти вам подолати перешкоди, які ускладнюють дотримання Його заповідей і слідування порадам Його пророків. Щоб допомогти собі застосувати ці знання до свого життя, дайте відповіді на наведені далі запитання у своєму щоденнику для навчання.

  1. Уявіть, що Нефій дає вам пораду щодо заповіді або поради пророка, яку вам важко виконувати. Що, на вашу думку, він може вам сказати?

  2. Який конкретно крок ви зробите, щоб краще дотримуватися одної із заповідей Господа або порад пророка?

  3. Що з того, що ви бачили або пережили, вселяє у вас впевненість у тому, що Господь приготує для вас шлях дотримуватися Його заповідей і слідувати за Його пророком?