Семінарія
1 Нефій 1: “З’явилося багато пророків”


“1 Нефій 1: “З’явилося багато пророків”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“1 Нефій 1: “З’явилося багато пророків”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

1 Нефій 1

“З’явилося багато пророків”

Зображення
Легій проповідує в Єрусалимі

Пророки не завжди діляться посланнями, які мають популярність у світі, але їхні вчення та попередження демонструють любов Господа до свого народу. Легій був покликаний Богом проповідувати покаяння жителям Єрусалиму. Незважаючи на прохання й попередження Легія, вони відкинули його слова й намагалися вбити його. Цей урок може допомогти вам відчути важливість прийняття Божих пророків і слідування їм.

Застереження

Уявіть, що у вас є можливість спуститися цією річкою на плоті чи на каное.

  • Чи ви б мали які-небудь занепокоєння? Чому так або чому ні?

Зображення
спокійна річка

На початку вашої подорожі вас попереджають, що річка, хоч і здається спокійною, має небезпечні для життя ділянки.

  • Стали б ви довіряти людині, яка вас застерегла? Чому так або чому ні?

На наведеній далі ілюстрації зображена та сама річка з тією частиною, яку вам раніше описали:

Зображення
спокійна річка перед водоспадом
  • Що ви тепер знаєте про людину, яка попереджала вас, та що відчуваєте до неї?

  • Чого ця уявна ситуація може нас навчити стосовно ролі Божих пророків?

Зробіть паузу на кілька хвилин і обміркуйте таке:

  • Небезпеки, про які пророки попереджали нас у наші дні

  • Благословення послуху й можливі наслідки ігнорування їхніх попереджень

  • Ваші почуття щодо слідування їхнім попередженням

  • Чому вам потрібні попередження Бога, передані через Його пророків

Навчаючись, шукайте істини, які можуть допомогти вам відчути більше бажання слідувати Божим пророкам.

“З’явилося багато пророків”

Книга 1 Нефія починається в Єрусалимі приблизно в 600 році до Р. Х. . У цей час багато євреїв залишали Бога й поклонялися лжебогу Ваалу, довіряли словами брехливих пророків і залучалися до гріховних справ, як-от крадіжки, вбивства й крайня аморальність (див. Єремія 27). Подумайте про те, наскільки ці обставини схожі на сьогоднішній світ.

Прочитайте 1 Нефій 1:1–4 і знайдіть, як Нефій почав свою розповідь.

  • Що, на вашу думку, важливо зрозуміти з цих віршів? Чому?

Пророки, згадані у вірші 4, можуть бути старозавітними пророками, такими як Єремія, Авакум, Овдій, Наум, Софонія тощо.

Прочитайте 1 Нефій 1:5–15 і знайдіть подробиці про покликання Легія бути пророком. Можливо, ви захочете подивитися відео “Господь наказує сім’ї Легія покинути Єрусалим” з часового коду 0:39 до 5:53, доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org.

  • Що вам найбільше запам’яталося з досвіду Легія? Чому?

  • Що завдяки цьому досвіду Легій дізнався про Небесного Батька та Ісуса Христа?

  • Чому у ваших обставинах важливо знати ці істини про Небесного Батька та Ісуса Христа?

Прочитайте 1 Нефій 1:18–20, щоб дізнатися, чого навчав Легій і як відреагували жителі Єрусалиму.

  • Чим Легій був схожий на Ісуса Христа у своїх зусиллях?

  • Що ви дізналися щодо пророків із досвіду Легія?

Одна з істин, яку ми можемо дізнатися з досвіду Легія, полягає в тому, що Бог покликає пророків, щоб вони попереджали про наслідки гріха й свідчили про Ісуса Христа.

  • Як, за вашим спостереженням, пророки виконують ці обов’язки в наші дні?

  • Як деякі люди сьогодні проявляють гнів щодо пророків або відкидають їхні слова? Чому, на вашу думку, їхня реакція є такою?

Старійшина Ніл Л. Андерсен, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснив важливість того, чого навчають Божі пророки:

Зображення
Старійшина Ніл Л. Андерсен

“Скріплення своїх душ із Господом Ісусом Христом вимагає прислуховування до тих, кого Він посилає…

Голос пророка, коли звучить з добротою, часто буде голосом, що закликає нас змінитися, покаятися і повернутися до Господа. Тому не зволікаймо, коли потрібне виправлення. І не лякаймося, коли голос застереження пророка протирічить популярним думкам сьогодення. Роздратовані невіруючі завжди кидають вогняні кулі висміювання, щойно пророк починає говорити. Якщо ви смиренно слідуватимете пораді Господнього пророка, я обіцяю вам додаткове благословення безпеки й миру. …

Найвеличніший обов’язок і найдорогоцінніший дар пророка нам—це його певне свідчення, його певне знання, що Ісус є Христос” (Ніл Л. Андерсен, “Пророк Бога”, Ensign або Ліягона, трав. 2018, сс. 26–27).

  • Чому, на вашу думку, найважливіший обов’язок пророка—ділитися своїм свідченням про Ісуса Христа?

  • Що може допомогти вам реагувати з вірою на поради й застереження Божих пророків у наш час?

Роль пророків і важливість слідування їм

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Виконайте такі завдання:

    Уявіть, що ваш друг, який не є членом Церкви, надсилає вам таке текстове повідомлення:

    “Я пам’ятаю, ти щось говорив про те, що у вашій церкві є пророки. Це дійсно так? Що ваші пророки роблять? Вони схожі на пророків у Біблії?”

    Ви хочете бути впевненими, що на його запитання дасте чіткі відповіді. Підготуйте відповідь, скориставшись кожним з наведених далі прикладів:

    1. Уривки й приклади з 1 Нефій 1 (та інші уривки з Писань про пророків, про які ви, можливо, знаєте), які можуть допомогти їм зрозуміти роль пророка.

    2. Приклади того, як сучасні пророки допомогли вам наблизитися до Ісуса Христа. Можна поділитися прикладами того, як пророки вплинули на вас через послання з нещодавньої генеральної конференції, статті в церковних журналах або брошуру Заради зміцнення молоді.

    3. Приклади з вашого життя або життя інших людей, що демонструють позитивні наслідки дослухання до порад пророків. Можна додати також особисте свідчення про пророків.

Подумайте, як ви відреагували на недавні застереження пророків. Зверніться по допомогу до Небесного Батька, щоб через Святого Духа визначити, як краще прислухатися до їхніх порад. Запишіть ці ідеї у своєму щоденнику для навчання й з молитвою виберіть одну з них, щоб застосувати у своєму житті.