Семінарія
1 Нефій 2: “Ти старанно шукав Мене”


“1 Нефій 2: “Ти старанно шукав Мене”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“1 Нефій 2”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

1 Нефій 2

“Ти старанно шукав Мене”

Зображення
Нефій молиться біля струмка

Іноді Господь наказує нам робити те, що нам може бути важко зрозуміти або зробити. Закликавши жителів Єрусалиму до покаяння, Легій підкорився одкровенню переселити свою сім’ю в пустиню. Замість того щоб нарікати, як Ламан і Лемуїл, Нефій звернувся до Господа за кращим розумінням, і його серце пом’якшилося. Цей урок покликаний допомогти вам відчути більше бажання звертатися до Господа, коли він просить вас робити важкі речі.

Діяти відповідно до порад Господа

Уявіть, що ви слухаєте генеральну конференцію, і Президент Церкви дає пораду, якої, на вашу думку, буде важко дотримуватися. Після конференції ви чуєте, як інші члени Церкви скаржаться на цю саму пораду й запитують, чому пророк попросив нас зробити це. Слухаючи ці занепокоєння, ви запитуєте себе, що вам слід робити.

  • Які можуть бути негативні способи реагування на скарги й критику членів Церкви?

  • Які є позитивні способи вирішення цієї ситуації? Чого би бажав Господь?

У 1 Нефій 2 ви побачите, як діти Легія по-різному реагують на складну заповідь, яку Бог дав їм через Свого пророка. Вивчаючи, шукайте принципів, які зможуть допомогти, якщо вам коли-небудь буде важко йти за пророком.

Господь наказує Легію покинути Єрусалим

Як ви пам’ятаєте, Господь наказав Легію попередити жителів Єрусалима про те, що їх буде знищено, якщо вони не покаються. Прочитайте 1 Нефій 2:1–5 і знайдіть пораду Господа Легію після того, як він проповідував покаяння. Ви також можете подивитися відео “Легій обговорює зі своєю сім’єю виїзд з Єрусалиму” (2:27), доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org.

Зображення
карта можливого маршруту подорожі Легія пустинею

Відстань, яку сім’я Легія мала подолати від Єрусалиму до узбережжя Червоного моря, становила приблизно 320 кілометрів. Їх подорож зайняла б багато днів і проходила б через спекотну й безплідну країну, що була відома своїми злодіями, які чекали, щоб пограбувати непідготовлених мандрівників.

  • Як на цю ситуацію відреагували б ви, будучи кимось з дітей Легія? Чому?

  • Які запитання могли б у вас виникнути?

  • У чому, на вашу думку, полягає милість Господа, виявлена у Його наказі покинути Єрусалим?

Ми бачимо, що на цей складний момент в історії сім’ї Легія його діти відреагували по-різному. Порівняння й протиставлення окремих осіб в Писаннях—це спосіб вивчення Писань, який допоможе вам краще засвоїти, як правильно реагувати на певні ситуації. Приділіть час, щоб практикувати застосування цього способу вивчення Писань, створивши у своєму щоденнику для навчання таблицю, подібну до наведеної далі, прочитавши вірші для кожного стовпця та записавши свої висновки в таблицю.

Поведінка Ламана й Лемуїла

Поведінка Нефія і Сама

Поведінка Ламана й Лемуїла

1 Нефій 2:11–13

Поведінка Нефія і Сама

1 Нефій 2:16–21

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Дайте відповіді на такі запитання:

    • Що ви помітили, коли порівнювали дії Ламана й Лемуїла з діями Нефія та Сама?

    • Як би ви підсумували в одному реченні те, що дізналися з прикладів Ламана й Лемуїла? Як би ви підсумували те, що дізналися з прикладів Нефія та Сама?

Приділіть час, щоб переглянути те, що ви написали. Подумайте, які дії або мотиви найбільше схожі на ваші власні. Які бажання, думки або почуття приходять до вас, коли ви робите це порівняння?

Від Ламана та Лемуїла ви могли дізнатися, що незнання діянь Господа й невіра Його пророкам можуть призвести до ремствування. Від Нефія ви, можливо, дізналися, що, коли ми старанно прагнемо зрозуміти заповіді Господа, Він може пом’якшити наші серця, щоб допомогти нам вірити й коритися.

Коментар Нефія про те, що Господь “пом’якшив [його] серце” (1 Нефій 2:16) указує на те, що, подібно Ламану й Лемуїлу, йому було нелегко коритися цій заповіді. Подумайте про те, як рішення Нефія звернутися до Господа в цій ситуації, можливо, вплинуло на все його життя. Подумайте про те, як могло б скластися життя Ламана та Лемуїла, якби вони наслідували приклад Нефія.

Зображення
піктограма, записуйте
  1. Дайте відповіді на такі запитання:

    • З якими ситуаціями ви маєте або можете мати справу, коли вам було б корисно наслідувати приклад Нефія?

    • Як смиренне звернення до Господа в цих обставинах, а не невіра й ремствування, можуть вплинути на ваше життя зараз і в майбутньому?

    • Що з того, що ви знаєте про Бога, може утримати вас від ремствування, коли Він просить вас зробити щось складне?

Старійшина Ніл Л. Андерсен,з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, розповів, що ми можемо робити, якщо спочатку не розуміємо пораду пророка Господа або не погоджуємося з нею.

“Не дивуйтеся, якщо інколи ваші особисті погляди спочатку не знаходяться в гармонії з вченнями Господнього пророка. Це моменти навчання, покірності, коли ми стаємо на коліна в молитві. Ми йдемо вперед із вірою, довіряючи Богу, знаючи, що з часом отримаємо більше духовної ясності від нашого Небесного Батька. Один пророк описав незрівнянний дар Спасителя, як те, що “волю Сина буде поглинуто волею Батька” [Мосія 15:7]. Підкорення нашої волі Божій волі—це, насправді, взагалі не підкорення, а початок славетної перемоги” (Ніл Л. Андерсен, “Пророк Бога”, Ensign або Ліягона, трав. 2018, с. 26).

  • Які благословення прийшли до вас, коли ви прагнули підкорити свою волю Небесному Батьку, як це зробили Ісус і Нефій?

Виділить час, щоб записати свої думки й духовні враження. Що ви дізналися такого, що хотіли б запам’ятати? На які зміни в житті ви надихнулися, ґрунтуючись на тому, що вивчили сьогодні?