2021
Ви єдиний член Церкви у своїй сім’ї? Ви не самотні
Квітень 2021


Лише в цифровому форматі: Дорослій молоді

Ви єдиний член Церкви у своїй сім’ї? Ви не самотні

Бути єдиним членом Церкви у своїй сім’ї може бути важко. Ця доросла молодь дає поради, як залишатися сильними у вірі, незважаючи на протистояння.

Зображення
сім’я сидить на дивані і усміхається

Небагато чого у цьому житті є більш болісним, ніж коли ти сильно у щось віриш, а люди, яких любиш найбільше у світі, відкидають ці вірування або навіть висміюють їх. Існує багато способів, якими євангелія Ісуса Христа дає відчуття радості і самореалізації. Однак шлях учнівства інколи може бути самотнім, коли ви розвиваєтеся в євангелії, а друг чи подруга, батько чи мати або навіть чоловік чи дружина не підтримують або не розділяють вашу віру.

Незважаючи на ваші унікальні обставини, ви завжди можете мати надію для себе і для своєї сім’ї завдяки Спасителю Ісусу Христу. Коли ви відчуваєте безпорадність або зневіру щодо вашої ситуації, пам’ятайте, що “Спаситель з любов’ю відновлює те, що ви не в змозі відновити, Він з любов’ю зцілює рани, які ви не в змозі зцілити, … Він відшкодовує будь-яку завдану вам несправедливість і Він з любов’ю назавжди відновлює навіть зламані серця”1.

Незалежно від того, чи є ви єдиним членом Церкви у своїй сім’ї або маєте близьку людину, яка залишила Церкву, поради, якими тут ділиться доросла молодь, можуть надати вам сили і надію, щоб продовжувати просуватися вперед.

Ставте Господа на перше місце

“Коли я охристилася шість років тому, то думала, що мої батьки зацікавляться євангелією і погодяться охриститися, але цього не сталося. Одного дня я прочитала в Писаннях: “Хто більш, як Мене, любить батька чи матір, той Мене недостойний. І хто більш, як Мене, любить сина чи дочку, той Мене недостойний” (Матвій 10:37). Я обожнювала своїх батьків, тому й не розуміла, як я можу любити Господа більше за них.

Мої батьки не були проти того, щоб я приєдналася до Церкви, але іноді їм не подобалося, що я більше часу витрачаю на читання Писань або відвідування Церкви замість того, щоб робити щось із ними у Суботній день. А пояснювати, чому я по неділях більше не робила того, що робила раніше, було важко.

У нас виникали певні непорозуміння, але чим більше я читала Писання, чим більше я пізнавала Спасителя і мого Небесного Батька, тим більше зростала моя любов до моєї сім’ї. І я знала, що якщо я наслідуватиму Ісуса Христа, то моя сім’я отримає благословення. Я вирішила поставити Його понад усе інше. Що й казати, мої стосунки з сім’єю продовжують покращуватися. Я знаю, що якщо буду слухатися Господа, Він і надалі буде благословляти мою сім’ю і мене”.

—Магалі Перез, Коауїла, Мексика

Ставтеся з повагою одне до одного

“Моя сім’я навчила мене ставитися з повагою одне до одного. Навіть якщо наші вірування відрізняються, вони багато чого мене вчать і допомагають мені ставати більше схожою на Спасителя. Раніше мені було сумно через те, що я мабуть не зможу бути разом з моїм татом навіки, але я знаю, що Бог любить мою сім’ю”.

—Анісі Дюфур, Прованс-Альпи-Лазурний берег, Франція

Терпеливо допоможіть їм зрозуміти

“Я намагаюся бути дуже чуйним, коли відповідаю на запитання і занепокоєння членів моєї сім’ї стосовно євангелії. Знадобилося багато часу, але зрештою я допоміг їм позбавитися хибних стереотипів, у які вони вірили, і допоміг їм усвідомити, що я просто намагаюся бути найкращою версією себе”.

—Браян Стівен Кінг, штат Північна Кароліна, США

Будьте прикладом

“Залишайтеся сильними. Ви заохочуєте і надихаєте оточуючих вас людей більше, ніж можете собі уявити”.

—Ліанна Молман, штат Юта, США

Знайте, що ви не самотні

“У кожного з нас є своя історія навернення. І хоча наші сімейні обставини можуть бути складними, Бог скеровуватиме нас кожного дня, якщо ми будемо прислухатися до Його слів. Я усвідомив, що коли я вибираю Бога, то ніколи не самотній. І це допомагає мені просуватися вперед на правильному шляху. Це варте всього”.

—Калой Касуйон, Західний Негрос, Філіппіни

Зосереджуйтеся на своїх власних вічних цілях

“Мої батьки не підтримують мою віру. Але я продовжую сподіватися, що якщо буду наполегливою і хорошим прикладом, то їхні серця пом’якшаться. Я знаю, що моя сім’я є важливою, але я завжди зосереджуюсь на своїх власних вічних цілях і моїй власній подорожі смертним життям”.

—Кейла Гонсалес, штат Техас, США

Пам’ятайте, що Христос знає, що ви відчуваєте

“Ми з татом є єдиними активними членами Церкви у нашій сім’ї. Мені дає надію знання про те, що Христос інколи також почувався самотнім. І хоча ми з сім’єю приймаємо різні рішення й прагнемо різного, ми просто любимо одне одного”.

—Меранія Стенлі, штат Новий Південний Уельс, Австралія

Поглиблюйте ваші стосунки з Небесним Батьком

“Коли ваша сім’я не підтримує вас або вороже ставиться до вашої віри, я думаю, що важливо робити те, що поглибить ваші особисті стосунки з Небесним Батьком. Замість того, щоб намагатися рекламувати євангелію членам вашої сім’ї або переконувати їх, зосереджуйтеся на тому, щоб стати найкращою версією себе та зростати духовно, і майте терпіння. Твердо тримайтеся прийнятих вами рішень і дивіться на них як на такі, що сприяють вашому вічному розвитку. Серця людей змінюються, коли вони бачать спосіб вашого життя і що євангелія Ісуса Христа робить для вас”.

—Романа Морріс, Сент-Філіп, Барбадос

Вибирайте йти вперед з Христом

“Щодо мене—я просто знаю, що якщо роблю те, що маю робити, і якщо я є світлом у житті інших людей, то все вийде як треба. Я не хвилююсь стосовно того, який шлях обирає моя сім’я. Я не можу контролювати їхні рішення, але можу контролювати свої. І я вибираю йти вперед з Христом, навіть якщо вони цього не роблять.

Бог дбає про усіх нас незалежно від того, чи є ми членами Його Церкви або ні. Я молюся про свою сім’ю, я записую їхні імена в храмовий молитовний список і служу їм. Я вдячна за те, що у нас різне бачення, і за те, чого вони мене навчають. І я вдячна за те, що вони є у моєму житті, попри наші відмінності”.

—Меган Джонсон, штат Юта, США

Господь скеровуватиме вас

Хоча інколи може бути важко, коли ваші сімейні обставини в євангелії не є такими, на які ви сподівалися, ви можете йти вперед з радістю, знаючи, що Господь завжди підтримуватиме вас у ваших проблемах. Крім цього Він також може скеровувати вас стосовно того, як виявляти любов, розуміння і пропонувати співчуття вашим близьким, які не погоджуються з вами або вірять у щось інше.

Старійшина Квентін Л. Кук, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, обіцяв, що “якщо ми зосередимося на нашій любові до Спасителя та Його Спокуті, зробимо Його головною рушійною силою наших зусиль зі збирання Ізраїля по обидва боки завіси, будемо служити іншим та самостійно готуватися до зустрічі з Богом, вплив ворога буде зменшено, і радість, насолода та мир євангелії сповнять наші домівки любов’ю, схожою на Христову”2.

Завжди пам’ятайте, що ви ніколи не самотні. Ви можете мати тісні стосунки з членами вашої сім’ї і ви можете завжди вибирати бути прикладом того, у що ви вірите, навіть якщо вони в це не вірять. І, понад усе, пам’ятайте, що Спаситель розуміє, що ви відчуваєте. Звертайтеся до Нього, і Він завжди буде готовий принести мир, надію і скерування у ваші обставини.

Посилання

  1. Дейл Г. Ренлунд, “Подумайте про великодушність і велич Бога”, Ensign або Ліягона, трав. 2020, с. 44.

  2. Квентін Л. Кук, “Велика любов до дітей нашого Батька”, Ensign або Ліягона, трав. 2019, с. 80.